Repka olejná je na našich poliach už desaťročia tradičnou plodinou, ktorá sa v súčasnosti pestuje najmä pre produkciu kvalitného potravinárskeho oleja. Stále miesto má v kuchyniach aj v súčasnosti, nechýbal však ani v kuchyniach našich starých mám. Existujú dôvody, pre ktoré by ste mu mali dať prednosť pred tým olivovým. 


Ako došlo k tomu, že si v modernej kuchyni a gastronómii nedokážeme predstaviť prípravu jedla bez použitia rastlinného tuku? Používanie rastlinných olejov sa v Európe rozšírilo najmä v období kresťanstva, keď nemohli kresťania v pôstnych obdobiach konzumovať jedlá živočíšneho pôvodu. Medzi 12. A 13. storočím nastal v Európe rozmach výroby a využívania rastlinných olejov, najskôr najmä konopných a ľanových. Napriek tomu všetkému, repka olejná nebola vždy rovnako kvalitná. V porovnaní so súčasnosťou je moderná verzia repkového oleja zdravšia.

 

flaviol olej 1


Repkový olej zo Spiša je považovaný za jeden nutrične najvhodnejších rastlinných olejov, ktorý v niektorých kritériách prekonáva dokonca olej olivový. Vďačí za to priaznivému podielu mastných kyselín z vyšľachtených odrôd bezerukovej reply olejnej. Tá sa u nás vyšľachtila len počas 70. rokov minulého storočia na Slovensku. Výrobnými procesmi a obzvlášť fyzikálnou rafináciou si zachoval tento olej všetky esenciálne vlastnosti, ktoré ho predurčujú na tepelnú prípravu pokrmov. 

 

flaviol olej 2


Ponuka repkových olejov je v našich predajniach bohatá. Medzi tie zo Spiša sa radí napríklad olej Flaviol. Obsahuje najmenšie množstvo nasýtených mastných kyselín, je bohatší na vitamín E a je vhodnejší na varenie. S olejom by sme to však za žiadnych okolností nemali preháňať, vzhľadom na vysoký obsah kalórií. Bez ohľadu na to, o ktorom oleji hovoríme. Má vyšší obsah omega 3 a omega 6 mastných kyselín.Tie si telo totižto samo vyrobiť nedokáže.

 

Text a foto: BIO-plus, s.r.o.

Viac na: www.flaviol.sk