13. 08. 2014

Dnes by mal každý zákazník vedieť, ako správne používať príbor. A majiteľ každej dobrej reštaurácie by mal vedieť, že kvalita príboru a správne prestieranie sú samozrejmosťou.

  

Začať od kraja a postupovať smerom k tanieru. To je známe pravidlo pre zákazníka kvalitnej reštaurácie, ktorá ponúka viaceré chody. Kto pozná tento základ stolovania, nedostane sa do nepríjemných situácií. No ani reštaurácie by sa nemali nechať zahanbiť pred zákazníkmi. Ošúchaný, už na prvý pohľad starý príbor s poohýbanými hrotmi vidličiek, chaoticky poukladaný okolo porcelánu bez štipky nápadu v jeho aranžovaní. To je sklamanie aj pre menej náročných zákazníkov, nehovoriac o znalcoch gastro etikety. Pre skúsenejších je podstatné aj uloženie príboru okolo porcelánu, nevynímajúc jeho dizajn. Aj prestieranie v reštaurácii môže rozhodnúť, či sa do nej zákazník ešte vráti.

 

sola swiss

 

Švajčiarska tradícia
Príbor spoločnosti SOLA Switzerland stačí efektne uložiť na stôl. Jeho dizajn, funkčnosť a odolnosť sú samozrejmosťou už od vzniku firmy v roku 1866. Odvtedy sa rozvíja tradícia výroby príboru spätá s inováciami v jeho dizajne. Švajčiarsku precíznosť vidieť na každom kuse. Kvalita, odolnosť a dlhá životnosť sú, pochopiteľne, hlavnými kritériami pre výber príboru. Každý majiteľ hotela, reštaurácie či kaviarne má jasno v tom, že príbor nemá byť len efektný, ale má vydržať aj tisíce umývaní v profesionálnych umývačkách. Na kvalite príboru SOLA sa podieľajú prvotriedni odborníci, ktorí vykonávajú pravidelné testy výhradne vo Švajčiarsku. Nenechávajú nič na náhodu a pracujú len s najkvalitnejšími materiálmi. Kombinácia chrómu, niklu a ocele zaručuje odolnosť a pekný vzhľad. Sola je jedným z mála európskych výrobcov príborov s dutými rúčkami, vďaka čomu je príbor ľahší, praktickejší a zároveň aj odolný. Výrobné procesy na dosiahnutie požadovanej kvality sú rôzne – kovanie, kovanie za studena, lisovanie a zváranie.

 

sola swiss 2

 

Vlastný dizajn? Môže byť
Každá reštaurácia alebo kaviareň má svoj vlastný štýl, vlastnú gastronomickú orientáciu a svoj špecifický interiér. Ku každému zariadeniu sa hodí iný príbor. Okrem kvality a funkčnosti kladie SOLA Switzerland dôraz aj na veľmi dôležitý aspekt – dizajn. Ten je inovovaný každý rok. Dizajnéri sa zameriavajú predovšetkým na segment HoReCa, pre ktorý sú určené najmä rady príborov Sola a Master Chef. Niekto si potrpí na luxus či tradíciu s nádychom histórie, iní dávajú prednosť netradičnému vyhotoveniu alebo súčasným moderným dizajnovým kúskom. Výber je pestrý – od príboru s príznačným dizajnom Royal či Ľudovít XIV. až po kubizmus 21. storočia. Sortiment najväčšieho švajčiarskeho výrobcu príboru zahŕňa okrem štandardných príborov aj ručne vyrábanú kolekciu pre náročných. Je možné dodať aj vlastný návrh dizajnu alebo mať na príbore svoje logo či názov firmy.

 

sola swiss 3 sola swiss 4

sola swiss 5

 

Všetko, čo HoReCa potrebuje
Príborové línie Sola a Master Chef ponúkajú širokú škálu doplnkových častí, ktoré si segment HoReCa vyžaduje. Patria sem nože na steaky alebo na ryby, lyžice na ustrice, homáre alebo slimáky, servírovacie príbory, špeciálne navrhnutý príbor pre vegetariánov, lyžičky na jogurt či degustátory na „strečing" chuťových buniek pred jedením a mnoho iných noviniek a vymožeností. Švajčiarska jemná elegancia je jasne podpísaná aj pod dizajnom porcelánu Lunasol. Ten je vyrábaný v dvoch radoch – Platinum Line pre náročných a kvalitný štandard Master Chef. Aj tu platí, že série obsahujú všetky potrebné kusy na servírovanie akýchkoľvek kulinárskych špecialít. Hotel, reštaurácia, kaviareň – všade by mal príbor a porcelán reprezentovať nielen úroveň podniku, ale najmä vkus. Chuť aj toho najlepšie pripraveného gastronomického diela môže pokaziť zlý dojem z prestretého stola. Dnes, keď si každý môže výbrať z množstva reštaurácií, je čoraz dôležitejšie dbať na celkovú prezentáciu prevádzky. Cieľom by mal byť spokojný zákazník, ktorý odchádza nielen najedený, ale má aj pozitívny zážitok. 

 

www.solaswiss.com

 

text: Gabriela Jaleczova
foto: SOLA Switzerland