História vianočných trhov siaha až do obdobia stredoveku, a ako prvé ich začali usporadúvať nemecky hovoriace krajiny. Prvotná podoba trhov spočívala v predaji sakrálnych a posvätných suvenírov pred kostolmi.

 

vianocne trhy 2

 

Kresťanský význam Vianoc

Darčeky ako také ešte neboli symbolom ani základom vianočných sviatkov. Oslavoval sa kresťanský význam Vianoc a oslava narodenia Ježiša Krista. Obdarovávanie bolo spojené predovšetkým so Sviatkom sv. Mikuláša. V období reformácie, počas 16. - 17. storočia sa vzájomné obdarovávanie začalo viac spájať s dňom Vianoc. Vianočné trhy, ktoré sa pravidelne pri tejto príležitosti organizovali boli dvojdňové a začínali deň pred štedrým večerom. Hlavnými predajnými suvenírmi boli sladkosti, medovníky, sušené ovocie a postupne pribúdali iné remeselnícke výrobky a hračky pre deti.

 

vianocne trhy 6

 

Miesto stretnutí a spoločenských podujatí

Dnešná podoba trhov trvajúcich od začiatku adventu až do Vianoc so širšou ponukou sortimentu siaha do 19. storočia. Trhy sa stávali aj miestom stretnutí, kultúrnym a spoločenským priestorom. Konali sa tu predstavenia pre deti, divadlá i vystúpenia pouličných umelcov.

Gastro špeciality zo Slovenska i sveta

Dnes už Vianočné trhy navštevujeme kvôli neopakovateľnej atmosfére, krásne vyzdobeným námestiam a tiež vďaka arómam linúcich sa z drevených stánkov. Neodmysliteľnou súčasťou ponúkaných gastro špecialít sú u nás plnené lokše, pečené mäská, medovníky a horúce nápoje ako punč, hriatô, medovina či varené víno. Do stánkov postupne pribúdajú obľúbené dobroty z rôznych krajín sveta, ktoré sme si postupom času aj u nás obľúbili. Pochutnať si tak okrem pravých slovenských špecialít môžete aj na cookies, makrónkach, francúzskych crepes či anglickom slivkovom koláči.

 

vianocne trhy 1

 

Vianočné stromčeky a jasličky

Samotné nákupy už nie sú hlavným motívom návštevy trhov, avšak nájdete tu unikátne remeselnícke výrobky, ručne vyrábané ozdoby, vianočné dekorácie a všetko súvisiace so zimou a prichádzajúcimi Vianocami. K najväčším atrakciám vianočných trhov patrí pochopiteľne čo najkrajšie vyzdobený obrovský vianočný stromček. Mnohé mestá sa zapájajú do ankiet o tej naj vianočný strom Slovenska. Pekným gestom bývajú doprevádzajúce príbehy života týchto stromov. Takmer všetky pochádzajú z miest alebo záhrad, kde by už stáť nemohli, napríklad kvôli bezpečnosti, a tak urobia ešte pred koncom svojej púte radosť aj takýmto spôsobom. Ďalšími doplnkami trhov bývajú drevené betlehemy alebo jasličky, poštová schránka pre listy Ježiškovi, adventné vence a podobne.

 

vianocne trhy 4

 

Vianočné trhy vo väčšine miest na Slovensku sa otvárajú už koncom novembra a pre návštevníkov sú otvrené až do prvého januára. Ak máte chuť aj na návštevu okolitých krajín, tak odporúčame čarovné vianočné trhy na pražskom Staromestskom námestí, tradičné viedenské trhy alebo trhy na budapeštianskom Vörösmarty námestí.

Pripravila: Petra Adamcová