Slávnosť, ktorá si vyslúžila vyznamenanie ako „najväčšia šou na Zemi“ – Karneval v brazílskom Rio de Janeiro je práve v plnom prúde.

 

karneval rio 4

 

Podľa karnevalovej histórie sa prvé záznamy o karnevalovom plese v Riu konali už v 19. storočí, konkrétne v roku 1840, keď účastníci v sprievodoch predvádzali nacvičené kreácie vo valčíkovom a polkovom rytme. Je zaujímavé, že samba - najpopulárnejší tanec, ktorý je dnes TOP-kou karnevalu, sa do sprievodu začlenil až v roku 1917.

 

karneval rio 3

 

Hudba, tanec, spev

Festival sa koná každý rok v týždni pred pôstom a pravidelne priťahuje milióny návštevníkov z celého sveta. Celé mesto už niekoľko dní pred podujatím hýri farbami, znie hudbou, hmýri sa tancom a žiari úsmevmi a energiou miestnych obyvateľov i návštevníkov.

Sambu je počuť z každej uličky i každého domu v meste. Ľudia tancujú a veselia sa. Samba je totiž hudba, ktorá znemožňuje poslucháčovi netancovať spolu s ňou. Je základnou súčasťou brazílskej národnej identity, je chytľavá, rytmická a ústredným bodom všetkých karnevalových brazílskych tradícií.

 

karneval rio 2 karneval rio 5

 

Karneval v Rio de Janeiro nepozná hranice

Karneval v Riu je časom, keď sa stierajú všetky hranice. Nezáleží na veku, náboženstve, vyznaní, pohlaví či zázemí, pre každého je tu niečo. Brazília je multikultúrna spoločnosť a miestni obyvatelia - Cariocas sú známi svojou priateľskosťou a srdečnosťou. Karneval preto oslavujú celé rodiny, od detí až po starých rodičov, kamaráti, priatelia, kolegovia a spoločne i ľudia, ktorí sa doteraz nepoznali.

 

karneval rio 1

 

Rio Samba 2023 

Tohtoročná slávnosť vyvrcholí v piatok 24. februára 2023. Absolútnym vrcholom karnevalu bude prehliadka tancov jednotlivých škôl samby. Tieto sú výsledkom dlhoročnej tvrdej práce, odhodlania a vášne. V sprievode je možné okrem fascinujúcich tanečných kreácií vidieť dychberúce masky, kostýmy a viac ako 60 000 účinkujúcich. Každá škola samby spieva a tancuje na preplnenom štadióne s takmer stotisícovým davom skandujúcich divákov. To všetko pod intenzívnou kontrolou porotcov, ktorí v závere korunujú najlepšiu školu Rio Samba 2023.

Pripravila: Petra Adamcová
Foto: rio.com