Doba síce kráča dopredu,  no jaskynný štýl bývania sa opäť hlási o slovo.  Napriek tomu, že bývanie v   jaskyni je dnes pre väčšinu z nás  nepredstaviteľné, veľkým hitom sú zrovna  jaskynné hotely. Návštevníkom totiž ponúkajú neopakovateľné vzrušujúce zážitky, kedy sa prenesú do jaskynných dôb.

 

Turistov stále láka niečo nové a nepoznané, chcú zažiť niečo nevšedné, a práve preto sú jaskynné hotely veľmi „ in“. Klasických murovaných  hotelov je už množstvo, a tak hostia hľadajú niečo nové, čo nenájdu len tak na každom rohu. Chcú zažiť niečo dychberúce, čo sa im navždy vryje do pamäti. Jaskynné hotely vymysleli hotelieri pre tých, pre ktorých je už nudné bývať v obyčajných hoteloch. Vymysleli "atrakciu", ktorá posunula dovolenkové ubytovanie na iný level. Prenocovanie v jaskyni nie je len celoživotný zážitok, ale aj luxusné potešenie. I keď sa určitým spôsobom vrátite do "praveku", môžete sa tešiť na komfortné ubytovanie a vysokú úroveň  služieb.

Tieto typy hotelov  nájdeme prakticky kdekoľvek, kde to umožňuje prírodné prostredie. Rajom jaskynných hotelov je rozprávkové Turecko. V oblasti Kapadokie, ktorá je chránená UNESCO-m, sa ich nachádza mnoho. Celá táto historická oblasť je vsadená do skál, od chrámov až  po bežné obydlia. Cíťte sa tu ako v inom svete, priam ako v rozprávke ! Ak by ste si chceli vyskúšať život Flinstonovcov, hotel Cappadoccia Cave Suites vám ponúkne takmer dvadsať  príjemných izieb. Dokonalý zážitok podčiarkuje aj mesto, ktoré je z každého pohľadu fascinujúce. V Kapadokii sa nudiť rozhodne  nebudete.

 

cappadocia cave suites tophoreca

                                                                                 Vchod do luxusného hotela Capadocia Suites.

 

Okrem Kapadokie môžete zavítať do talianskej Matery, ktorá rovnako ponúka jedinečné jaskynné hotely. Matera je unikátne prastaré historické mesto na juhu Talianska, ktoré je taktiež zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Hotel  Sant Angelo, nachádzajúci sa v najstaršej časti Matery - Sassi di Matera,  ponúka šestnásť historických obydlí v štýle bývania jaskynného  pravekého človeka. Nechajte sa zlákať.

 

sant angelo1

                                                                                            Pohľad na večernú Materu je určený pre romantikov.

 

Jaskynné hotely nájdeme aj v  slnečnom Grécku. Napríklad na  sopečnom ostrove Santorini. Päťhviezdičkový minimalisticky zariadený hotel Perivolas sa nachádza v mestečku Oia. Je vytesaný do bielych jaskýň tohto úchvatného ostrova. V obklopení nádherného blankytného mora poskytuje hosťom  nevšedný relax.

 

perivolassantorini tophoreca

                                                                                         Pohľad na  hotel Perivolas.

 

Okrem spomínaných krajín nájdeme jaskynné hotely aj v Austrálii, Novom Mexiku, či vo Francúzsku.

 

Text: Natália Bosáková

Foto: Cave suites Capadocia, Perivolas Hotels.com , Sassi di matera.com