09. 09. 2014

Vedeli ste, že kuchárski majstri a vedci z potravinárskeho odboru spotrebujú pri hľadaní ideálneho a najefektívnejšieho priebehu prípravy každej potraviny v každej veľkosti a s každým množstvom náplne okolo 25 ton potravín ročne?

 

Prácu v kuchyni kuchárom uľahčujú konvektomaty. Prvý konvektomat vyvinula nemecká firma Rational v roku 1976 a od tohto okamihu má jediný cieľ – poskytovať kuchárom v priemyselných a komerčných kuchyniach najlepšie nástroje na tepelnú úpravu jedál. Tento stroj dokáže v kuchyni nahradiť veľa jednoúčelových kuchynských zariadení, ako napríklad statické a dynamické rúry, fritézy, grily, opekacie platne, parné zariadenia, holdomaty, mikrovlnky či dokonca kotle. Konvektomat prenáša pri príprave pokrmov tepelnú energiu pomocou horúceho vzduchu, pary alebo ich kombináciou. Tepelnú energiu lepšie prenáša para, čoho výsledkom je kratší čas prípravy jedál, menšie straty hmotnosti surovín, zachovanie farby a to, že mäso nevysychá. Takto pripravovaná zelenina si zachová viac vitamínov.

 

rational 1

 

Rozhodnite sa pre správny typ
Podľa toho, akým spôsobom konvektomaty vyvíjajú paru, ich rozdeľujeme na nástrekové a bojlerové. Nástrekové konvektomaty tvoria paru nastrekovaním vody cez dýzu priamo na výhrevné telesá alebo lopatky ventilátora. Ich výhodou je nižšia cena, ktorá je dôsledkom jednoduchšej konštrukcie. Nevýhodou je nedostatočná humidita pri lacnejších typoch, obmedzená možnosť precízne regulovať množstvo pary či zvýšená starostlivosť o úpravu vody, ktorá je nastrekovaná. Bojlerové konvektomaty vyrábajú paru za pomoci vnorených výhrevných telies. Vďaka rovnomernej výrobe pary s nimi kuchári dosahujú lepšie výsledky pri pokrmoch ako knedle alebo parené buchty. Nehrozí ani usádzanie vodného kameňa a zvýšená spotreba vody, keďže konvektomat si bojler odvápňuje sám. Bojler na druhej strane predražuje cenu celého prístroja. Konvektomaty je možné doplniť o rôzne príslušenstvo ako ochladzovače a zmrazovače, odsávače pár, prepravné vozíky, stojanové vozíky na taniere, granitové smaltované nádoby, rôzne druhy plechov či zmäkčovače na úpravu tvrdosti vody.

rational 2

 

Správne vyškolený personál
Maximálny úžitok prináša konvektomat až vtedy, keď je personál kuchyne správne poučený a zaškolený. Najvyššiu kvalitu služieb majú spravidla predajcovia, ktorí sa špecializujú na jeden ponúkaný druh. Správnu veľkosť a typ konvektomatu vám predajca poradí po analýze vašich potrieb – je predsa rozdiel medzi školskou jedálňou a reštauráciou a la carte. Moderné konvektomaty disponujú najnovšími funkciami. Zjednodušenie práce s prístrojmi a vyšší komfort sú pre predajcov prvoradé, preto napríklad spoločnosť Rational ponúka na svojich stránkách www.club-rational.com v ClubRATIONAL stiahnutie aplikácií a aktualizáciu technológií zdarma „Náš zákazník, náš pán. Toto príslovie u nás platí i potom, čo si zakúpite niektorý z našich prístrojov. Z tohoto dôvodu našim doterajším zákazníkom ponúkame možnosť podieľať sa s nami o naše najhorúcejšie technologické novinky z oblasti varenia," povedal Tomáš Zumr, obchodný riaditeľ Rational pre východnú Európu. Táto služba je súčasťou komplexného balíčka „ServicePlus".

rational 3

 

Mohlo by vás zaujímať:

Konvektomaty, ktoré predvídajú

 

text:

foto: Rational a Hotel Ritz Paris