V súčasnosti neustále rastie počet alergikov. Množstvo alergénov, nezdravé znečistené prostredie spôsobuje to, že čoraz viac ľudí trpí alergiami rôznych druhov. Či  už sa jedná o domáce zvieratá, trávy, pele, roztoče... mohli by sme menovať ešte dlho.  Ubytovacie zariadenia sa preto snažia v posledných rokoch budovať hypoalergénne typy izieb a vyhovieť tak zdravotným problémom chorých cestovateľov.  Najlepšou liečbou pre alergikov je vyhýbanie sa alergénom a alergickým spúšťačom, a preto sa snažia hotelieri spraviť všetko pre zaistenie pohodlia svojich klientov.

Izby v ubytovacích zariadeniach sa snažia majitelia, v čo najväčšej miere zbaviť najbežnejších alergénov ako sú napríklad perie a roztoče, aby sa zabezpečil komfortný pobyt astmatikom a ľuďom s alergiami. Pocit pohody dotvárajú špeciálne antialergické koberce, kde sa nezachytávajú pele ani roztoče.  V antialergických izbách nie sú textilné poťahové látky a sú takisto vyrobené z hypoalergénnych materiálov. Mimoriadna starostlivosť sa týka aj upratovania a čistenia bezpečnými a overenými neparfumovanými čistiacimi prostriedkami. Niektoré izby sú dokonca preventívne vybavené aj bez kobercov a preferujú sa iba čisté prírodné materiály ako napríklad drevo.

 

hotelroomalergy tophoreca

 

Dokonca pre ešte lepší pocit istoty a pohody sa nepoužívajú ani záclony a závesy, nakoľko v týchto textíliách sa väčšinou zdržiavajú roztoče a iné nepríjemné baktérie. Taktiež by sa nemali vyskytovať v izbách nijaké rastliny a kvety, ktoré tiež môžu byť eventuálne spúšťačom nepríjemného  astmatického záchvatu.

Izby sú už väčšinou v dnešnej dobe vybavené klimatizáciou, ale nie je odporúčaná a vhodná pre alergikov. Klimatizačné zariadenie by malo byť správne čistené  a ak je klimatizácia zapnutá nemali by byť príliš veľké teplotné rozdiely medzi izbovou teplotou a vonkajšou teplotou. Izby by mali byť dostatočne dlho vetrané.

Na pokojný spánok a spokojnosť  hostí vplýva do veľkej miery kvalita posteľnej bielizne, paplónov a vankúšov.  Používajú sa tiež antialergické vankúše a paplóny s výplňou polyesterového dutého vlákna.

 

izba tophoreca

 

Samozrejmosťou sú nefajčiarske izby, ktoré nepovoľujú ani pobyt domácich miláčikov, pretože existujú alergie aj na srsť, či perie. Vytvorením hypoalergénneho prostredia sa predchádza vzniku alergických reakcii u hostí, čo istotne všetci ocenia. Každému hotelierovi ide  predsa v prvom rade o  to, aby pobyt v hoteli bol, čo najpríjemnejší. V súčasnosti možno aj na Slovensku v niektorých ubytovacích zariadeniach postrehnúť tento trend, napríklad v hoteli Mikádo v Nitre. Hypoalergénne izby sú však nielen trendom súčasnosti, ale pomaly sa stávajú nevyhnutnosťou.

Väčšinou požiadavky na allergy - friendly izby je nutné nahlásiť pri rezervácii.

 

Text: Natália Bosáková

Foto: flickr.com, Armani hotels