Majú množstvo zdravotných účinkov a jedlu dodávajú neopakovateľnú chuť. Peter Budinský nedá na chilli papričky dopustiť. Po prvom ochutnaní pálivých plodov sa stal ich fanúšikom a nadšencom. Jeho láska k pálivému zašla až tak ďaleko, že dnes papričky pestuje a vyrába z nich tekutý extrakt, ktorý je skvelým doplnkom k jedlám, ale i k nápojom. Peter poukazuje na to, že s chilli treba pristupovať s rozumom a opatrne. Odmenou bude to, že si dokážete vychutnať neobyčajné chute tohto super zdravého korenia, ktoré dodajú jedlám úplne iný rozmer.

 

peter chillis_výroba tekutého extraktu z pálivých papričiek

 

Kedy ste sa začal profesionálne venovať práce s chilli papričkami?

Vždy ma fascinovalo vypestovať si chilli papričky. Neskôr som spoznal osobu, ktorá mi bola veľmi blízka ,bola mi vzorom, a práve ona ovplyvnila môj vzťah k chilli a vtiahla ma bližšie do tejto problematiky. Aj keď sa paprikám venujem viac ako desať rokov, stále sa mám čo učiť.

Čo pre vás osobne znamená slovo pálivosť?

Pre mňa pálivé, znamená niečo úplné iné, ako pre druhých. V pálivosti vidím chuť a to je základ celej veci. U každej chilli papričky je chuť úplne iná a výnimočná. 

Pamätáte si na vašu prvú skúsenosť s chilli?

S chilli papričkami som prvýkrát prišiel do kontaktu v roku 2000, keď som bol v Anglicku. Tam som zistil, že to, čo som dovtedy považoval za pálivé, je vlastne úplne inak. Bol to môj prvý kontakt s habanerom.

Ako sa vyrába extrakt z chilli papričiek a aké je jeho zloženie?

Je to veľmi náročný proces. Capsaicín reaguje na vašu kožu a spôsobujú pálenie. Je dôležité si nepretrieť oči, pretože drobné mikročiastočky máte aj na mihalniciach. Kto pestuje chilli, vie o čom hovorím. Ide to veľakrát cez bolesť. Práca s chilli vás musí jednoducho baviť. Extrakt z chilli papričiek je produkt lisovaný za studena a je konzervovaný soľou. Tým sú zachované všetky jej prirodzené látky.

Koľko druhov papričiek sa dá dopestovať na Slovensku?

Všetky dokážete vypestovať, čo vás len napadne. Treba na to zdravé, kvalitné semiačka a trpezlivosť.

 

peter chillis_výroba tekutého extraktu z pálivých papričiek_habanero

 

Aké je využitie chilli papričiek?

Chilli papričky sú dobrým doplnkom k jedlám. Ide o to, aby si človek dokázal vychutnať chuť s pálivosťou. Ak si dáte napríklad tekutý extrakt do polievky, a sám si navolíte množstvo, ktoré vám bude vyhovovať, budete si ju vedieť vychutnať.

Aké sú hodnoty kapsaicínu vo vašich výrobkoch?

Používam papričky, ktorých udávané druhové hodnoty sú od 10 000 do 2,5 mil. scovillov jednotiek pálivosti.

Čo by ste odporučil začiatočníkom?

Pre začiatočníka určite AJI Amarilo, ktoré má jemný ovocný nádych a potom by som odporučil Cayenne, ktoré je vhodné úplne všade.

Aké zdravotné benefity má chilli paprička?

