Nie som tak bohatý, aby som si mohol kupovať lacné veci – príslovie, ktoré pri nákupe náradia platí dvojnásobne. Okrem toho, že lacné náradie prežije maximálne pár použití, môže spôsobiť škaredé zranenia. Prečítajte si, na akom náradí sa naozaj neoplatí šetriť.

 

skrutkovače

 

1. Skrutkovače

Najbežnejšie ručné náradie – skrutkovače – budete v domácnosti používať dnes a denne. V kuchyni bude potrebné dotiahnuť úchyt na dverách, v kúpeľni sa uvoľní kľučka a v jedálni spadne polička. S lacnými skrutkovačmi, ktoré ľahko podľahnú opotrebovaniu, zvládnete so šťastím opraviť kuchynské dvierka a kľučku na dverách. Kvôli spadnutej poličke už ale pobežíte do obchodu. Zainvestujte radšej do kvalitnej sady, ktorá vám vydrží roky.

2. Kombinované kliešte

Podobne nevyhnutný nástroj, ako skrutkovač, sú kombinované kliešte, ľudovo nazývané ako kombinačky. V domácnosti sa hodia na vyťahovanie hmoždiniek zo stien, štiepanie káblov alebo tvarovanie drôtov. S kvalitnými kombinačkami zvládnete akúkoľvek prácu ľavou zadnou. Vďaka ergonomickému tvaru padnú do ruky ako uliate a kvalitný nerezový materiál zaistí, že vám budú pri správnej údržbe slúžiť kľudne až do smrti.

3. Račňové kľúče

Uťahovanie a povoľovanie nie je doménou iba skrutkovačov. Veľakrát je vhodnejšie siahnuť po račňovom kľúči. Prácou s kvalitnou sadou račňových kľúčov môžete ušetriť čas aj úsilie. Vďaka menšiemu chodu kľúčov stačí na povolenie alebo utiahnutie šraubu menší odklon. Práca sa tak zrýchli a predovšetkým uľahčí, najmä na ťažko prístupných miestach.

4. Vrtáky

Klincom nevyriešite všetko. Občas je skrátka potrebné vyvŕtať poriadnu dieru. S nekvalitným vybavením vám ale hrozí, že zavesíte dva obrazy a vrtáky odídu do dôchodku. Pretože v obchode nájdete celý rad rôznych druhov vrtákov, s výberom toho správneho si nechajte poradiť od odborníka.

5. Aku vŕtačka

Technológie idú dopredu a s nimi aj najmodernejšie vymoženosti pre domácich majstrov. Kvalitná aku vŕtačka dnes hravo nahradí tú klasickú do zásuvky. Navyše zvládne príklepy a maximálny uťahovací moment tých najlepších dokáže prekonať aj 100 Nm.

6. Sika kliešte

Uťahovanie povolených kohútikov je v domácnosti nekonečný príbeh. Rovnako ako na vyššie zmienenom ručnom náradí ani na sika kliešťach sa neoplatí šetriť. Nielen že lacné kliešte nevykonajú tak dobrú prácu, ale kvôli nekvalitnej konštrukcii vám môžu scvaknúť ruku a spôsobiť tak nepríjemný úraz.

Zdroj obrázku: Andrey_Popov / Shutterstock.com