Či už máte záhradu, balkón alebo terasu, poradíme vám, ako si vybrať kvalitný slnečník, ktorý odolá rozmarom počasia, zároveň ale poskytne príjemný tieň a chládok pre raňajky, popoludňajšiu kávu aj grilovanie s priateľmi.

 

slnecnik 1

 

Slnečník, stolík a pár stoličiek. To sú základy pohodlného vonkajšieho posedenia, ktoré potom len stačí doladiť pár drobnosťami a vytvoríte tak vonkajší priestor pre odpočinok i chvíle s priateľmi pod holým nebom. Zatiaľ čo pri výbere vonkajšieho nábytku záleží hlavne na kvalite materiálu, u slnečníkov je nutné si posvietiť hneď na niekoľko faktorov.

Konštrukcia slnečníka: kovová, alebo drevená?

Medzi tie najkvalitnejšie patria rozhodne slnečníky s kovovou konštrukciou. Tá sa vyrába buď z ocele, alebo hliníka. A oba typy majú svoje pre i proti. Slnečníky s hliníkovou konštrukciou sú ľahké a odolné, hodia sa tak na menšie balkóny, kde nie sú vystavené prudkým nárazom vetra. Naopak slnečníky s oceľovou konštrukciou bývajú ťažšie a tým pádom aj odolnejšie voči nárazom vetra. Pri drahších modeloch býva navyše kov ošetrený ešte špeciálnym ochranným náterom. Ten zabraňuje hrdzaveniu a chráni tak kovovú kostru pred dažďom aj ostrými slnečnými lúčmi, čo ocenia najmä majitelia terás. Na záhradu sa potom hodí slnečník s drevenou konštrukciou, ktorý dokonale splynie s okolitou zeleňou. A vďaka ochranným náterom je navyše drevo porovnateľne kvalitné a odolné ako kov.

Konštrukcia, ktorá sa prispôsobí priestoru

Pri výbere slnečníka sa sústreďte nielen na materiál konštrukcie, ale aj jej typ. Slnečníky so stredovou tyčou bývajú pomerne stabilné, ľahko sa s nimi manipuluje a zoženiete ich vo všetkých cenových reláciách. Čím ďalej tým obľúbenejšie sú ale tiež slnečníky s takzvanou bočnou nohou. Tento typ má nosnú tyč umiestnenú z boku, čo poskytuje oveľa viac priestoru na sedenie. Slnečník možno naklápať ako horizontálne, tak vertikálne a tienenie tak ľahko prispôsobíte akémukoľvek miestu na mieru.

Tvar tienidlá vyberajte podľa miesta

Tvar slnečníka vyberajte najmä podľa dispozícií priestoru, ktorý chcete zatieniť. Na symetrické balkóny a terasy je ideálny štvorcový tvar, ktorý miesto zatieni a zároveň pôsobí elegantným dojmom. Naopak kruhovité slnečníky sa perfektne hodia na záhrady, kde vytvoria príjemný zatienený ostrovček. Väčšina slnečníkov má tienidlá vyrobená z polyesteru, ktorý rýchlo schne a je pomerne odolný. Počítajte s tým, že tmavšie látky majú tendencie pod ostrými slnečnými lúčmi blednúť. Pri výbere sa preto pozerajte aj na takzvaný stupeň stálofarebnosti, s ktorého hodnotou rastie i odolnosť voči UV žiareniu. Súčasťou balenia býva väčšinou aj stojan, ktorý sa postará o stabilitu slnečníka. Myslite na to, že na otvorených terasách a záhradách musí byť slnečník pevne ukotvený, podstavec preto naplňte pieskom, alebo kamením, aby boli dostatočne ťažké. Inak aj ľahké ťuknutie benzínovou kosačkou do slnečníka, môže napáchať veľké škody.

Zdroj obrázku: Paul Maguire / Shutterstock.com