Sú originálni, inovatívni a aj v takom tradičnom remesle, ako je včelárstvo, ukazujú progresívny prístup k chovu včiel i k výrobe včelích produktov. Včelárska rodina Asbóthovcov z Komárna označuje svoj med ako etický. Poctiví včelári prinášajú med tej najvyššej kvality a pritom sa k chovu včiel stavajú až so starosvetskou úctou.

 

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov

 

Ich včelárenie zdobí mimoriadne široká ponuka medov, ale aj medovej pálenky, medovín a včelej kozmetiky. Asbóthovci však vo svojom zanietení idú ešte ďalej a tekuté zlato posúvajú na vyšší level. Pre skutočných gurmánov ochucujú med čučoriedkami, malinami, či jahodami, voňavou škoricou. zázvorom alebo pistáciami. Pre náročných vkladajú do medu vanilkový struk, chilli, medový plast, ale aj 24-karátové zlato.

Asbóth Bee Farm svojou inovatívnosťou posúva hranice tradičnej produkcie medov. V snahe priniesť prírodný liek, ktorý má ešte väčší vplyv na zdravie a imunitu, prišla rodinná firma s proteínovým medom pre športovcov, ale i s elixírom, ktorý je kombináciou viacerých včelích produktov a tie majú silný účinok pre ľudí s vážnymi ochoreniami na obnovenie buniek a tiež na nervový systém.

Alexander Asbóth privoňal k včelárstvu ešte v detstve. Po boku svojho otca spoznával život včiel, vytváral si vzťah k tomuto pracovitému hmyzu a čoraz viac vdychoval vôňu úľov. Ich nadčenie však ukončil nešťastný požiar. Mladý včelár sa na čas od včelárstva vzdialil. Alexander svoju profesionálnu kariéru spojil s IT odvetvím. Celodenná práca pred počítačom, ktorá pokračovala doma po večeroch i víkendoch, ho však priviedla k vyhoreniu.

Ako 33-ročný dostal od života novú príležitosť a jeho cesty s včeličkami sa začali opäť spájať. Spolu s manželkou Alexandrou sa prihlásili na akreditovaný včelársky kurz v Nitre a vo včelárstve sa obaja našli.

„Ja a manžel spolu s našimi dvomi maloletými deťmi prispievame celým svojim srdcom a dušou k tomuto nevšednému povolaniu. Včelárstvo patrí medzi tie povolania, ktoré vyžadujú maximálne nasadenie, veľa práce, času a energie. Zároveň je to časom veľmi unavujúce a vyžaduje si plné pôsobenie aj cez víkendy. Aj napriek tomuto sa snažíme vykonávať svoje remeslo s láskou a odhodlaním,“ rozhovorila sa o svojom zanietení pre včely Alexandra Asbóth.

 

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov_Alexander Asbóth a Alexandra Asbóth

 

Rodinná včelia farma z juhu Slovenska má k dispozícii asi 300 včelích rodín na štyroch miestach v obci Moča a v Komárne. Včeličky si svoju prácu robia v unikátnom prírodnom prostredí v blízkosti riek Váh a Dunaj pri hranici Maďarska. Sú tu lesy a krasové pohorie Gereče. V obci Moča sú úle umiestnené okolo sadu s ovocnými stromami. Medzitým včely lietajú na slnečnicu, repku, lipu a pre tento región charakteristický agát.

„Na začiatku nám pomáhal jeden milý starý včelár, ktorý mal vtedy 50 úľov a 40 rokov skúseností za sebou vo včelárstve. Odkúpili sme od neho polovicu a túto silnú včeliu líniu sme rozmnožovali. Mnohí začínajú v starších úľoch, napriek tomu my sme sa rozhodli z hľadiska hygieny investovať do nových. Starý pán nám v našej práci pomáha už z neba.“

Asbóthovci sa inšpirovali tradičným chovom, ale do včelárstva priniesli moderné prvky. „Náš chov včiel je originálny v tom, že nekŕmime ich cukrovou vodou. Podľa nášho názoru táto metóda už je troška zastaraná a kryštálový cukor spôsobí oslabený imunitný systém včiel, rovnako ako u človeka. Našim hlavným cieľom je vysoká kvalita, bohatá ponuka produktov a to všetko zabalené v elegantnom rúchu. Na dosiahnutie vysokej kvality medu nepoužívame kryštálový cukor na stimuláciu včiel, teda ponechávame včelám v úľoch ich vlastný zozbieraný med, čo v tejto brandži nie je až tak obvyklé. Tým pádom získame oveľa menej vytočeného medu, ale ten zlatý nektár je oveľa kvalitnejší, zdravší a hodnotnejší a samotné včelie rodiny sú tiež zdravšie,“ poukazuje Alexandra na silné stránky Asbóth Bee Farm s tým, že na liečenie včelstiev používajú namiesto liekov esenciálne oleje a liečivé rastliny. Ich včelárstvu tiež pomáhajú moderné prístroje a užitočné stroje, ktoré sú všetky potrebné na udržanie 300 včelích rodín a výrobu produktov.

 

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov_med

 

Med je podľa Alexandry Asbóth zlatý nektár, ktorý aj samostatne chutí fantasticky. No keď doň pridáme rôzne príchute, tak tento božský dar prirodzene nabitý sladkou chuťou obohatíme o ďalší rozmer. Výsledkom je nevšedný zážitok z chuti.

„Prvý ochutený produkt, ktorý sa stal s naším top produktom, bol medový elixír na imunitu. Keďže veľa ľudí trpí mnohými chorobami, objavila sa aj pandémia, vymysleli sme tento prírodný liek. Podľa našej receptúry obsahuje v určitom podiele med, peľ, propolis a materskú kašičku. Počas zimných období je veľkým hitom škoricový a zázvorový med,“ podotkla včelárka.

Alexandra Asbóth upozorňuje ľudí, aby mysleli na med a medové výrobky po celý rok a nie len v zimných mesiacoch. Poteší každodenné sladenie kávy a čaju. Med je vhodný na pečenie, ale aj ako fantastický darček pre blízkych i pre obchodných partnerov.

„Mysleli sme aj na náročnejších zákazníkov - oni môžu ochutnať od nás 24-karátové zlato v agátovom mede, agátový med s vanilkovým strukom z Madagaskáru, med s chilli, či s medovým výrezom plastu. Ponúknuť agátový med so zlatom ku kávičke môže byť dobrý začiatok, ako si rýchlo získať priazeň úspešného vyjednávania.“

 

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov_darčkové balenie

 

Inšpiratívne sú aj darčekové balíky z Asbóth Bee Farm. Sú obľúbené vo firmách pre ich obchodných partnerov a pre zamestnancov a na mnohé výnimočné príležitosti i pre spestrenie svadobného dňa.

„Nedávno navštívila naše mesto Komárno pani prezidentka Zuzana Čaputová a bolo nám veľkou cťou, že ju mesto obdarovalo s našim elegantným darčekovým balíkom. Dúfame, že ju veľmi potešilo a chutili naše produkty podobne ako aj našim zákazníkom,“ poznamenala Alexandra Asbóth a poďakovala sa priateľom z univerzity, s ktorými spoločne vytvorili webovú stránku podľa svojich predstáv i za každodenné marketingové rady. „Ďakujeme im za doterajšiu náročnú prácu a tiež za budúce marketingové rady.“

 

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov_darčk

Asbóth Bee Farm_ponuka medov a medových výrobkov_včelstvo

 

Text: BK
Foto: Asbóth Bee Farm
Viac na: asbothbeefarm.sk