Je to tak trochu experiment s hospodárením na slovenských lazoch, ale aj snaha zanechať na tomto svete niečo hmotné, no najmä záujem dostať do jedálnička ľudí kráľovnú antioxidantov - aróniu.

 

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový likér

 

Prievidzská rodinná spoločnosť Relas – Lomy sa pustila do pestovania znovuobjavenej plodiny v zavlažovanom dvojhektárovom sade v nedotknutom prostredí na lazoch v blízkosti Novej Bane. V nadmorskej výške 620 metrov nad morom založili v roku 2018 sad, ktorý už prináša prvú ručne zbieranú úrodu a s ňou aj zdravé produkty - 100-percentnú aróniovú šťavu, sušenú aróniu miešanú s medom, či unikátny likér a destilát.

Za myšlienkou pestovať a spracovávať aróniu stojí Rudolf Lukačka. V minulosti celý svoj život pracoval v oblasti informačných technológií na vývoji softvéru. Dlhé roky viedol projektové tímy, ktoré pracovali na rozsiahlych informačných systémoch. Ako sám hovorí, výstupy jeho práce boli nehmotné, nedali sa „chytiť a ani vidieť“.

Po tom, ako v roku 2005 vývojársku spoločnosť predali, cítil prirodzenú potrebu robiť niečo, čo je hmotné, užitočné a prežije ho.

„Som viac ako 35 rokov doma na lazoch, ktoré sa vyľudňujú – mladí odchádzajú za prácou, farmárstvo ich neuživí. Polia a lúky zarastali, krajina sa stávala z roka na rok zanedbanejšou. Ukázalo sa, že pestovanie bobuľového ovocia ako sú čučoriedky, maliny, černice, či arónie, by sa mohlo stať efektívne pre farmársku rodinu,“ hovorí Rudolf Lukačka o svojich motiváciách pustiť sa do poľnohospodárskej výroby a spracovania plodov arónie.

 

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový sad_Horné Hámre

 

Na lazoch v katastri obce Horné Hámre najskôr vysadili 550 kríkov arónie čiernoplodej, neskôr ďalších 2200 a dnes už plánujú svoj sad rozšíriť o ďalších 5-tisíc kríkov.

Rudolf Lukačka poukazuje na to, že arónia je nenáročná plodina, ale potrebuje dostatok vody, ktorá zásadne ovplyvňuje kvalitu úrody.

Bez vybudovania zavlažovacieho systému by sa úrody nedočkali. Sad je v nadmorskej výške cez 600 metrov. Zdroj vody sa nachádza asi 700 metrov od sadu a o 120 výškových metrov nižšie. V roku 2016 začali s výstavbou zavlažovacieho systému. O dva roky neskôr zasadili prvé kríky. Jednoduché nebolo zvládnuť ani ochranu pred kŕdľom drozdov alebo škorcov.

V roku 2022 dal formujúci sa sad slušnú úrodu a to aj bez hnojív a postrekov. Ručne nazbierali 3,65 ton zrelých a nepoškodených plodov, pričom v tomto roku by to malo byť 5 až 7 ton. „Cieľová produkcia približne 30 ton umožňuje byť dobrým a stabilným základom pre rodinné podnikanie v horských podmienkach Slovenska. Už súčasné naše skúsenosti ukazujú, že efektivita pestovania arónie umožní rodine slušne žiť na lazoch, tým zaistiť aby naše lazy nevymierali a neboli len miestom rekreácie mestských ľudí,“ poukazuje Lukačka na svoje zistenia.

Po zbere úrody z ekologického sadu prichádza na rad spracovanie plodov. Spoločnosť dodáva 100-percentnú aróniovú šťavu, no sušenú aróniu primiešavajú aj do medu. Vo svojich experimentoch so superpotravinou sa posunuli ešte ďalej.

Zistili, že zdravé a dozreté ovocie je garanciou pre dobrý destilát. A tak šťava z ručne zbieranej arónie je vstupom pre príprav kvasu a spracovania na 50-percentnú pálenku. Ani to ešte nie je všetko. Spoločnosť Relas – Lomy prišla na trh aj s aróniovým likérom. Päťtýždňové macerovanie sušenej arónie v alkohole je vstupom pre miešanie s kvetovým medom od poctivého slovenského včelára. Výsledkom je jemný 35-percentný likér.

„Zakladáme si na kvalite od starostlivosti o kríky – nepoužívame žiadne hnojivá či postreky, zber je ručný až po výrobu  produktov, ktoré sú bez akýchkoľvek stabilizátorov, s vylúčením cukru a s medom od overeného včelára. Takéto „pravidlá“ zaručujú maximálnu kvalitu. Pre výrobu produktov využívame externé kapacity a výber spolupracujúcich partnerov je preto veľmi dôležitý,“ predstavil svoje princípy spracovania arónie Rudolf Lukačka.

 

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový sad_Horné Hámre_aróniová šťava

 

Arónia patrí medzi rastliny, ktoré majú vysoký obsah antioxidantov, vitamínov, minerálnych látok, organických kyselín a prírodných farbív. Nielenže sú bohaté na vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a rutínu, ale obsahujú aj množstvo železa, draslík, vápnik, horčík, jód, fluór, prírodné farbivá, bioflavonoidy a karotén.

Lukačka odporúča užívať 100-percentnú aróniovú šťavu v dvoch denných dávkach maximálne po 50 mililitroch po jedle. Ak má niekto citlivý žalúdok, veľmi dobré je užívanie arónie s medom.

„Teraz upriamujeme pozornosť na nové produkty s aróniou – napríklad sušenú aróniu vhodnú do raňajkových musli, kombinácia s medom je nielen užitočná ale aj chutná. Nie je našim cieľom ponúkať nazbierané plody a preto stále rozmýšľame, s čím je vhodné ju miešať a ako ju dostať do potravinového reťazca. Novými produktami chcem prekvapiť už koncom tohto roka,“ naznačil ďalšie novinky v ponuke pestovateľa a spracovateľa arónie Rudolf Lukačka.

 

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový sad_Horné Hámre_Destilát

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový sad_arónia

Arónia z pajera_výroba produktov z arónie_aróniový destilát 

 

Text: BK
Foto: www.aroniazpajera.sk
Viac na: www.aroniazpajera.sk