Udáva trendy interiérovom dizajne a inšpiruje tie najvýznamnejšie architektonické štúdia. Španielska spoločnosť Porcelanosa Grupo je lídrom na svetovom trhu s obkladmi a dlažbami. Celý prémiový sortiment výrobcu je k videniu v novom showroome v Topoľčanoch, za ktorým stojí spoločnosť REHAK. Majiteľ Gabriel Rehák poukazuje na to, že najlepší kontakt s luxusnou keramikou sprostredkuje priame vnímanie, dotyk štruktúry a pohladenie očami.

 

REHAK_Porcelanosa_Portada Par ker Gent Roble

 

Desiatky rokov podnikáte v stavebníctve. Za akých okolností ste začali sa začali zaujímať o interiérovú keramiku?

Viac ako 30 rokov sa špecializujeme na strojové kladenie betónových dlažieb a ich predaj. Pred piatimi rokmi sme začali s predajom keramických obkladov a dlažieb a španielska keramika nás doslova nadchla. Začali sme sa intenzívne zaoberať všetkým, čo súvisí s touto témou. Predaj bežne dostupného sortimentu nám nedával zmysel, preto sme išli do prémiových značiek.

Základom dôvery našich obchodných partnerov v nás je naša absolútna čestnosť, bezúhonnosť a spoľahlivosť, ktorá v ruka v ruke s odhodlanosťou, radosťou zo života a zápalom pre veci prináša nadštandardné osobné vzťahy s ľudmi z firiem, ako aj so zákazníkmi a biznisu sa popritom musí dariť.

Za akých okolností vzniklo očarenie a spojenie so značkou Porcelanosa?

Bola to láska na prvý pohľad - na výstave v Bologni na jeseň v roku 2018. Na konci dňa sme sa ocitli pred expozíciou Porcelanosa, ktorá bola úplne iná, aké sme predtým videli. Atmosféra v ich showroome nás úplne scucla:). Tam sa zrodila myšlienka priviesť Porcelanosu do mesta Topoľčany so všetkým, čo k tejto značke patrí. Túžba robiť niečo výnimočné, a racionálne presvedčenie, že je dobré a praktické pre nás mať len jednu značku, predurčila naše budúce kroky. Silná emócia z prvého kontaktu v nás zarezonovala a vo februári 2019 sme už liali základy nového showroomu. Showroom sme po pandémii otvorili v roku 2022. O značke Porcelanosa by sme mohli hovoriť celý deň, základom je však vždy vidieť a pocítiť materiály naživo. Dotknúť sa, pohladiť očami aj rukami.

 

REHAK_Porcelanosa_hardwood roble

 

V čom majú Španieli navrch v interiérovom dizajne? V čom ho robia inak a v čom môže byť inšpirácia pre slovenského zákazníka?

V oblasti Onda v Španielsku, kde sa sústreďuje španielska výroba v stovkách výrobcov, práve Porcelanosa udáva v trendy v dizajne. Spolupracuje so špičkovými ateliérmi z celého sveta ako studio Zaha Hadid, Richard Rogers, Norman Foster, Luis Vidal alebo Simone Micheli. To je zárukou vyššieho levelu dizajnu, ktorý ostatní výrobcovia zo sveta s odstupom času radi kopírujú.

Aké druhy výrobkov ponúkate a na čo sa špecializujete?

Ponúkame celý sortiment výroby Porcelanosa Grupo - obklady, dlažby, veľkoformátové platne, sanitu, kúpeľňový nábytok, prírodný kameň, “umelý” kameň, kuchyne, tapety aj minerálne produkty. Všetko v prémiovej kvalite a dizajne. Sami nedizajnujeme ani priveľmi neradíme. Sme sprospredkovateľ medzi výnimočným výrobcom a šikovnými architektmi. Architekt u nás nájde zázemie, priestor pre prácu s klientom, tiež súkromie, aké mu inde neposkytnú.

Náš showroom ponúka iba jednu značku, zato ale komplexne. Zariadili sme expozíciu tak, aby návštevník pocítil, čo je to Porcelanosa. Pre architektov robíme pravidelne prezentácie, ktoré spájame s kultúrou v našej osade Starý Klíž. Prepájame prezentácie s kultúrou a vynikajúcou gastronómiou.

Raz za čas potrebujeme vyjsť z každodennej rutiny a preto sme prácu spojili s niečím príjemným. Preto organizujeme pracovné cesty pre architektov do Španielska, ktoré sú tiež mimoriadnym zážitkom.

 

REHAK_Porcelanosa_velkoformat pangea altissima

 

Aké sú aktuálne trendy v interiérovom dizajne?

V tomto roku sme zaznamenali na medzinárodnej výstave vo Valencii návrat oblúkov typických pre renesančnú architektúru, prírodné farby v teplých tónoch a absolútnu autenticitu prírody. Tá inšpiruje dizajnérov najviac. Práve z nej čerpajú množstvo nápadov.

Obklopenie sa prírodou v interiéri, napríklad botanickými tapetami, alebo prírodnými textúrami obkladov. Nové kolekcie 3D dekorácií sú inšpirované prírodným dreveným obkladom. Povrchové úpravy dlaždíc na dotyk pripomínajú často textil, tapetu, prírodné vlákna. Rozmery sú gigantické, po období šedi prichádzajú do popredia zemité farby, zaoblené tvary v doplnkoch a vzory. Široká je ponuka veľkoformátových dekoračných panelov napr. Fitwall® (minerálny panel) alebo Alluslate® (hliníkový panel). Vhodné pre komerčný sektor a reštaurácie, kancelárie ako obklady stien pre výnimočný autentický dizajn.

V našom showroome platí, lepšie je raz vidieť, ako stokrát počuť. Nič nenahradí fyzický kontakt s materiálom.

 

REHAK_Porcelanosa_mocca dark polished

REHAK_Porcelanosa_alpi verde polished

REHAK_Porcelanosa_astana grey polished

REHAK_Porcelanosa_astana grey polished

REHAK_Porcelanosa_blue roma polished

REHAK_Porcelanosa_velkoformat pangea altissima 1

 

Text: BK
Foto: Porcelanosa
Viac na: www.luxusnakeramika.sk, www.rehak.sk, www.exterier.sk, www.keramika.sk, www.starykliz.sk