O pitnom režime počas leta a vo všeobecnosti sme si písali v nedávnom článku. Dnes sa zameriavame na pitný režim detí, ktoré sú spolu so seniormi náchylnou a ohrozenou skupinou na dehydratáciu organizmu.

 

napoje deti

 

Dôležitým faktom, ktorí zdôrazňujú pediatri i výživoví poradcovia je potreba prijímania vhodných tekutín priebežne počas celého dňa a v správnom množstve. Piť až pri pocite smädu je nedostatočné, piť je potrebné aj vo chvíli, kedy smäd ešte nepociťujeme. Vďaka dostatočnému "zavlaženiu" organizmu podporujeme u detí správne telesné a psychické fungovanie, dostatok energie a schopnosť sústredenia sa a udržiavania pozornosti.

Vhodné nápoje

Pitná voda z vodovodu v Slovenskej republike, je kontrolovaná, zdravá a vhodná na pitie pre deti všetkých vekových kategórií. Pre najmenšie bábätká do veku približne 6 mesiacov niekedy pediatri odporúčajú balené dojčenské vody, ktoré spĺňajú ešte podrobnejšie kritéria kvality. Povedzme si ale úprimne, ktoré z detí pije rado čistú vodu. Podľa našej ankety, ktorú sme robili, sa nájdu aj také, ale nie je ich veľa. Preto môžeme deti motivovať doplnkami z byliniek, čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré do vody pridáme. Pôsobia esteticky, dodávajú nápoju jemnú chuť a vôňu, a nápoj je stále rovnako zdravý a vhodný pre detský pitný režim.

 

napoje deti voda

 

Sýtená, perlivá voda alebo sóda by sa mala deťom podávať výlučne v riedenej koncentrácii. Silná perlivosť môže dráždiť žalúdok a prekyselovať organizmus. Ak teda dieťa vyžaduje perlivú vodu alebo sódu, ideálne je riediť ju v pomere tretina sódy, dve tretiny neperlivej vody, čaju alebo iného nápoja.

V obchodnej sieti je široký sortiment čajov vhodných práve pre deti. Pokiaľ ide o bylinkové zmesi, je vhodné ich podávať v čase riešenia zdravotnej indispozície dieťaťa, napríklad čaje na prechladnutie, žalúdok či dobrý spánok. Nie je dobré konzumovať ich pravidelne a dlhodobo. Je však možné obľúbené bylinky navzájom striedať a dávať ich v malom pomere. Ovocné čaje pre deti nie sú typickými čajmi, takže tie deti môžu konzumovať bez obmedzenia, avšak tiež v kombinácií s inými nápojmi vhodnými pre pitný režim. Z klasických druhov čajov sa deťom odporúča zelený čaj, samozrejme slabší odvar.

 

napoje deti caj

 

Ovocné šťavy, ktoré vyrobíme doma z čerstvého ovocia, alebo 100 % džúsy bez prídavku cukru sú vhodnými nápojmi v prípade, ak ide o ich minimálnu alebo zriedkavú konzumáciu. MUDr. L. Kovács, DrSc., ktorý sa dlhodobo zaoberá problematikou pitného režimu detí uvádza, že denná dávka týchto nápojov u dojčiat by nemala prekročiť 100 - 150 ml a u starších detí (v závislosti od veku) 200 - 350 ml.

Nevhodné nápoje

Asi všetci tušíme, čo deťom neprospieva, z čoho môže po pravidelnej konzumácii u detí dôjsť k obezite alebo vytváraniu zubného kazu. Len pre istotu uvádzame, že pre deti sú nevhodné tzv. kolové a sladké sýtené limonády. Rovnako nevhodné sú limonády s obsahom kofeínu a absolútne nevhodné povzbudzujúce a energetické nápoje. Spomínané nápoje obsahujú veľké množstvo cukru a niektoré aj umelé sladidlá a farbivá. Mini ovocné nápoje v škatuľkách majú tiež minimum ovocnej zložky. Ak je to možné vyhnite sa príliš vychladeným nápojom, alebo nápojom s obsahom ľadu. Spôsobujú detskému organizmu šokové stavy.

