Mandľová múka, krémová náplň a nespočetné množstvo príchutí. Aj takýmto jednoduchým popisom by sa dali predstaviť malé okrúhle koláčiky – makrónky.
Pôvod makróniek siaha do Talianska
Prvý písomný záznam o výskyte makróniek v Európe sa datuje až do obdobia stredoveku. Aj keď makrónky v dnešnej podobe preslávili francúzski cukrári, pôvodná inšpirácia na ne bola prinesená z Talianska.
Katarína Medicejská po tom, ako sa vydala za kráľa Henricha II., si v roku 1533 priniesla z Talianska do svojho nového domova obľúbený koláčik. Bol to produkt mníchov z benátskych kláštorov, ktorý sa nazýval kňazské gombíky. A ak ešte chvíľku zostaneme v histórii, dozvieme sa, že cukrári Kataríny Medicejskej ďalej pokračovali pre svoju panovníčku v ich výrobe. Pôvodná cukrovinka však nebola zlepovaná náplňou, ale išlo o dve na sebe uložené snehové pusinky.
Najskôr išlo len o cukrovinku bez náplne
Postupom času sa pomedzi dve pusinky začala pridávať sladká náplň. Dodnes nie je jasné, ktorý z dvoch francúzskych kuchárov s týmto vylepšením prišiel. Prú sa o neho Claude Gebert a Pierre Desfontaines. Preto bola zásluha pripísaná obom a je jasné, že toto vylepšenie, ktoré vzniklo na začiatku 20. storočia, preslávilo obľúbenú cukrovinku na celom svete.
Ako vznikajú makrónky?
Makrónkové cesto je vyrobené zo zmesi vaječných bielkov, mletej mandľovej múky a cukru. Do cesta sa môže pridať potravinárske farbivo. Cesto sa tvaruje na plech do akoby okrúhleho dukátika s jemne zvlneným okrajom. Jeho horná časť by mala byť hladká a mierne lesklá, spodok bez vzduchových bublín. Po zahryznutí je pečivo jemne chrumkavé a vo svojom strede mäkké a vláčne. Kontrast týchto dvoch textúr vytvára dokonalý pôžitok chuti.
Náplň do makróniek je veľmi variabilná. Jej základom je maslo, šľahačka alebo mascarpone. Najobľúbenejšie príchute sú čokoládová, vanilková, pistáciová a rôzne ovocné. Čím ďalej, tým viac vznikajú aj menej tradičné chute, ako slaný karamel, paštéta, levanduľa, wasabi či thajské kari.
Čo ste možno o makrónkach nevedeli
Vo Francúzsku sú makrónky najobľúbenejšou cukrovinkou, za ktorou nasleduje dezert éclair. Vyhlásená cukráreň Ladurée Paris ich predá ročne viac ako 4 milióny. Makrónky nie sú len bežnou a každodennou pochúťkou, ale aj vyhľadávaným dezertom na zvláštne a výnimočné príležitosti.
Makrónky majú tiež svoj sviatok, Národný deň makróniek pripadá na 31. mája a 20. marec je Medzinárodným dňom makróniek. Priemerná makrónka je relatívne nízkokalorická, jeden kúsok má približne 70 – 100 kalórií, čo by sa dalo prirovnať šiestim neochuteným špagetám.
Pripravila: Petra Adamcová