Možno sa chystáte predať svoje auto a čakáte na najlepší čas, aby ste ho predali čo najrýchlejšie a za čo najviac peňazí. Je lepšie predať auto v letných alebo zimných mesiacoch?

 

auto predaj

 

Ak sa príliš neponáhľate, určite sa oplatí počkať. Štatistiky jasne ukazujú, že predaj áut sa líši v závislosti od ročného obdobia. Prečo?

Predaj auta v zime

Dať auto na predaj v zime, keď je všeobecne menší dopyt, sa môže zdať ako hlúposť, ale inteligentný kupujúci vie, že práve počas chladných dní môže objaviť chyby, ktoré v lete tak skoro nenájde. Okrem toho môže v zime kúpiť ojazdené auto lacnejšie vďaka sezónnym povianočným zľavám, a to takmer všade. To znamená, že vy ako predávajúci sa zbavíte svojho auta rýchlejšie, ale možno za menej peňazí.

Kúpa auta v zime, keď teploty klesajú k nule, so sebou prináša mnoho výhod:

  • Ak sa vám ho podarí na prvý pokus bez problémov naštartovať aj v mrazivom počasí, máte takmer istotu, že motor a batéria sú v poriadku.
  • V zimných mesiacoch je tiež jednoduchšie skontrolovať funkčnosť kúrenia a vykurovacieho systému a odhaliť prípadný čierny dym vychádzajúci z výfuku.
  • Pri zhoršených jazdných podmienkach v zimných mesiacoch môže vodič lepšie skontrolovať, či brzdový systém funguje tak, ako má.
  • V mrazivých teplotách bude mať kupujúci lepšiu šancu zistiť, či neodchádzajú mechanické komponenty alebo elektronika.

Nevýhody predaja vozidla v zime:

  • Kontrola vozidla počas zimných mesiacov nebude príjemná. Najmä pri jeho zdvíhaní bude padať sneh a z auta bude kvapkať voda.
  • Pri kontrole auta strávite vonku pomerne veľa času, čo počas mrazivého počasia nie je veľmi príjemné. Prehliadka sa však neponáhľa ani z pohľadu kupujúceho, ani z pohľadu predávajúceho, ktorý ju musí absolvovať s potenciálnym kupujúcim.

Predaj auta v lete

Letné mesiace sú obdobím, keď ľudia veľa cestujú, chodia na výlety a bez auta sa jednoducho nezaobídu. Podľa štatistík sa najviac ojazdených áut predáva od marca do mája a potom koncom septembra a začiatkom októbra. Ak teda chcete poraziť konkurenciu a predať svoje auto čo najlacnejšie, choďte na trh skôr a ponúknite svoje auto na predaj vo februári alebo v auguste.

Ktorý typ auta predávať v ktorom ročnom období?

  • V zime sa najlepšie predávajú modely SUV a modely s pohonom všetkých štyroch kolies (štvorkolky), pretože dobre zvládajú nepriaznivé podmienky, ako je sneh alebo vietor, a lepšie držia na klzkých cestách.
  • V lete je naopak veľký dopyt po športových vozidlách alebo kabrioletoch, keď si ľudia chcú užiť jazdu s vetrom vo vlasoch.

Zdroj obrázku: Fahroni / Shutterstock.com