Dobre si pamätá na časy, keď šálka kávy bola len doplnkom v sortimente každého podniku a kávovar niekde nahrádzala rýchlovarná kanvica alebo starý automat.  Za pár rokov sa aj vďaka neúnavným propagátorom kávovej kultúry ako je aj Stanislav Cibuľa vzťah ľudí k voňavej káve úplne a rapídne zmenil. Kávičkári v nej hľadajú nielen energiu, ale aj nové chute, príbehy a originalitu. Stanislav Cibuľa je barista, školiteľ, odborný garant, pražiar so sedemnásťročnými skúsenosťami, ktorý záujemcom otvára dvere do sveta kávového nápoja a to v duchu firemného motta – „zaručujeme vám iný pohľad na šálku kávy“.

 cibula školiace 1500 PX

 

Kým sa Stanislav Cibula dopracoval k vybudovaniu vlastnej firmy a pražiarne s vlastnou značkou kávy Cipolla Caffé, pracoval istý čas najskôr ako externý barista, školiteľ a lektor  pre významné kávové firmy a skúsenosti zbieral aj na prestížnych kávových súťažiach po celom svete. (Tokio 2007, Londýn 2010, Mastrich 2011)

„Začiatky našej spoločnosti boli možno podobné ako u iných. Najprv sme šálku kávy spoznávali, začala nám viac chutiť aj bez cukru, učili sme sa s ňou pracovať, ochutnávali sme ju na rôzne spôsoby, na mliečnych kávach sme začali vytvárať srdiečka, kvietky, labute, až kým sme sa do nej nezamilovali. Po niekoľkých rokoch práce pri kávovaroch,  mlynčekoch sme dospeli k rozhodnutiu, že posledná časť k dokonalej kávovej firme je vlastná pražiareň. Od začiatku bola predstava ponúknuť na trh niečo osobné, špecifické, aby bolo jasné že do toho dávame všetko a preto aj ten názov značky Cipolla caffé,“ vracia sa do minulosti Stanislav Cibuľa.

Dáva do nej celú svoju dušu, meno a tým sa podčiarkuje osobitný prístup. "Od roku 2011  pražíme kávové zrná z celého sveta na rôzne stupne praženia a vytvárame zmesi rôznych chutí presne podľa želania  zákazníkov, doslova na mieru,"  dodal. 

Po rokoch skúseností Stanislav Cibuľa  vybudoval  kávovú spoločnosť s vlastnou pražiarňou kávy, ktorá vie zákazníkovom ponúknuť kompletný servis. Poskytujú poradenstvo  s výberom vhodnej kávovej technológie a kávových zŕn, preškolia zamestnancov, zabezpečia servis, dohliadajú nad zostavovaním nápojového lístka, alebo sprostredkujú  aj logo na inventári.

Zákazníkmi Cipolla caffé sú firmy, kancelárie, gastro prevádzky a aj domáci kávičkári. Každému vedia profesionálne a podľa chuti zákazníka pomôcť vybrať vhodné kávové zrná, kávovar tak, aby čo najviac ulahodili chuťovým pohárikom.

Cipolla caffé žije kávou. „Práca s ňou nás napĺňa a vnútorne obohacuje, preto cenné vedomosti o tejto voňavej  komodite a kávovej kultúre odovzdávame aj iným, či už prostredníctvom školení, alebo rôznych baristických kurzov, odovzdávame zaujímavé informácie nielen o histórii kávy, ochutnávaní, ale takisto aj k jednotlivým postupom prípravy kávového nápoja, ktoré poznáte a radi si vychutnávame nielen v kaviarňach,“ odhaľuje zameranie kávovej firmy z Banskej Bystrice jej zakladateľ.

 

 cibula školiace 1500 PX

 

Stanislav Cibuľa poznamenal, že zákazníkom sa snažia dopriať čo najlepší výklad o jednotlivých kávach a tak im pomôcť s výberom, aby vyskúšali všetko, čo im firma môže ponúknuť.

„Pražíme celkom veľkú škálu. Od svetlo praženej kávy, v ktorej cítiť príjemnú ovocnú chuť a tóny tropického ovocia vhodnú nielen na prípravu filtrovanej kávy, cez stredne praženú odporúčanú aj na pákové stroje, až po tmavšie praženú. Samozrejme černoška nechávame hypermarketovej kvalite. V ponuke máme samozrejme aj rôzne odrody, či už bežné, alebo nejaké „fajnotky“, ktoré sa líšia unikátnymi chuťami, sú vysoko hodnotené, alebo ich je v ponuke veľmi málo pre kávičkárov, ktorí si ju vedia oceniť a aj s ňou pracovať,“ vymenúva barista a spomína aj blendy (zmes kávových zŕn rôznych krajín a odrôd) ideálne pre bežný pracovný deň a bežného kávičkára.

„Ako doba pokročila a na trhu sú nové metódy prípravy nášho obľúbeného nápoja, ľudia radi siahnu aj po novinkách a vyberajú si kávičky, ktoré sú vhodné napríklad do filtra alebo na prípravu cold brew. Tomuto najprv predchádza osveta, ochutnávka až potom človek zistí, že sa v káve môžu nachádzať aj iné chute a zrazu ten cukor tam vôbec nechýba... Záujemcovia si môžu v našom školiacom stredisku  v Banskej Bystrici ochutnať a vybrať  kávu, ktorá ich chuťovým pohárikom najviac vyhovuje. Pražené kávové zrná z našej pražiarne sú k dispozícii na e-shope www.tamper.sk."

Eshop však ponúka všetko, čo potrebuje barista do svojej kaviarne, či milovník kávy v pohodlí domova. Začínajúci, ale i profesionálni baristi môžu dosiahnuť vyšší level svojich znalostí o káve na kávových kurzoch a baristických školeniach. Vybrať si môžu na  www.kávovekurzy.sk

Viac informácií nájdete na Instagrame: instagram.com/skol abaristuinstagram.com/cipolla_ caffeinstagram.com/tamper.sk

 

cibula školiace 1500 PX cibula školiace 1500 PX

 

Text: BK
Foto: Cipolla caffé


Viac na: WWW.SKOLAKAVY.SK
WWW.TAMPER.SK
WWW.KAVOVEKURZY.SK

www.instagram.com/tamper.sk