Nguyen Thanh Cuong – špecialista na ázijskú kuchyňu sa už dlhé roky venuje propagácii, distribúcii a predaju ázijských potravín. Vo svojom portfóliu ponúka potraviny, ingrediencie a doplnky na prípravu pravých ázijských špecialít. Okrem klasických a u slovenského konzumenta známych a obľúbených jedál, ako sú suši ryža, rôzne druhy rezancov, marinády a koreniny, ponúka taktiež zdravé, bio a tzv. super potraviny.
Môžete nám charakterizovať, čo je mienené pod pojmom super potraviny, a aké sú ich vlastnosti v porovnaní s klasickými potravinami?
Super potraviny sú potraviny s bohatým obsahom živín dôležitých pre ľudský organizmus, sú bohaté na vitamíny a minerály. Sú zdrojom proteínov, vitamínov, esenciálnych polysacharidov, antioxidantov, enzýmov a esenciálnych mastných kyselín. Obsahujú veľké množstvo dôležitých látok prospešných pre zdravie. Majú liečivý charakter, schopnosti uzdravovať, regenerovať náš organizmus, pomáhajú pri procese detoxikácie a udržaní rovnováhy tela.
Dnes sa veľa ľudí pri pojme super potraviny tvári skepticky. My však nehovoríme o výživových doplnkoch a tabletách, ale o skutočných potravinách, ktoré majú priaznivé účinky na zdravie. Ktoré konkrétne potraviny by ste vyzdvihli a prečo?
Super potraviny nie sú zázračné, sú len bežné, dostupné okolo nás. Mnohé už poznáme dávnejšie ako banány, kakao, avokádo, špenát alebo brokolicu, sú dostupné aj v bežných obchodoch. V ázijskej kuchyni nájdete mnohé super potraviny, napríklad basmati ryža, čierna, červená ryža, ktoré sú bohaté na minerály, vitamíny, vlákniny a ich vlastnosti – nízky glykemický index s vysokým obsahom proteínu ich robia vzácne. Iné ingrediencie často kombinujeme pri varení, napr. zázvor pre podporu trávenia, pri chrípke, má protizápalové antioxidačné schopnosti, vhodný je aj na prípravu čaju.
Cesnak má vysokú koncentráciu zlúčenín obsahujúcich síru. Tiosulfináty, ktoré obsahujú alicín, pri ktorého metabolizme vznikajú účinné látky proti mnohým chorobám sú jeho hlavnými zložkami. Cesnak sa používa ako prírodné liečivo pri hemoroidoch, reumatických ochoreniach, astme, lieči poruchy trávenia. Má vysoké hladiny saponínov, fosforu, draslíka, síry a zinku, vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, pomáha pri trávení, liečbe alergie. Cesnak je tiež nevyhnutná prísada v ázijskej kuchyni. Kurkuma je obľúbená ingrediencia v kuchyni nie len pre účinné látky pre lepšie trávenie a upokojujúce účinky, ale sa používa aj v medicíne proti mnohým chorobám. Kurkuma obsahuje beta-karotén, vitamín C, vlákniny, flavonoidy, vápnik, železo a zinok. Obsahuje 100 rôznych zlúčenín, vrátane kurkumínu, ktorý má najväčší prínos pre zdravie.
Obdobne môžeme hovoriť o shiitaké hubách, morských riasach , čili papričkách, goji bobuliach, Jujube, miso, Edamame, kokosových produktoch, zelenom čaji matcha, ženšenovom čaji a iných, ktoré máme v ponuke bežne v našom obchode a eshope.
Vo všeobecnosti sa ázijská kuchyňa považuje za veľmi zdravú a ľahko stráviteľnú kuchyňu. Majú Ázijci špeciálne jedlo alebo potravinu, ktorú bežne konzumujú a u nás je skôr raritou?
Krevetia pasta a fermentované ryby - často používané v ázijskej kuchyni sú pre ich výraznú vôňu pre Európanov raritou. Fermentované produkty ako Kimchi, miso sa už aj v Európe stávajú obľúbenejšie vďaka prírodným neškodným baktériám, ktoré môžu pomôcť tráveniu a zdravým črevám. Kimchi je tiež veľmi bohaté na vitamíny a obsahuje koreniny s preventívnymi účinkami ako cesnak, zázvor a čili. Menej známe je natto (fermentované sójové bôby), ktoré by malo nastúpiť hneď po Kimchi v rebríčku super potravín.
Základom všetkého je ale určite zdravá a vyvážená strava s ohľadom na zdravotný stav, vek a fyzickú kondíciu každého z nás. Inšpirujte nás prosím zdravým denným menu, pri ktorom si aj pochutnáme, a aj sa neprehrešíme voči nášmu zdraviu či tráveniu.
Ázijská kuchyňa je dosť pestrá na to, aby ste kombinovali všelijaké jedlá a stále máte vyvážený jedálny lístok na celý deň. Ale predsa mám aj ja preferované jedlá, ktoré by som vám odporučil ochutnať.
- Na raňajky teplé jedlo ako kuracia polievka Pho, alebo banh mi z vietnamskej kuchyne, alebo gyoza z čínskej, Tom Yum polievka s jazmínovou ryžou z thajskej alebo Ramen polievka.
- Na obed hovädzia Pho Bo alebo Bun Bo Nam Bo z vietnamskej kuchyne, kórejská špecialita Bibimbap alebo Poke bowl ryža s lososom, avokádom a morskými riasami.
- Na večeru Bun Ca alebo nem cuon, thajský šalát z čiernej ryže, udon rezance s cesnakom a krevetami alebo obľúbené thajské pražené rezance Pad Thai.
Viac informácií: www.foodland.sk
Fotografie poskytol: Foodland, Nguyen Thanh Cuong, PAPAYA a HUY VEGE
Zhovárala sa: Petra Adamcová
Ak vás téma ázijskej kuchyne a jej špecialít zaujala, ďalšie rozprávanie o tom, čo by nemalo chýbať na stole ázijskej kuchyne sa dočítate v našom ďalšom článku.