V zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.
27. 11. 2013
V zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.
Králik s topinamburovým pyré a penou zo zelených olív a slaniny (pre 4 osoby)
Prísady: väčší králik, soľ, korenie, čerstvé bylinky (tymián, rozmarín), citrónová kôra, koreňová zelenina
Pyré: 400 g topinamburov (sladkých zemiakov), sladká smotana, soľ, korenie
Pena: 100 g zelených olív, slanina, čierne korenie
Postup: Vykosteného králika naklepeme, osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným čerstvým tymiánom, rozmarínom a citrónovou kôrou. Zakryjeme a varíme približne 2 hodiny. Kosti opečieme do zlatista a dáme do studenej vody s koreňovou zeleninou a korením a varíme na prudkom plameni cca 3 hodiny, precedíme cez látku a pomaly zvaríme na hustú omáčku. Na pyré uvaríme topinambury v osolenej vode a rozmixujeme so sladkou smotanou, osolíme a okoreníme. Zelené olivy rozmixujeme s opečenou slaninou a čiernym korením na penu. Odporúčame servírovať so šumivým vínom Hubert Club brut, ktoré vyzdvihne ľahkosť tohto jedla.
Grilované kačacie pečienky foie gras s jablkovo-figovým koláčikom a redukciou z portského vína (pre 4 osoby)
Prísady: 500 g kačacieho foie gras
Koláčik: 5 veľkých zelených jabĺk, 10 stredne veľkých fíg, med, vínny ocot, soľ, maslo, múka na mrveničku
Redukcia: 120 ml portského vína, xantán (xantánová guma)
Postup: Zelené jablká nakrájame na kocky, povaríme do polomäkka vo vínnom octe a mede a osolíme. Figy narežeme na koliečka, poukladáme ich do ohňovzdornej misy, navrch poukladáme pripravené jablká a posypeme slanou mrveničkou. Koláčik zapečieme v trúbe. Portské víno zvaríme cca na 1/3 a pridáme trochu xantánu na zahustenie. Foie gras opečieme, osolíme a okoreníme. Na Slovensku veľmi obľúbenú kačaciu pečienku vyskúšajte podávať so šumivým vínom Hubert Grand Rosé s broskyňovo- mandľovou vôňou, ktoré vytvorí harmóniu s jablkovo-figovým koláčikom.
Grilovaný tuniak s cícerovým pyré s mangom, hubami shitake a sladko-kyslou čili omáčkou (pre 4 osoby)
Prísady: 600 g tuniaka, huby shitake, mango
Pyré: 200 g cíceru, citrónová šťava, sezamová pasta, soľ, čierne korenie
Omáčka: sladká čili omáčka, slivková omáčka, cukrová voda, hovädzí vývar, sezamové semienka, sójová omáčka
Postup: Cez noc namočený cícer uvaríme vo vode, zlejeme a rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou, sezamovou pastou, soľou a korením. Všetky suroviny na omáčku zmiešame a zvaríme na polovicu. Tuniaka osolíme a okoreníme, zľahka opečieme zo všetkých strán tak, aby zostal uprostred ružovkastý. Huby shitake a mango opečieme do zlatista. Chuťové špecifiká tuniaka ideálne ladia v kombinácii so šumivým vínom Hubert Grand Blanc polosuché.
text: Simona MIštíková
foto: Seesame