Cestovný ruch a gastro patria k pandémiou najviac zasiahnutým odvetviam. To sa odzrkadlilo aj na zamestnávaní. V roku 2020 klesol počet pracovných ponúk v tomto odvetví medziročne o 44 %. Profesia chce podporiť zamestnávateľov v gastre a hotelierstve špeciálnou ponukou.

 

profesia pomaha 2

 

Situácia v gastre a hotelierstve je naďalej náročná. Aj keď po mesiacoch zatvorených prevádzok prišlo svetielko nádeje v podobe postupného otvárania, cesta k optimálnemu stavu je ešte ďaleká. Vidíme to aj na pracovnom trhu. V roku 2020 firmy v odvetví cestovný ruch gastro a hotelierstvo zverejnili o 44 % menej pracovných ponúk ako v roku 2019. V roku 2021 zatiaľ vidíme medziročný pokles dokonca až o 63 %. Môžu za to najmä už spomínané zatvorené prevádzky a neistota ďalšieho vývoja.

Ľudia z HORECA sektoru išli pracovať do obchodu a výroby

Takmer 45 % ľudí odišlo zo svojho zamestnania v HORECA sektore v dôsledku zatvorenia prevádzky, v ktorej pracovali. Ďalších 18 % uviedlo, že ich zamestnávateľ pristúpil k zníženiu počtu zamestnancov kvôli protipandemickým opatreniam. To vyšlo z prieskumu Profesie, do ktorého sa zapojili ľudia s pracovnými skúsenosťami v segmente cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Štvrtina ľudí odišla pracovať do sektoru obchod a pätina do výroby.

 

profesia pomaha 1

 

Koho hľadajú firmy v HORECA najčastejšie?

Pracovný trh sa postupne prebúdza a pracovné ponuky v HORECA sektore začali výraznejšie rásť v apríli tohto roka. V máji už prekonali hranicu tisícky. Najviac pracovných ponúk v tomto roku bolo zverejnených na pozíciu kuchár (31 %) a čašník (29 %). Nasledujú recepčná, pomocný kuchár či barman. Najviac pracovných ponúk je z Bratislavského kraja, nasleduje Žilinský, Banskobystrický a Trnavský kraj. Viac ako 90 % ponúk hľadá ľudí na trvalý pracovný pomer.

 

profesia pomaha 3

 

Hľadajte nových ľudí v odvetví gastro a hotelierstvo výhodnejšie

Profesia chce podporiť zamestnávateľov v najzasiahnutejšom odvetví a pomôcť im nájsť kvalitný personál. Pripravila špeciálnu ponuku pre firmy, ktoré teraz môžu hľadať nových zamestnancom na populárnom portáli Profesia.sk o 55 % výhodnejšie. K tomu dostanú zadarmo aj možnosť pridať si k ponuke logo ich spoločnosti a byť tak pre uchádzačov rozpoznateľnejší.

Špeciálnu ponuku môžu firmy z gastra a cestovného ruchu využiť do 31. 5. 2021 na stránke www.profesiapomaha.sk.