recepty Zidek ramikV zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.

27. 11. 2013

V zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.

 

recepty Zidek text 1Králik s topinamburovým pyré a penou zo zelených olív a slaniny (pre 4 osoby)

Prísady: väčší králik, soľ, korenie, čerstvé bylinky (tymián, rozmarín), citrónová kôra, koreňová zelenina

Pyré: 400 g topinamburov (sladkých zemiakov), sladká smotana, soľ, korenie
Pena: 100 g zelených olív, slanina, čierne korenie

 

Postup: Vykosteného králika naklepeme, osolíme, okoreníme, zľahka posypeme nasekaným čerstvým tymiánom, rozmarínom a citrónovou kôrou. Zakryjeme a varíme približne 2 hodiny. Kosti opečieme do zlatista a dáme do studenej vody s koreňovou zeleninou a korením a varíme na prudkom plameni cca 3 hodiny, precedíme cez látku a pomaly zvaríme na hustú omáčku. Na pyré uvaríme topinambury v osolenej vode a rozmixujeme so sladkou smotanou, osolíme a okoreníme. Zelené olivy rozmixujeme s opečenou slaninou a čiernym korením na penu. Odporúčame servírovať so šumivým vínom Hubert Club brut, ktoré vyzdvihne ľahkosť tohto jedla.

 

Grilované kačacie pečienky foie gras s jablkovo-figovým koláčikom a redukciou z portského vína (pre 4 osoby)

recepty Zidek text 2

Prísady: 500 g kačacieho foie gras

Koláčik: 5 veľkých zelených jabĺk, 10 stredne veľkých fíg, med, vínny ocot, soľ, maslo, múka na mrveničku
Redukcia: 120 ml portského vína, xantán (xantánová guma)

Postup: Zelené jablká nakrájame na kocky, povaríme do polomäkka vo vínnom octe a mede a osolíme. Figy narežeme na koliečka, poukladáme ich do ohňovzdornej misy, navrch poukladáme pripravené jablká a posypeme slanou mrveničkou. Koláčik zapečieme v trúbe. Portské víno zvaríme cca na 1/3 a pridáme trochu xantánu na zahustenie. Foie gras opečieme, osolíme a okoreníme. Na Slovensku veľmi obľúbenú kačaciu pečienku vyskúšajte podávať so šumivým vínom Hubert Grand Rosé s broskyňovo- mandľovou vôňou, ktoré vytvorí harmóniu s jablkovo-figovým koláčikom.

 


recepty Zidek text 3Grilovaný tuniak s cícerovým pyré s mangom, hubami shitake a sladko-kyslou čili omáčkou
(pre 4 osoby)

Prísady: 600 g tuniaka, huby shitake, mango

Pyré: 200 g cíceru, citrónová šťava, sezamová pasta, soľ, čierne korenie
Omáčka: sladká čili omáčka, slivková omáčka, cukrová voda, hovädzí vývar, sezamové semienka, sójová omáčka

Postup: Cez noc namočený cícer uvaríme vo vode, zlejeme a rozmixujeme spolu s citrónovou šťavou, sezamovou pastou, soľou a korením. Všetky suroviny na omáčku zmiešame a zvaríme na polovicu. Tuniaka osolíme a okoreníme, zľahka opečieme zo všetkých strán tak, aby zostal uprostred ružovkastý. Huby shitake a mango opečieme do zlatista. Chuťové špecifiká tuniaka ideálne ladia v kombinácii so šumivým vínom Hubert Grand Blanc polosuché.

 

text: Simona MIštíková

foto: Seesame