Letné dni plné slnka a zábavy sú každým dňom bližšie. Čakajú na nás prechádzky prírodou a mestom, posedenia v gréckej taverne, v bare, kde ponúkajú španielske tapas či v klasickej slovenskej reštaurácii s tými najchutnejšími domácimi špecialitami.

 

tacos 3

 

Nasledujúcich zopár týždňov vám budeme aj z tohto dôvodu v našich článkoch prinášať tipy a inšpirácie na svetové i domáce špeciality, ktoré chutia po celý rok, ale v lete majú ešte o niečo voňavejšiu a silnejšiu atmosféru.

Mexiko rovná sa tacos

Dnes sa prenesieme do Mexika, kde vznikla gastronomická pochúťka, ktorá sa postupne rozšírila do celého sveta. Milujú ju obyvatelia všetkých kontinentov a pripravuje sa v nespočetných variáciách a obmenách. Ako už asi tušíte, reč je o pravých mexických TACOS.

Na skok do minulosti

História tohto pokrmu podľa rôznych zdrojov siaha až do obdobia 500 pred naším letopočtom, kedy bola však jeho podoba oproti dnešku trochu jednoduchšia. Hlavnou náplňou mäkkých pečených kukuričných tortíll boli tepelne upravené ryby alebo živočíšne vnútornosti. V pôvodných tacos absentovala zelenina, syr či dresingy, ktoré sú dnes s pripravovanými tacos pevne späté. Toto jedlo poskytovalo najmä ťažko a fyzicky pracujúcim ľuďom životne dôležité živiny a energiu.

 

tacos 4

 

Obľúbené jedlo v uliciach i nóbl reštauráciách

V súčasnosti sú tacos prezentované a ponúkané ako menšie tortilly (s priemerom cca 10 centimetrov), plnené zmesou mäsa, zeleniny a strukovín. Tortilly môžu byť z kukurice i pšenice, mäkké i fritované a chrumkavé. Najobľúbenejšou náplňou je hovädzie, kuracie, bravčové mäso i morské plody. Obľubu majú ale aj rôzne vegetariánske variácie. Tacos sa konzumujú ako bežné streetfoodové jedlo, podávané v ktorúkoľvek dennú dobu. Existujú však aj špeciálne reštaurácie so sofistikovaným tacos menu.

 

tacos 2

 

Čo ste možno o tacos nevedeli?

  • Napriek tomu, že ide o dostupné a obľúbené fastfoodové a streetfoodové jedlo, v jednej zo špičkových tacos reštaurácií v Las Vegas je najdrahší kus tejto tortily s náplňou zo zlata ponúkaný za neuveriteľných niekoľko tisíc dolárov.
  • Najväčšie tacos na svete, s dĺžkou 75 metrov, bolo vyrobené v Mexiku a plnené bolo ťahaným bravčovým mäsom.
  • Tacos má aj svoj sviatok, je ním 4. október – Národný deň Tacos.
  • Podľa mexickej tradície existujú konkrétne časy na konzumáciu tacos. Tacos z morských plodov a rýb sa majú jesť v čase obeda a antojitos tacos, ich sýtejšia a zapekaná verzia, sa konzumuje v čase večere, aby sa odvrátili ďalšie nočné chute na jedlo.
  • Predpokladá sa, že prvým oficiálnym food truckom bol práve tacos truck, ktorý otvoril mexický prisťahovalec Raul Martinez v roku 1974. Vtedy zožal taký úspech, že dnes vlastní obľúbenú a navštevovanú sieť tacos reštaurácií King Tacos.
  • Tacos majú svoje zastúpenie aj medzi jedlami, ktoré konzumujú astronauti vo vesmíre, pretože sú údajne vhodnejšie na jedenie v prostredí s nulovou gravitáciou.

Pripravila: Petra Adamcová