Bratov Andreja a Tomáša Krajčovcov spája dlhoročná láska k pivu. Dvaja IT-ečkári však neostali len pri ochutnávaní piva, ale pustili sa do výroby vlastného. S nadšením experimentujú s rôznymi prísadami, ktoré dávajú pivám iný rozmer a vytvárajú nové chute. Cítiť v ňom kávu, čokoládu, vanilku, exotické ovocie, kvety a korenie. Remeselný pivovar Parom sa zameriava na vrchne kvasené pivá, ale i obľúbené IPY, APY, či Stouty. Čo pivo, to iný zážitok a nová skúsenosť. Andrej Krajča poukazuje na to, že ku každému pivu z pivovaru Parom sa viaže príbeh spojeným so staroslovanstvom a ďalekou históriou našich predkov.

 

Pivovar Parom_remeselné pivo

 

Čo vás podnietilo k tomu, aby ste začali vyrábať remeselné pivo?

Pivo ako nápoj máme radi, v podstate sme ho začali ochutnávať po troche už na strednej škole. Na rozdiel od susedných Čiech, kde nastal rozmach remeselných pivovarov už dávnejšie a každé mesto sa mohlo jedným popýšiť, na Slovensku sa dlhý čas dali kúpiť len „klasické“ ležiaky z veľkých pivovarov. K novým pivných chutiam som sa dostal asi pred dvadsiatimi rokmi pri návšteve USA. Boli to predovšetkým pivá z mnohých malých remeselných pivovarov, ktoré sa u nás v tej dobe zohnať nedali a ani u nás remeselné pivovary ako ich poznáme teraz neexistovali. Možno s výnimkou niekoľkých reštauračných pivovarov. Preto vznikla myšlienka, že by sme si mohli pivo navariť.

Aká bola cesta od nápadu po prvú fľašu?

Všetko začalo, ako asi u väčšiny pivovarníkov, domácim varením piva. K domovaričstvu som sa dostal po návšteve svojho kamaráta v Kanade asi pred 15 rokmi, ktorý si doma varieval pivo z koncentrátov. Bola to pre mňa úplná novinka a zároveň zábava uvariť si doma niečo, čo sa dá aj vypiť a dokonca aj ponúknuť návšteve, pokiaľ je človek trpezlivý a počká si, kým je pivo skutočne dozreté. Po návrate domov som sa začal zaujímať o predaj surovín na domácu výrobu piva aj u nás. Na Vianoce som dostal od brata Tomáša sadu na varenie a „uvaril“ prvú várku. Teda vtedy to ešte nebolo varenie, keďže išlo o koncentrát, ktorý stačilo rozrobiť vo vode, dať zakvasiť a nechať odležať. To ma ale po krátkom čase prestalo baviť a chcel som niečo skutočne vlastné, nie to, čo sadá kúpiť v obchode. A tak som začal experimentovať, najprv so sladovými výťažkami a varením s chmeľom a zakrátko som začal variť zo základných surovín - sladu a chmeľu, kde som mohol vytvoriť skutočne svoje vlastné pivo. Skúšal som ležiaky aj vrchne kvasené pivá, experimentoval som so suchým chmelením, skúšal rôzne slady, chmele a kvasnice a sledoval, ako sa jednotlivé suroviny prejavia vo výslednom pive. Jednotlivé „výtvory“ som dával ochutnávať známym, ktorí si postupne pýtali ďalšie a ďalšie, až som dospel do štádia, keď som chcel začať ponúkať pivá aj širšej verejnosti. A tak túto myšlienku a túžbu sme spolu s bratom pretavili do vzniku „zatiaľ“ kočovného pivovaru Parom. Názov sme si zvolili podľa slovanského boha Perúna, ktorý bol na území Slovenska známy pod menom Parom. Zvolili sme si tento názov, pretože máme radi Slovensko a jeho históriu a sme radi, že túto históriu môžeme ľuďom aj priblížiť takouto netradičnou formou, ale pritom pre ľudí veľmi blízkou. Preto sa aj v názvoch pív snažíme použiť slovanskú terminológiu a nájsť pritom spojitosť s aktuálnym pivom. Vždy na etikete aj vysvetľujeme, čo konkrétny názov znamená. Navyše Parom v slovenskom jazyku dodnes figuruje, mnohí si možno ani neuvedomujú, odkiaľ to slovo pochádza. Doparoma!

V čom je pivo Parom originálne?

Určite názvami a staroslovanskou tematikou, ktorou môžeme ľuďom priblížiť a pripomenúť slová, výrazy, históriu, na ktoré sa už zabudlo. V dnešnej dobe, keď už je aj na Slovensku veľa remeselných pivovarov a pív na trhu, nie je ľahké prísť s niečím úplne inovatívnym, ale snažíme sa dať pivám náš „charakter“, aby vynikla chuť použitých surovín, aby boli v súlade s pivným štýlom. Chceme priniesť aj menej tradičné chute a štýly, ako napríklad svetlý milk stout s názvom Kračúň, ktorý sa robí veľmi málo nielen u nás, ale aj vo svete. Stout je tmavé, čierne pivo, ktoré chutí po káve, čokoláde z použitých tmavých pražených sladov, ale my sme ho navarili ako svetlé s tým, aby chuť stoutu bola zachovaná. Dosiahli sme to pridaním samotnej kávy, čokolády a na ozvláštnenie chuti aj vanilky, či bourbonových dubových čipsov. Taktiež sme skúšali pridať do piva rôzne korenie (pivo so zmesou 7 druhov korenia), ovocie (ananás, červený pomaranč, čierne ríbezle, kokos), kvety bazy, pomaranča, nevädze. V neposlednom rade sa snažíme odlíšiť aj etiketami, s ktorými nám pomáha a kreslí šikovná mladá ilustrátorka Veronika. Ide o ilustrácie, ktoré samozrejme vyjadrujú konkrétne pivo, konkrétny názov.

