Sú milé, pestrofarebné, chutné a na rozdiel od iných cukroviniek prinášajú odkazy. Miriam Šimková posúva cukríky na vyšší level. Kým iní dokážu tlačiť personalizované texty na obaly, ona robí jedlú potlač priamo na sladké dobroty. Sladkosti ozvláštnené akoukoľvek potlačou sú darček, ktorý musí potešiť.
Cukríky, makrónky, medovníky, dražované žuvačky, čokoláda, medovníky, waflové oblátky, jedlý papier, marcipán, zázvorové sušienky. Tieto všetky sladkosti sa dajú vylepšiť potlačou. Slová, obrázok, či firemné logo dajú sladkostiam nový rozmer.
Za nápadom stojí Miriam Šimková. Svojimi sladkými a kreatívnymi výtvormi si plní sny. Devätnásť rokov pracovala v štátnej správe a sladkosti je prišli ako najideálnejšia voľba pre životnú zmenu.
„Predstava stáleho dochádzania do Bratislavy ráno a popoludní naspäť pri dvoch deťoch sa mi nepáčila. Bývame v malej obci pri Senci, tak mi manžel navrhol, že si založíme svoju rodinnú firmu a budeme si plniť sny. Bohužiaľ ten jeho sa skončil, keď minulý rok zomrel a ja sa snažím žiť tie spoločné sny aj za neho, aby bol na nás pyšný,“ objasnila súvislosti fungovania rodinnej firmy J.E.M. SWEETS, ktorej názov je zložený zo začiatočných písmen mien jej členov.
K nápadu spojiť život so sladkosťami im pomohla náhoda a dobrý sused. Pozval ich na výlet do svojho rodného Francúzska. „Spriatelili sme sa a on nám chcel ukázať odkiaľ pochádza a zoznámiť s jeho rodinou. Zároveň sme boli na oslave narodenín jeho brata. Každý mal na stole pri svojom mieste malý miešok s cukríkmi. Milá pozornosť od oslávenca za to, že sme prišli osláviť jeho sviatok. Páčil sa mi ten nápad. Rozmýšľala som ako by sa sal využiť aj u nás. Neskôr som zistila, že podobné zvyky pri rôznych príležitostiach majú aj v Belgicku, Taliansku či Grécku,“ vrátila sa na začiatok príbehu Miriam Šimková.
Niet sa čo čudovať, že spojenie s Francúzskom pretrvalo až dodnes. Z gurmánskej krajiny pochádzajú cukríky, obaly, ako aj dodávateľ tlačiarne, ktorú v Sweets Design používajú.
„Poctivo sme vyberali z dodávateľov a stavili sme na rodinnú firmu, ktorá už viac ako sto rokov sa venuje výrobe čokoládových výrobkov, dražé a cukrovinkám. Päť generácií rodiny Adam stále zdokonaľuje svoje know-how, aby svojím zákazníkom prinášala gurmánskejšie a originálnejšie produkty.“
Cukríky sa líšia farbou, tvarom, príchuťou i veľkosťou. V ponuke prevládajú cukríky potiahnuté cukrom, ako v cukre obaľované mandle, lieskové oriešky, čokolády, kokos, želé, sušienky a iné lahodné náplne. Tiež majú čokoládové pochúťky, pričom každá je v strede plnená inou príchuťou – sušené ovocie, ovocie, cereálie, marshmallow…
„Narodeniny, meniny, svadby, narodenie dieťaťa, krst, prvé sväté prijímanie, birmovka, ukončenie štúdia, MDŽ, Deň matiek a otcov, Deň učiteľov, Vianoce, Veľká Noc. Príležitostí je veľa, no nepotrebujete mať vždy príležitosť, stačí darovať len tak z lásky, úcty, pre radosť,“ pripomína Miriam Šimková.
Technológia jedlej tlače je atraktívna aj pre cukrárky, ktoré využívajú jedlý papier na torty, potlač na torty, čokoládu či potlač koláčov. Firmy radi ponúknu sladkosť ako reklamný predmet na výstavách, konferenciách, darčeky pre klientov, obchodných partnerov a zamestnancov.
„Spolupracujeme aj s hotelmi, ktoré to dávajú ako pozornosť svojím návštevníkom na izbu, na recepciách, ku kávičke, ďalej naše produkty využívajú cukrárky, eventové agentúry,“ poukázala na možnosti jedlej potlače majiteľka spoločnosti Miriam Šimková.
Text: BK
Foto: J.E.M. SWEETS
Viac na: sweetsdesign.sk