Dovolenka na Slovensku je tento rok pre väčšinu z nás jasnou voľbou. Slovensko je krásne a možno je ten správny čas ukázať deťom známe a zaujímavé miesta našej krajiny, alebo si len tak zaspomínať na miesta, ktoré nám boli kedysi milé. Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazujú preplnené tatranské chodníky, aquaparky i kúpeľné mestá.

 

ic uvod

 

My sme sa preto spýtali v siedmych slovenských mestách, pracovníkov informačných centier, ako to vyzerá s návštevnosťou u nich tento rok. Zaujímalo nás aj, či sa tohtoročná návštevnosť odlišuje od minulých rokov, aká je skladba turistov a aké aktivity v mestách na prilákanie hostí ponúkajú.

Bratislava Tourist Board, Maroš Plitko, PR špecialista

Tento rok cítime pokles návštevníkov zo zahraničia i domácich. Do Bratislavy prichádzajú jednodňoví návštevníci z výletných lodí, ktorí majú u nás jednu zo zastávok, prípadne turisti, ktorí Bratislavou len prechádzajú a zastavia sa v meste. Tento rok sa však návštevníci v Bratislave ubytovávajú aj na dlhší čas a odtiaľto si robia výlety do regiónu, prípadne do iných častí Slovenska. Ide prevažne o Čechov, Nemcov, či Rakúšanov. Okrem nich evidujeme aj návštevníkov zo Slovenska, Španielska, Talianska, Poľska i Francúzska.

Čo sa týka aktivít na prilákanie turistov, rozbehli sme projekt Turistom vo vlastnom meste, kde cielime na Bratislavčanky a Bratislavčanov, ktorí môžu využiť relatívne prázdne mesto a spoznávať ho lepšie. Chceme aby objavili poklady, ktoré tu máme, navštívili múzeá a galérie, vyskúšali si atrakcie, či využili bezplatné prehliadky nielen centra mesta, ale aj mestských častí. Druhý projekt, ktorý sme naštartovali je kampaň 72-hodinové mesto, ktoré propaguje Bratislavu ako destináciu na viac ako len jeden deň. Pripravili sme k nej špeciálny web a akciu 2+1 noc zadarmo. Našim zámerom je motivovať Slovákov aj Bratislavčanov navštíviť a spoznať svoje hlavné mesto, a tým aj chceme pomôcť podnikateľom v cestovnom ruchu.

 

ic bratislava

 

Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry, výkonná riaditeľka Ing. Lenka Rusnáková

Letná sezóna z pohľadu našich informačných kancelárií sa rozbieha a je značne ovplyvnená nielen aktuálnou situáciou spojenou s koronavírusom ale aj počasím. Oproti minulému roku evidujeme cca 40 percentný pokles návštevnosti našich informačných kancelárií. Z návštevníkov vedú tradične Slováci a za nimi sa hneď držia Česi.

Najväčším lákadlom v Tatrách je vysokohorská turistika, o obľúbenosti ktorej sme sa mohli presvedčiť minulý týždeň, kedy hlásili po dlhšej dobe ideálne počasie na turistiku (bez búrok) a tak bolo logické, že veľa turistov zvolilo jednu z najťažších trás – výstup na Rysy. Na jednej strane sme radi, že turisti pristupujú k plánovaniu trás celkom zodpovedne. Pri kritickom mieste, ktoré je zaistené technickými pomôckami, však prirodzene dochádza k spomaľovaniu postupu a môžu sa tvoriť zápchy.

Preto odporúčame štartovať na túru čo najskôr ráno alebo ešte lepšie plánovať výstupy mimo hlavných sezón – ideálne na jeseň a počas týždňa. Keď už sa vyberiete uprostred leta na Rysy, tak sa pripravte na to, že tam môže byť skutočne veľa ľudí. Ak sa chcete vyhnúť davom, skúste aj iné, turisticky sprístupnené štíty, napr. Slavkovský, Jahňací alebo Kôprovský štít.

 

ic vysoke tatry

 

Piešťanské informačné centrum, Mgr. Eva Jančinová

Hranice sa po kríze otvárali postupne, obmedzenia a odporúčania sa menili priebežne, čo sa odrazilo aj na skladbe našich klientov. Momentálne k nám chodia prevažne hostia z Česka a Slovenska, počet tých je v porovnaní s minulými rokmi o niečo vyšší.

Počas mája a začiatkom júna bola návštevnosť nižšia, ale júl a august, sú už čo sa týka návštevnosti, veľmi silné mesiace. Turisti, ktorí prichádzajú do Piešťan sú zväčša na niekoľko dňovom dovolenkovom pobyte, ale časť je aj tzv. jednodňových turistov, ktorí k nám prichádzajú na kratší výlet alebo návštevu. Oproti iným rokom evidujeme oveľa nižší počet návštevníkov z Poľska.

 

ic piestany

 

Vyjadrenia o aktuálnej situácii týkajúcej sa návštevnosti v ďalších slovenských mestách, konkrétne z Ružomberka, Banskej Štiavnice, Košíc i Levíc sa dočítate už zajtra.

Pripravila: Petra Adamcová