 

Pivovar Parom_remeselné pivo_balicek zora

 

Aké suroviny sú základom pre výrobu piva Parom?

Snažíme sa používať tie najlepšie suroviny, ktoré sa dajú na trhu zohnať, určite sa to potom prejaví aj na cene, ale pre výslednú chuť piva je to skutočne dôležité. Zo základných surovín je to slad, chmeľ, kvasnice, voda. Čo sa týka kvasníc, používame takmer výlučne tekuté, ktoré sú podľa nás najlepšie, ale samozrejme stoja aj najviac peňazí. Vodu si upravujeme podľa pivného štýlu, ktorý zrovna pripravujeme, pretože voda má na výslednú chuť piva podstatný význam. Chmeľov je takisto veľmi veľké množstvo, my sa snažíme použiť aj menej tradičné, experimentálne chmele, aby sme ešte chuť našich pív ozvláštnili. Čo sa ovocia týka, ani to nezaobíde bez skúšania rôznych výrobcov, kým nenatrafíme na takého, s ktorým sme spokojní, aby v pive vytvorilo chuť, ktorú chceme dosiahnuť.

V akých množstvách dodávate pivo Parom na trh?

Keďže sme kočovný pivovar, to znamená nemáme vlastný pivovar, ale varíme naše pivá v iných pivovaroch, nie je častokrát jednoduché zohnať voľné kapacity, najmä v lete, keď si pivovary varia veľa piva pre seba. Tým pádom je aj naša produkcia menšia, ročná produkcia je cca 20-tisíc litrov, s tým, že by sme ju chceli ešte navýšiť.

K akým druhom ste sa dopracovali?

Momentálne varíme všetko vrchne kvasené pivá, okrem IPL (india pale lager), ktoré je spodne kvasené, ale líši sa od ležiaku použitými chmeľmi, chmelením, je to v podstate niečo medzi štýlmi IPA a ležiak. Najčastejšie v našom portfóliu figurujú pivné štýly ako IPA, APA, ktoré sú momentálne aj medzi ľuďmi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie. Ale ako bolo spomenuté, máme aj netradičný svetlý milk stout ako zimný špeciál, mali sme aj saison so zmesou rôznych druhov korenia, pšeničné pivo s ovocím, IPA s kvetmi bazy a taktiež v posledných rokoch stále obľúbenejšie „kyseláče“, čiže kyslé pivá najčastejšie s ovocím, ktoré sú veľmi dobré a osviežujúce najmä v letnom období. Čo sa týka IPA štýlu, je v rámci neho viacero podkategórií, ktoré sme tiež robili (session IPA, brut IPA, hazy IPA alebo new england IPA), s jednou sme aj vyhrali asi najväčšiu súťaž na Slovensku – Slovenskú pivnú korunku. S brut IPA s názvom Blud zasa 3. miesto na Slovenskom pohári remeselného piva.

Vyvíjate aj ďalšie príchute?

Áno, máme v pláne aj ďalšie príchute, suroviny, závisí aj od sezóny, v lete varíme iné pivá ako v zime. V lete skôr ľahšie, suchšie, aby sa dobre pili, v zime si ľudia skôr dajú aj silnejšie, ťažšie aj tmavšie pivá.

 

Pivovar Parom_remeselné pivo

 

V akej cieľovej skupine vidíte potenciál svojho piva?

V prevažnej miere ho samozrejme pijú mladší ľudia, ale čo je veľmi sympatické, pri predaji nášho piva na rôznych festivaloch, trhoch, jarmokoch ho vyskúšajú aj ľudia, ktorí sa predtým s remeselným pivom nestreli a nestretli sa ani s vrchne kvasenými pivami, ale napriek tomu im zachutia a častokrát sa potom k nemu vracajú.

Balíte pivo len do plechoviek?

Momentálne iba do plechoviek, páči sa nám to viac ako fľaše, je to oveľa skladnejšie, ľahšie a lacnejšie na prepravu a dizajn etikiet na plechovkách sa nám páči omnoho viac ako na fľašiach. Od tohto roku sú plechovky zálohované, čiže aj z tohto pohľadu je to lepšie, že sa veľká časť z nich vráti späť do obehu.

Kde sa dá okrem eshopu pivo z pivovaru Parom kúpiť?  

Momentálne dodávame sudové pivo z väčšej časti do Bratislavy a okolia do podnikov s remeselným pivom, ďalej potom do Nitry, Banskej Bystrice a plechovky do pivoték takisto v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici. Určite je aj potenciál dávať naše pivo, či už plechovkové alebo sudové, aj do rôznych barov, hotelov, reštaurácií.

 

Pivovar Parom_remeselné pivo_II

Pivovar Parom_remeselné pivo_parom logo red trans

Text: BK
Foto: Pivovar Parom
Viac na: pivoparom.sk