Gastro

Napriek tomu, že hosť na raňajkách trávi najmenej času zo svojho pobytu v hoteli, práve kvalita raňajok výrazne ovplyvňuje spokojnosť a celkový dojem, ktorý si odnáša.

Kuchári dávajú čoraz častejšie prednosť kvalitným potravinám, ktoré sa vyrábajú hoci aj ručným spracovaním a z prírodných ingrediencií najvyššej kvality. Ich cieľom je rozšíriť rady spokojných zákazníkov.

Olivový olej sa teší nálepke jednej z najzdravších potravín. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín a prírodných antioxidantov, vitamín E, minerály ako sodík, draslík a vápnik a dokonca aj malý podiel vlákniny. Nie je však olej ako olej.

V zimnom jedálničku dominujú výživnejšie jedlá ako napríklad kačica, alebo iné druhy mäsa, či už pečeného alebo grilovaného, ktoré sú doplnené rozmanitými omáčkami. Tí náročnejší gurmáni môžu pridať dostupné, ale i exotické druhy zeleniny alebo huby.

Možno si to neuvedomujeme, ale súčasťou nášho kultúrneho dedičstva je aj tradičná národná gastronómia. Ako súčasť našej minulosti by si zaslúžila ochranu a podporu. Jedno múdre príslovie hovorí: „Kto si neváži svoju minulosť, nezaslúži si budúcnosť."

Hnutí Slow Food bylo založeno jako odpor proti masivně se šířícímu globalizovanému stravování ve stylu fast-food, průmyslové velkovýrobě potravin a standardizaci jejich chutí. Je proti mizení místních gastronomických tradic a slábnoucímu zájmu lidí o to, jaké jídlo jedí.