Krásne zelené machové obrazy patria medzi najnovšie a najvyhľadávanejšie dekorácie na stenu. Oživia interiér a do vášho domova nenápadne vnesú kúsok prírody. Zelený mach na obrazoch pôsobí sviežo a pohľad naň upokojuje. Nevyskytuje sa len v jednom odtieni zelenej farby.

 

machove obrazy 1

 

Vďaka slnečným lúčom sa objavuje v mnohých odtieňoch. Priestor, do ktorých machové obrazy umiestnite, pôsobí svetlejšie, pestrejšie a veselšie. V nasledujúcich riadkoch sa o machových obrazoch dozviete viac.

Machová dekorácia presne podľa vašich predstáv

Machové obrazy sa vyrábajú v tvare štvorca, obdĺžnika, kruhu a viacuholníka, ale môžete sa stretnúť aj s machovými ostrovčekmi, či celou machovou stenou. Na recepciách firiem a hotelov sa často vyskytujú logá a rôzne nápisy vyrobené práve z machu. Pôsobí to exkluzívne, sviežo a zlepšuje celkový dojem. Mach použitý na ich výrobu môže byť kopcovitý alebo plochý. Nápisy, logá, ale aj obrazy sa vyrábajú na mieru. S výrobcom sa dohodnete, čo presne od loga, nápisu, či obrazu očakávate a z akého machu ho pre vás majú vyrobiť. Zapojte fantáziu a nechajte si vytvoriť machové obrazy presne podľa vašich predstáv.

 

machove obrazy 2



Mach, ako ho nepoznáme

Obrazy sa vyrábajú z prírodných a recyklovaných materiálov. Mach sa pozbiera, zbaví nečistôt a vloží do stabilizačného roztoku. Asi po siedmych dňoch sa na povrchu roztoku vytvorí miazga. To znamená, že sa mach môže zo stabilizačnej látky vybrať. Následne sa mach nechá poriadne vysušiť. Dokonale vysušený mach je pripravený na použitie. Na stabilizáciu sa používa roztok glycerínu šetrný k životnému prostrediu, ktorý nahrádza prirodzenú vlhkosť machu. Pri stabilizácii mach často stráca svoju prirodzenú farbu, preto sa dofarbuje potravinárskymi farbivami. Stabilizácia zastaví rast machu, odstráni z neho hmyz, ktorý sa v machu nachádza a zabraňuje prípadným plesniam.

Vždyzelené obrazy a ich výhody

  • sú určené len do interiéru
  • regulujú vlhkosť v miestnosti a čistia vzduch
  • nepotrebujú špeciálnu starostlivosť
  • izolujú priestor od hluku
  • každý obraz je originál, dva na vlas rovnaké sa nikomu vyrobiť nepodarí
  • mach v Japonsku symbolizuje pokoj a stálosť a je symbolom slobody a voľnosti

 

machove obrazy 3

 

Prach sa machovým obrazom nevyhýba

Práve naopak. Sadá na ne veľmi rád. Z obrazu ho len jemne oprášte. Žiadnu vodu a čistiace prostriedky na ich údržbu nepoužívajte. Narušíte konzervačnú látku a mach stratí farbu, štruktúru, tvar a nakoniec úplne odumrie. Keď postrehnete, že mach mierne zoschol, jemným rozprašovačom ho jemne pokropte. Nemalo by mu to ublížiť. ale overte si to u výrobcu. Pre istotou. Stretnete sa aj s názorom, že machové obrazy sa kropiť nemajú. Ich výrobca to vie najlepšie.

 

machove obrazy 3



Prostredie, v ktorom machové obrazy vydržia dlhšie

Teplota v miestnosti, do ktorej machové obrazy zavesíte, by nemala mať viac ako 30 °C, čo sa vlhkosti týka pri 40 až 75 % sa bude obrazom dobre dariť. Do príliš vlhkých miestností ich neumiestňujte. Prekážajú im aj veľmi suché, prašné a nevetrané miestnosti. Priame slnečné svetlo a blízkosť centrálneho kúrenia ich môže deformovať a znížiť ich životnosť. Pri dobrej starostlivosti vám bude machový obraz robiť radosť 7 až 10 rokov.

Foto: Dovido.sk, Unsplash.com