Majú dokonalý tvar, výnimočnú chuť, omámia svojou vôňou a exkluzívnym prevedením. Malá krehká pralinka predstavuje vrchol cukrárskeho umenia. V pralinke sa spája pôžitok, dokonalosť, estetika i emócia. Eva Bognárová je dušou rodinnej spoločnosti Eva Collection, ktorá posiela znalcom svetských dobrôt tie najdokonalejšie ručne vyrábané čokoládové pralinky. Tvrdí, že kvalitná čokoláda sa nedá prejesť.

 

Eva Collection_pralinky_Eva Bognárová

 

Ako sa zrkadlí na pralinkách vaše cukrárske umenie?

Môj manžel vždy hovorí, že moje pralinky chutia tak jedinečne dobre preto, lebo sú v nich moje city a pocity, keď ich vyrábam.
 
Skončilo veľa praliniek v koši, kým ste prišli na dokonalú receptúru?

Začiatky boli ťažké najmä preto, lebo som detailistka a nikdy by som nepustila z rúk niečo, s čím sama nie som spokojná. Ale ani nepodarky nikdy nekončia v koši, lebo to pojedia členovia mojej rodiny. Náš záhradník má dokonca právo prvého výberu z nepodarkov.
 
Za akých okolností prišlo u vás očarenie čokoládou a povedali ste si, že toto chcete robiť?

Chodila som do školy varenia vo vychýrenej budapeštianskej reštaurácie Gundel. Jeden deň sme mali práve tému praliniek a vyrábali sme si vlastné pralinky. To sa mi veľmi zapáčilo a pokračovala som v ďalších školách o čokoláde.

 

Eva Collection_pralinky_Eva Bognárová_I


 
Kvalitné suroviny, kreativita pri výrobe náplní, dokonalý dizajn... Čo rozhoduje a úspechu praliniek?

Áno, to všetko je pravda, ale mimoriadne dôležité je v prípade mojich praliniek zvláštny talent na kompozíciu náplní môjho synovca Máté. On je ten, ktorý tvorí a vymýšľa kombinácie nových, originálnych náplní, ktoré sa nedajú napodobniť ani odpozerať. On sa k tomu proste postaví a zrodí sa niečo nové a fantastické. On vytvára aj mená pre tieto chuťové kombinácie. Napríklad hruškový karamel s rozmarínom, mango s kardamónom, slivky v tokajskom víne, atakďalej

Experimentujete pri príprave náplní, alebo sa držíte overených receptov?

Originálne náplne mojich praliniek dokáže opakovane uvariť iba synovec Máté. Samozrejme
používame aj osvedčené recepty veľkých svetových čokolatierov. Preto nevynechám takmer žiadnu svetovú čokoládovú akciu, ako je napríklad Salon Du Chocolat v Paríži.

Vždy ma zaujímalo, ako technologicky vzniká pralinka, aby bola náplň vo vnútri čokoládového obalu.

Je to jednoduché tajomstvo používania foriem, kde najprv vytvoríme základný tvar z tenkej vrstvy čokolády, potom naplníme náplňou a nakoniec to celé zalejeme čokoládou.

Odkiaľ pochádza čokoláda, ktorú používate v Eva Collection?

Používam výlučne francúzsku čokoládu Valhrona. Je veľmi kvalitná, vyrába sa z jedného druhu kakaových bôb, od jedného dodávateľa, z jednej farmy. Každý druh tejto značky čokolády má svoj príbeh.

 

Eva Collection_pralinky_Eva Bognárová_II


 
Aké chute majú radi Slováci?

Ja sa snažím vyhovieť chutiam mojich zákazníkov, ktorí dnes tvoria pomerne úzky kruh znalcov praliniek. Dominujú ovocné kombinácie, napríklad na báze yuzu, čo je vzácne japonské ovocie s jahodami, maracuja a mango. Veľmi obľúbená je aj malina s pistáciami.
 
Do akých ďalších exkluzívnych výrobkov okrem praliniek ste sa pustili?

Určite sa snažíme o ďalšie originálne nápady. Máme ďalšiu exkluzívnu novinku, a to čokoládový džem maracuja s mangom. V lete pralinky nevyrábame, lebo horúčavy nie sú vhodné na výrobu kvalitných praliniek, pravá čokoláda nemá rada teplo. Letné obdobie preto využívame na tvorbu noviniek, realizáciu nových nápadov a námetov.
 
Kde všade sa vaše pralinky dostali?

Zatiaľ sa držíme na Slovensku z jednoduchého dôvodu. Naše pralinky neobsahujú žiadne konzervačné látky. Preto je ich záručná doba krátka, maximálne tri týždne, pri správnom skladovaní 15 až 18 stupňov Celzia. Preto je transport našich praliniek náročný. Našou špecialitou je výroba originálnych zostáv praliniek, zabalených v obaloch s grafickým stvárnením, napríklad fotografie oslávenca a podobne.

Nezávidia vám ľudia vašu prácu?

Možno niektorí aj závidia, ale vidia v tom len možnosť ochutnávať kvalitnú čokoládu kedykoľvek. Samozrejme nie je len o tom,ochutnávanie  je len výsledok celkovej náročnej práce. Na mojich workshopoch sa ľudia majú možnosť presvedčiť o tom, že aj výroba praliniek je veľmi zaujímavá a začnú vnímať ochutnávanie čokolády odbornejšie.

Neprejedli ste sa ešte čokoládou? 

Pravá, kvalitná čokoláda je zážitok, ktorého sa nedá prejesť, preto to nám určite nehrozí.

 

Eva Collection_pralinky_Eva Bognárová

 

Text: BK
Foto: Eva Collection
Viac na: www.evacollection.sk