Vo svete kúpeľníctva a wellness možno postrehnúť každý rok nové inovatívne produkty, ktoré tešia dušu hostí. Otázkam súčasných wellness a kúpeľných trendov sa venovali odborníci z radov lekárov, odborníkov na výživu, profesionálnych cvičiteľov, kozmetiky.

Saunovanie a masáže sú číslom jeden vo sfére poskytovania odbornej kúpeľnej starostlivosti a wellness pre ich medicínske a ozdravné účinky. Infrasauny majú výnimočné preventívne účinky pre zdravie. Pobyt v infrasaune podporuje cirkuláciu krvi, napomáhaniu znižovaniu hmotnosti, zlepšuje činnosť imunitného system, zlepšuje prekrvenie kože, bojuje účinne s mikróbami, zlepšuje stav akné, jaziev atď. Napomáha k uvoľňovaniu stresu a únavy. Nevyšli z módy ešte stále ani saunové rituály so saunamajstrom na uvoľnenie mysle a pre zážitok.

 

masagespa tophoreca

 

Momentálne sú in masáže pred spánkom ako výborný pomocník v zrelaxovaní tela aj duše a navodeniu príjemných pocitov. Ďalej možno evidovať masáže so špeciálnymi kameňmi, ktoré dodávajú energiu a silu. Každý originálny kamienok má určité špecifické vlastnosti, ktoré sa využívajú pri pobyte a majú ozdravné účinky. 


V roku 2019 sa využívajú aj extrémne teploty pre zdravie a detoxikáciu organizmu, napríklad extrémne chladné kryokomory alebo horúce sauny. Veľkým trendom je osamelá pokojná meditácia a príjemná tichá atmosféra dosiahnutá aj prostredníctvom sofrológie. V sofrológii sa spája  kombinácia dýchania, meditácie a vizualizácie s cieľom podporiť relaxáciu mozgu. Zvláštnosťou je vybudovanie tichých zón, priestorov v rámci kúpeľov, ktoré sa nazývajú aj oddychové zóny, kde by mal byť eliminovaný akýkoľvek hluk. Zavádzanie liečebných praktík, ako jóga, akupunktúra, akupresúra, cvičenia, zumba sú vhodné na elimináciu stresu a posilnenie zdravia.

 

meditacia tophoreca

 

V každom kúpeľnom alebo wellness zariadení je už dostupné WIFI pripojenie, ale väčšina hostí uprednostňuje práve digitálny detox, o ktorom sa v súčasnosti veľa hovorí.  Potrebujeme si oddýchnuť od virtuálneho sveta a načerpať nové sily. Nie byť stále 24 hodín pripojení na mailovej komunikácii. Odstránenie digitálneho smogu je jednou z veľkých inovatívnych noviniek na trhu kúpeľného cestovného ruchu. Čoraz viac vysokopostavených manažérov stále s mobilom na uchu chce aspoň na pár dní zrelaxovať v prostredí bez dostupnej WIFI.

Aj v gastronómii kúpele napredujú v roku 2019. Kúpele v čoraz väčšej miere ponúkajú možnosti špeciálneho stravovania sa, napríklad bezlaktózové, bezgluténové a vegetariánske jedlá.

Podstatou kúpeľníctva  je kompenzovať prácu kvalitným odpočinkom, relaxáciou s aktívnou starostlivosťou o krásu tela a zdravie. Filozofiou wellness je harmónia tela a duše, duševná pohoda a telesná kondícia.

 

Text: Natália Bosáková

Foto: flickr. com, all creative commons