Food & Beverage

Slovenskí vinári a cech vinohradníkov a vinárov Slovenska apelujú na slovenských spotrebiteľov, aby v najbližších týždňoch uprednostnili nákup slovenských vín pred zahraničnými.

Aj takmer po dvadsiatich rokoch im pestovanie tekvíc a spracovávanie tekvicových jadierok prináša nadšenie, chuť experimentovať a rodinnú súdržnosť.

Japonská kuchyňa je jednou z najobľúbenejších gastronómii sveta. Vďaka svojej pestrosti, rozmanitosti a vzájomnej vyváženosti je nielen chutná, ale aj považovaná za jednu z najzdravších. Vraj práve kuchyni vďačia Japonci za svoju dlhovekosť.

Ako sa tvoria unikátne syrové torty, na čo všetko treba pri ich príprave myslieť, kde berie inšpiráciu hlavná "dizajnérka" tortových dobrôt, a mnoho iného sa dozviete v rozhovore s pani Alenou Žiačkovou, ktorá sa výrobe jedinečných syrových pochúťok venuje už desiatky rokov.

Cvikla, zelenina, ktorá má jedinečnú farbu, špecifickú zemitú chuť, ale aj množstvo zdraviu prospešných látok. O možnostiach spracovania cvikle, jej využití v kuchyni i menej tradičných receptoch sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

V čase, keď dni začínajú byť chladnejšie a skoršie sa stmieva, si radi doma podvečer pripravíme niečo delikátne. Práve k jesenným obľúbeným pochúťkam neodmysliteľne patrí vôňa a chuť pečených gaštanov.

Keď sa povie „Ryba Žilina“, väčšina z nás si ako prvé vybaví legendárnu špecialitu - tresku. Táto spoločnosť, ktorá je najväčším výrobcom rybích a lahôdkových šalátov na Slovensku, však má aj druhú, rovnako silnú oblasť svojho fungovania.

Zdravý životný štýl súvisí aj so zdravou výživou, pohybom a pozitívnym nastavením človeka. Práve zdravá výživa je téma, ktorá sa rieši neustále. Informácií o tom, čoho by sa malo jesť viac, čoho menej, v akých kombináciách a v akom množstve je veľmi veľa.

Med, delikatesa, pochutina, potravina i výživový a zdravotný doplnok. Práci so včelami sa Zdenka Grgulová venuje už takmer od narodenia. Keď rozpráva o výrobe medu a produktov s ním súvisiacich, oči jej žiaria šťastím a láskou. A to je hlavná ingrediencia všetkých jej medových zázrakov.

Francúzi sa vo všeobecnosti považujú za veľkých gurmánov. Doprajú si kvalitné potraviny, dobré víno, jedlo si vychutnávajú a spoločné stolovanie je pre nich obradom. O tom, ako si na francúzsku kuchyňu zvykla Slovenka Alexandra, ktorá už osem rokov žije vo francúzskom Nice sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

Víno, nápoj, ktorý si doprajeme k slávnostnému obedu i večeri, ale aj len tak, pri stretnutí s priateľmi či počas romantického večerného posedenia vo dvojici. Keď sa zahľadíme do ďalekej minulosti, zistíme, že história vína siaha až do obdobia ranného stredoveku.

Rozprávanie so Slovenkami a Slovákmi, ktorí sa usadili v niektorej z európskych krajín a ich predstavenie tamojšej kuchyne sa stretlo s pozitívnym čitateľským ohlasom.