Udáva sa veľmi veľa zdravotných výhod. Je to super zdravé korenie a má silné antimykotické vlastnosti. Napríklad Cayenne má výborné účinky na tráviaci systém – stimuluje produkciu žalúdočných štiav a uvoľňuje plyny. Cayenne má aj protirakovinové účinky, môže pomôcť pri liečbe migrén, obezity, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje imunitu. Obsahuje asi 26 rôznych živín, ako je vápnik, zinok, selén, horčík, draslík, vitamín C, A, komplex vitamínov skupiny B, antioxidanty, flavonoidy a karotenoidy. Využíva sa pri rôznych diétach a podpore chudnutia. Zrýchľuje metabolizmus a podporuje látkovú výmenu. Organizmus tak údajne spáli až o 25 % viac tukov. V zime vás zahreje, za čo môže látka kapsaicín, ktorá je dobre rozpustná v tukoch a preto ako prvá pomoc pomôže pohár mlieka (respektíve jogurt), alebo silnej pálenky. Kapsaicín je totiž rozpustný v bezfarebnom alkohole alebo mlieku. Určite by malo byť v každej kuchyni aspoň jedno cayennské korenie, pretože cayennské korenie je jedna z najúčinnejších prírodných korenín pre podporu zdravia a predĺženia života.

Aké sú spätné väzby od ľudí?

Nič vás nepoteší viacej, ako keď príde za vami spokojný zákazník, ktorý každodenne používa vaše výrobky. Dokonca vďaka kapsaicínu v extrakte sa niektorým ľuďom znížil cholesterol. Ľudia si cenia domáca výrobu, kvalitu, osobný prístup a širokú ponuku. Najviac ma teší, že ľuďom moje výrobky chutia.

 

peter chillis_výroba tekutého extraktu z pálivých papričiek_ochutenie jedál

 

Čo ponúkate okrem tekutého chilli?

Ponúkam celú škálu chilli produktov, ako sú napríklad sušené výlisky z paprík, mleté chilli, prášok z chilli, sušené chilli, chilli džem, ale mojou prioritou je tekuté chilli.

Kde sa dajú kúpiť vaše výrobky?

Moje produkty môžete nájsť prevažne na rôznych jarmokoch a podujatiach, ktoré predávam osobne. Taktiež spolupracujem s rôznymi partnermi, ktorí sa ich rozhodli predávať vo svojich farmárskych obchodoch. Všetky moje výrobky si môžete v neposlednom rade pozrieť na www.peter-chillis.sk

Čo plánujete v budúcnosti?

Plánov mám veľa, ale na čom mi najviac záleží, je zachovať si kvalitu a skúsiť nejaké nové druhy, nové príchute....

Môžeme čakať aj nejaké prekvapenie?

Vždy môžete čakať nejaké prekvapenie. Nápadov je veľa, aj v tomto momente niečo pripravujem. Tí, ktorí ma poznajú vedia, že nerobím tajnosti a hneď ako to bude aktuálne tak to zverejním na facebookovejwebovej stránke. Môj každoročný cieľ je rozšíriť ponuku produktov a prísť aspoň s jednou novou príchuťou.

Môžete dať pár tipov na konzumáciu tekutého chilli?

Treba začať opatrne. Každá fľaštička má vrchnáčik na regulovanie množstva. Napríklad k jedlu, do polievky, stačí kvapka/y Cayenne. Môžete vyskúšať do 2 dcl horúcej kávy alebo medoviny pridať kvapku Habanero Orange, do steakovej omáčky kvapku Big Black Mama a  na čerstvý syr kvapku Habanero Lemon. Každá prichuť chilli sa hodí k niečomu inému, je dôležité si nájsť pre vás to pravé. Vyskúšajte rôzne druhy a nezabúdajte, že paprika nie je len štipľavá, paprika má aj chuť.

Chceli by ste niečo dodať na záver?

Áno, samozrejme. Som rád, za každého jedného človeka, ktorému moje výrobky chutia. Pre mňa je veľmi dôležitá kvalita. Všetkým prajem hlavne veľa zdravia a budem rád, za každú novú kuchyňu, v ktorej sa vyskytne môj výrobok. 

Prajem všetkým veľa zdravia, krásne Vianoce a samozrejme Šťastný nový rok.

 

peter chillis_výroba tekutého extraktu z pálivých papričiek_Vianoce kalendar

 

Text: BK
Foto: Peter Chillis
Viac na: www.peter-chillis.sk