 

napoje deti nevhodne

 

Nás zaujímalo, ako to reálne vyzerá s pitným režimom našich slovenských detí. Pýtali sme sa preto mamičiek detí, ako dodržiavajú pitný režim svojich ratolestí, čo ich deťom najviac chutí a na čo si musia dávať pozor.

Mama Michaela, syn Viktor, 4 roky

"Náš Viktor pije sladenú vodu, ale snažím sa kontrolovať fľaškové nápoje pre deti aby obsahovali radšej kyselinu citrónovú ako napríklad benzoan sodný a podobné zložky. Rád pije aj fantu, čo priznávam, nie som vôbec nadšená. Má však aj rád minerálku z veľkej fľaše, ktorú keď drží, má pocit veľkej chlapskej sily. Som za to, aby deťom nebolo úplne všetko zakázané."

 

napoje viktor

 Viktor 

Mama Lýdia, dcéra Ninka, 5 rokov

"Moja dcérka Ninka má 5 rokov a preferuje výlučne neperlivú minerálnu vodu alebo sirupové šťavy (s príchuťami jablko, arónia, malina). Odmieta čaj v akejkoľvek podobe teplý / studený - nepije ho dokonca ani v škôlke počas zimy, výlučne ako jediná z triedy pije vodu. Sú však dni, kedy sa "sladeným nápojom " ani my nevyhneme, napríklad v reštaurácii si vždy sama vypýta džúsik multivitamínový a nechladený. Čo vypije vyslovene s odporom, ak nie je nič iné, je citronáda. Je po mamine, ani ja nemám v obľube nápoje, ktoré obsahujú dužinu."

 

napoje ninka

 Ninka

Mama Alexandra, syn Šimonko, 6 rokov

"Môj šesťročný syn Šimonko je typický chlapec so všetkými nezbednosťami, čo k tomuto pohlaviu v detstve patria. Jeho aktivita sa zvyšuje snáď každým dňom a energie má za troch... Pre "vybíjanie" jeho bateriek sme využili možnosť futbalových tréningov. Pri jeho aktivitách je dôležitý dostatočný príjem tekutín. Osobne sa snažím poskytnúť mu čo najviac čistej pitnej vody bez bubliniek. Keďže bývame na dedine, pijeme vodu z vlastnej studne a taktiež využívame dary prírody - tzv. kyselku, ktorá pramení v blízkom lese. Do vody pridávam bylinky zo záhrady, mätu a medovku a dochucujem kvapkou citróna. Samozrejme ako asi každé dieťa, aj Šimon má rád džúsy, takže raz za čas mu doprajem aj niečo sladké."

 

napoje simonko

 Šimonko

Mama Petra, syn Jurko, 4 roky

"Náš Jurko miluje sýtené nápoje. Nemusia byť sladké, ale musia byť minimálne jemne perlivé. Snažím sa preto kombinovať bylinkové a ovocné čaje 50 / 50 bez cukru a iných sladidiel s jemne perlivou neochutenou vodou alebo sódou. Bublinky považujem v tomto prípade za menšie zlo. Zaujímavosťou je, že všetky nápoje miluje vlažné, tak ako ja - jeho mama. Čo sa týka raňajkových nápojov, absolútne odmieta kakao alebo mlieko, takže deň začíname teplým riedeným čajom s kvapkou citrónu. Keď sme v reštaurácii, vždy si objednáva jahodový džús, bez toho by obed alebo večera v "podniku" nebola to pravé. To mu samozrejme rada dovolím, pretože inak má stravovacie návyky na dieťa celkom zodpovedné :-)"

 

napoje jurko

 Jurko

Mama Andrea, deti Marko, 7 rokov a Anička, 4 roky

"Naše deti si na pitie pýtajú čistú vodu. Občas lúhujeme bylinky, zázvor alebo citrón. Na raňajky musí byť čaj alebo kakao. Pri Markovi musíme dávať pozor, pretože ho láka reklama na sladené nápoje. My ako rodičia teda musíme zvládnuť "nenakupovanie" takýchto nápojov. A samozrejme riešime aj zdravotnú stránku, pitnú vodu filtrujeme a snažíme sa dbať na bezbublinkové, nesladené a nechladené nápoje."

Pripravila: Petra Adamcová

Prečítajte si tiež: Sezóna bobuľového ovocia je v plnom prúde

bobuloviny spracovanie