atrea ramikVetracie a klimatizačné stropy SKV a TPV sú „vlajkovou loďou" v ponuke spoločnosti ATREA. Moderný a účinný systém sa dodáva úspešne už viac ako 15 rokov, len v Českej a Slovenskej republike je overený na viac ako 150 veľkých realizáciách.

11. 09. 2014

Vetracie a klimatizačné stropy SKV a TPV sú „vlajkovou loďou" v ponuke spoločnosti ATREA. Moderný a účinný systém sa dodáva úspešne už viac ako 15 rokov, len v Českej a Slovenskej republike je overený na viac ako 150 veľkých realizáciách.

 

Vetracie a klimatizačné stropy spĺňajú po konštrukčnej stránke najprísnejšie požiadavky, a to tak z hľadiska dizajnu, ako aj z hľadiska hygieny. Kvalitné osvetlenie celého priestoru kuchyne, bezprievanový prívod čerstvého vzduchu a dokonalé odsávanie, to všetko navyše v spojení s moderným systémom regulácie, vytvára príjemné prostredie pre personál kuchyne. Vetracie a klimatizačné stropy riešia aj spoľahlivú filtráciu odpadového vzduchu, keď je možné k štandardnej mechanickej filtrácii tukov osadiť aj druhý stupeň tzv. UV-C filtrácie a dosiahnuť tak špičkovú účinnosť likvidácie odsávaných tukov až 99 %! Výsledkom je výrazne nižšia údržba a hlavne čistejší odpadový vzduch. Dôkazom kvality a funkčnosti tohto systému je aj celoeurópska certifikácia TÜV.

 

atrea 1

 

Hlavné výhody vetracích a klimatizačných stropov
• Atraktívny dizajn
• Nízke obstarávacie náklady
• Voliteľne vstavaná UV-C filtrácia
• Dokonalá ochrana stropnej konštrukcie proti pôsobeniu tepla a vlhkosti
• Rovnomerné celoplošné osvetlenie
• Jednoduché projektové riešenie
• Univerzálne riešenie pri zmene dispozície technológie kuchyne
• Celoeurópska certifikácia TÜV

Prečo použiť technológiu UV-C filtrácie
• Celý systém je udržiavaný v úplnej čistote, nedochádza k starnutiu systému
• Odpadový vzduch je bez zápachu
• Výrazne nižšie náklady na čistenie a údržbu
• Minimálne riziko vzniku požiaru
• Spĺňa najprísnejšie kritériá a požiadavky na čistotu prostredia

 

atrea 2

 

Čerstvý vzduch v kuchyni
Dýchať čerstvý vzduch v kuchynskej prevádzke je prianím všetkých prevádzkovateľov a kuchárov. Napriek tomu je stav vetrania v mnohých slovenských gastronomických podnikoch nevyhovujúci. Stav vzduchu v kuchyniach býva dokonca veľmi často v rozpore s platnými zásadami hygieny pracovného prostredia. Nevhodný alebo nefunkčný vzduchotechnický systém má za následok šírenie pachov do reštaurácie alebo jedálne. V opačnom prípade môže dochádzať k úniku znehodnoteného vzduchu z chodieb alebo z WC priamo do kuchyne. Vo väčšine kuchynských prevádzok je nutné zaistiť odťah a prívod vzduchu mechanickým vetracím zariadením s účinnou filtráciou a ohrevom privádzaného vetracieho vzduchu proti pocitu prievanu a proti prechladnutiu personálu. Systém by mal byť riadený, ak je to možné automaticky, aby prevádzka nebola závislá na obsluhe. Keďže každá kuchyňa produkuje pri varení nadmerné množstvo tepla, inštalujú sa v moderných prevádzkach (v zahraničí povinne) zariadenia pre spätné získavanie tepla z odpadového vzduchu pre predhriatie privádzaného vzduchu.

 

atrea 3

 

V čom robíme chyby?
Nevyhovujúci stav vetrania v kuchyniach má na svedomí veľa faktorov. V mnohých prevádzkach sa z „úsporných dôvodov" ventilátory a ohrievače vypínajú, niekedy sú doslova zanesené viacročnou špinou a takmer nefungujú. Niet divu, že sa potom tvorí pleseň na stenách a stropoch, tuk sa pri vysokej teplote v miestnosti zráža a steká po stenách, zahmlia sa okná. Nedýchateľný vzduch a zápach majú vplyv na nespokojnosť hostí a personálu. Robert Plesník, projektový manažér pre oblasť Vetranie (veľko)kuchýň firmy ATREA SK, uviedol nasledujúce najčastejšie príčiny nevyhovujúceho stavu vetrania v kuchyniach:
- chybný koncepčný návrh vzduchotechnického systému vo vzťahu ku kuchynskému zariadeniu
- neregulovaný systém vzduchotechniky
- chybne stanovené výkony vetrania
- hlučnosť zariadení, ktoré nútia obsluhu systém vypínať
- zanedbaná údržba celého systému, hlavne tukových filtrov, ktoré treba pravidelne čistiť
- chýbajúce zariadenie pre spätné získavanie tepla, ktoré má veľký vplyv na výšku prevádzkových nákladov celého systému
- absencia systému automatickej regulácie prevádzky
- odťah znečisteného odpadového vzduchu do fasády
- nevhodný návrh vzduchotechnického zariadenia bez možnosti údržby a čistenia
- používanie tkaninových tukových filtrov

 

atrea 4

 

Pre stredné a veľké kuchyne

Vetracie a klimatizačné stropy – celoplošné systémy vetracích a klimatizačných stropov sa navrhujú pre stredné a veľké kuchyne s dislokovaným rozmiestneným spotrebičov. Systémy umožňujú prípadné zmeny technologického usporiadania spotrebičov v priestoroch kuchyne. „Medzi všeobecné výhody celoplošných stropov patria vynikajúci vzhľad v interiéri kuchyne, univerzálne riešenie pri zmene dispozície technológie kuchyne a bezproblémové zachytenie nárazového množstva pár," tvrdí Robert Plesník. Stropy sa navrhujú v dvoch základných variantoch – v otvorenom vyhotovení, keď sa odpadný vzduch z priestorov kuchyne odsáva celoplošne (cez filtračné kazety) do celého stropného medzipriestoru odkiaľ sa odvádza. Problematické môže byť znečistenie vnútorných povrchov stavebných konštrukcií v medzipriestoroch stropu, ich čistenie, údržba a prípadná kondenzácia pár a výskyt plesní. V prípade uzavretého prevedenia sa odpadový vzduch odvádza z priestorov kuchyne cez tukové filtre do uzavretých odsávacích vzduchovodov. Výhodou tohto riešenia je dokonalá ochrana stavebných konštrukcií proti pôsobeniu tepla, vlhkosti a aerosólov, ktoré obsahuje odpadný vzduch.

 

www.atrea.sk

 

zdroj: Atrea