Dobré fyzické a psychické zdravie sú tými najdôležitejšími atribútmi nášho života. Počas posledných troch rokov sa činnosti ich podporujúce čoraz viac a vedomejšie začali presúvať do našich každodenných aktivít. Podľa vyjadrení odborníkov na zdravie a wellness budú počas tohto roku dominovať nasledujúce trendy v starostlivosti o naše zdravie.

 

trendy zdravie

 

Spánok a cirkadiánny rytmus

Spánok je kľúčom k fyzickej i psychickej pohode. Dostatočné množstvo spánku je pre každého individuálne, ale existujú aktivity, ktorými môžeme ovplyvniť samotnú kvalitu spánku. Jednou z nich je synchronizácia cirkadiánneho rytmu, teda rešpektovanie vnútorných hodín ľudského organizmu. Jeho súčasťou sú aktivity súvisiace napríklad s cirkadiánnym stravovaním, čo znamená prechod z hlavného večerného jedla na skoršie popoludňajšie, alebo ľahké večerné, ktoré umožnia telu v spánku lepšie regenerovať. Ďalším bodom je práca so svetlom. Večer a v noci by mali byť oči temnote, naopak ráno má svetlo prirodzené alebo umelé postupne pribúdať. Táto teória a jej pravidlá sú však natoľko obsiahle, že si žiadajú priestor na celý článok.

 

trendy postel

 

Odpojenie sa od sietí

Dospelí aj deti trávia v práci i vo voľnom čase pri obrazovke počítača, tabletu alebo mobilu veľmi veľa času. Všetky tieto technológie negatívne ovplyvňujú ľudské zdravie, počnúc zlým držaním tela, problémami so zrakom, nesústredenosťou a nadmernou únavou. Počas roka 2023 je preto novým trendom digitálny detox a príklon k teórii "nebyť neustále online".

Superpotraviny

Tento rok sú trendom huby ako alternatívne náhrady mäsa. Ich popularita sa spája s celkovým posunom udržateľnejšiemu stravovaniu, dopytom po vegánskych a rastlinných alternatívach živočíšneho pôvodu. Napríklad huba shitake má veľmi výraznú chuť a arómu, vďaka čomu sa v kuchynskej príprave u fanúšikov zdravšej stravy často mení za mäso. Rovnako je to aj s hlivou ustricovitou alebo hubou reishi, ktoré si u nás tak isto získavajú na obľube.

 

trendy huby

 

Všímavé pitie

Tento trend hovorí o tom, ako si vychutnať alkohol vedomejšie. Pitie s mierou sa dostáva do centra pozornosti, tabu je rýchle a nárazové pitie. Dôraz sa kladie na kvalitu alkoholov a náhrady alkoholických drinkov za tzv. nízko alkoholické alebo nealko drinky. Touto cestou sa okrem ľudí v domácnostiach začínajú riadiť aj bary a reštaurácie.

 

trendy pitie

 

Pobyt na čerstvom vzduchu

Tento trend nie je žiadnou novinkou, prezentuje sa už dlhé stáročia a všetci vieme, ako môže byť pre nás prospešný. Či už aktívny pohyb alebo cvičenie v prírode, ale aj jednoduché a pomalé prechádzky, alebo akýkoľvek pobyt v exteriéri, najmä prírode a zdravom prostredí je absolútne prospešný.

Pripravila: Petra Adamcová