Vznik ovocného liehovaru a pálenice Samaria sa datuje do roku 2010. Od počiatku vzniku spoločnosti sa jeho majitelia držali idey výroby pravých ovocných destilátov. Aj keď v čase vzniku pálenice sa na slovenskom trhu preferoval predaj a konzumácia ochutených konzumných liehovín vyrábaných studenou cestou, ktorých základom je lieh a s pravými destilátmi nemajú nič spoločné, v Samarii si vybrali cestu ťažšiu a poctivejšiu, a to výrobu pravých destilátov od A po Z.

 

samaria 10 mala

 

O tom, ako vzniká lahodná a pravá ovocná pálenka, o nevyhnutnosti kvalitného technického vybavenia, ale aj o menej tradičných destilátoch, ktoré vznikajú pod rukami profesionálov liehovaru Samaria, sme sa rozprávali s majiteľom pálenice, Jozefom Suchánkom.

Myšlienka výroby pravých ovocných destilátov bola u vás od začiatku jednoznačná. Čo všetko po tomto zámere nasledovalo?

Od počiatku nášho zámeru, vyrábať čisté ovocné destiláty bez pridania aróm a farbív, nám pomáhal Ing. Peter Michalka, ktorý viac ako štyridsať rokov svojho života venoval liehovarníctvu. Tento nestor a majster - destilér slovenského liehovarníctva je pri nás dodnes a musíme priznať, stále sa máme čo učiť. Pán Michalka vychoval v našej spoločnosti tiež skvelú enologičku, chemičku a odborníka v liehovarníckom priemysle - Ing. Barbaru Kojnokovú, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou výroby našich páleniek. Snažíme sa oživiť osvetu slovenských spotrebiteľov, aby keď už konzumujú alkohol, tak nech konzumujú kvalitu, a to pravú domácu pálenku. Tak ako sú Škóti právom hrdí na škótsku whisky, my chceme, aby Slováci boli právom hrdí na ovocnú domácu pálenku. Tomuto podriaďujeme všetko.

Základom kvalitného destilátu je prvotriedna surovina. Odkiaľ pochádza ovocie do vašich destilátov?

Ovocie pre naše destiláty, konkrétne slivky, marhule, jablka, čerešne a višne máme zazmluvnené od nášho dodávateľa, majiteľa ovocných sadov vo Veľkých Úľanoch - pána Rišnovského. Jedinou výnimkou je nákup hrušiek Williams, ktorými sa zásobujeme na biofarme v Taliansku.

Vaša pálenica sa okrem tradičných, pre slovenských konzumentov známych destilátov, špecializuje aj na menej tradičné chute a destiláty. Ktoré to sú?

Náš ovocný liehovar sa v neskorších rokoch po úspešnom uvedení našich výrobkov na trh rozhodol rozšíriť portfólio výrobkov aj o netradične destiláty ako je cviklovica, mrkvovica, destilovaná zázvorovica. Našou špecialitkou je tiež Mandlovka, známa pod názvom Mandlovica, ktorá dopĺňa našu radu výrobkov pod názvom Domáca pálenka od Deda.

 

samaria 1 mala samaria 2 mala samaria 3 mala



Technika a prístrojové vybavenie je pri výrobe destilátov kľúčové. Pre detailistov a milovníkov techniky, predstavíte nám vaše destilačné vybavenie?

Výroba destilátov je dosť náročný proces, a to či už pri spracovaní ovocia, respektíve zeleniny na kvas, pokračujúc správnym uskladnením kvasu, odsledovaním jeho kvasného procesu až po kvalitnú destiláciu. Pri výbere destilačných zariadení sme na radu nášho chemika stavili na absolútnu kvalitu od svetoznámych výrobcov destilačných zariadení. Od značky Arnold Holstein máme destilačné zariadenia s objemom 300 a 500 litrov, od značky Alena Ulrich Kothe máme destilačnú aparatúru s objemom 150 litrov. Destilačné zariadenia máme aj od známeho českého výrobcu Pacovské strojírny, konkrétne ide o dve súpravy s objemami 600 a 1200 litrov. Hrdo môžeme prehlásiť, že čo sa týka destilačných aparatúr, tak máme to najlepšie, najkvalitnejšie a najväčšie vybavenie na Slovensku.

 

samaria 8 mala



Pre koho sú vaše destiláty určené, kto je vašim spotrebiteľom?

Naše výrobky sú určené hlavne pre cieľovú skupinu konzumentov, ktorí si potrpia na kvalitu a to napriek vyššej cene. Nejedná sa totiž o bežné liehoviny, ale o pravé destiláty.

Hovoríte, že vaším mottom, je byť nie najväčší, ale najlepší. Vidím, že váš cieľ sa plní, lebo destiláty Samaria som videla už aj v lepších baroch a reštauráciách. Kde všade môžu klienti ochutnať vaše výrobky?

Naše výrobky si môže zákazník objednať práve v tých lepších reštauráciách a baroch na celom Slovensku, prípadne zakúpiť cez náš eShop, ktorý mame na našom webe.

Na zdravie!

Viac informácií: www.palimeovocie.sk