Sopečný ostrov Maurícius v Indickom oceáne je pre znalcov kvalitných rumov známou krajinou. Miloš Potočný tamojším rumom podľahol, keď sa tu pred viac ako piatimi rokmi usadil spolu so svojou rodinou. Dve limitované edície maurícijských rumov sa rozhodol priviesť do Európy a podeliť sa o ich exkluzívnu chuť s milovníkmi destilovaného nápoja z cukrovej trstiny. Prenikol do tajov rumu ukrytého v starej receptúre. Stál pri všetkých fázach zrodu nových značiek tohto obľúbeného alkoholického nápoja priamo v krajine, kde sa vyrába a o maurícijskom rume dokáže rozprávať celé hodiny. Samozrejme, rum najlepšie chutí pri stretnutí s priateľmi, pri kvalitnej cigare a čokoláde.

 

MORIS trade_rum z ostrova maurícius

 

Kde sa začalo vaše očarenie maurícijskými rumami?

Na Mauríciu žijem s rodinou od roku 2016 a tento tropický raj sa stal naším druhým domovom. Po rokoch sme spoznali túto krásnu exotickú krajinu detailne. Všetky naše skúsenosti a kontakty sme časom pretavili do vlastných jedinečných projektov. Spoločnosť MORIS trade bola založená v roku 2021 cielene na dovoz a distribúciu našich značiek prémiových rumov. Pre zaujímavosť názov MORIS v kreolčine znamená Maurícius. Našou druhou obchodnou aktivitou je dovoz tých najkvalitnejších výberových produktov z ostrova, ako je chamarelská káva, vanilka, exotické džemy, čaje a tropické kandizované ovocie. Tieto produkty distribuujeme cez spoločnosť LENOX pharm (Spirit of Mauritius).

Aké miesto má rum v spoločnosti na ostrove Maurícius?

Maurícius netreba znalcom kvalitného rumu špeciálne predstavovať. Má bohatú históriu a tradíciu výroby. Už holandskí kolonizátori, od roku 1598, ktorí z Indonézie na ostrov priviezli cukrovú trstinu, z nej vyrábali cukor a boli prvými priekopníkmi výroby alkoholického nápoja z cukrovej trstiny, ktorý volali Arak. Tropická klíma, dostatok zrážok a tepla, v kombinácii s výživnou sopečnou pôdou, predurčili túto krajinu na producenta trstinového cukru a rumu. V súčasnosti sa na ostrove pestuje cukrová trstina na 90 percentách poľnohospodárskej pôdy. Do dnešných čias sa zachovala výroba cukru v niekoľkých veľkých cukrovaroch. Produkcii svetovo známych značiek rumu sa venuje v súčasnosti 5 až 7 rumérií.

Aká je tam kultúra požívania tohto napoja?

Očareniu rumom sa na Mauríciu nedá vyhnúť. Je to súčasť jeho histórie, súčasnosti a určite aj budúcnosti. Milovníci rumu to určite potvrdia z vlastných skúseností. A nielen znalci, ale kto už raz na ostrov príde, určite si nenechá ujsť príležitosť nielen rumy ochutnať, ale priamo navštíviť miestne rumérie. Zaujímavosťou je, že napriek tomu množstvo miestnych ľudí na Mauríciu rum nepije a preferujú whisky. Je to pozostatok z čias britských koloniálnych čias. Briti boli na ostrove dlhých 160 rokov až do jeho osamostatnenia sa v roku 1968. Najväčší podiel spotreby rumu na ostrove má biely rum a jeho variácie. Sú to mladé rumy, ktoré sa konzumujú po niekoľkomesačnom odležaní a to v rôznych podobách. Čistý biely rum sa používa najčastejšie do miešaných nápojov. Zaujímavé kombinácie vznikajú maceráciou exotického ovocia, zmesou korenia a strukov vanilky. Na ostrove tak natrafíte na rum mandarínkový, karamelový, vanilkový, kokosový, kávový, zázvorový, s marakujou, korenistý. Tieto rumy sú osviežujúce a plné exotických chutí. Osobitné postavenie majú rumy, ktoré vznikajú z tradičných receptúr a postupov. Fermentácia, destilácia a následné dozrievanie má každá ruméria špecifické. Niektoré používajú kotlíkovú destiláciu (pot still), iní zas klasickú destilačnú kolónu (column still). To isté platí pri starení rumov a sudoch, ktoré sa na tento účel používajú. Najčastejšie sú to staré dubové sudy po brandy, whisky, bourbone, ale aj po fortifikovaných vínach - portské, sherry. Sudy sa na ostrov dovážajú najčastejšie z USA, Francúzska, Portugalska a Juhoafrickej republiky. Tropická klíma na ostrove je ideálna pri pestovaní cukrovej trstiny, ale aj pri samotných výrobných procesoch, kvasení, odležaní a následnom starení rumu.

 

MORIS trade_rum z ostrova maurícius_rumy

 

Vintage of Mauritius a Royal Rhum sú dva druhy rumu, ktoré prinášate na slovenský trh. Prečo práve tieto rumy a čím sa od seba líšia?

Na európsky trh prinášame dve prémiové značky mauricíjskeho rumu. Obidve sú limitované edície, čo znamená, že ročná produkcia je v prípade Vintage of Mauritius 990 kusov fliaš a Royal Rhum 490 kusov fliaš. Vintage of Mauritius je blend (mix) šesť až osemročných melasových rumov. Stará pôvodná receptúra v kombinácií s trojitou destiláciou vytvorili jedinečnú harmóniu exotických chutí. Ako to už býva v prípade melasových rumov, je sladší, s chuťou a vôňou tropického ovocia, orechov a vanilky s dlhým, ale jemným záverom. Obsah alkoholu je 40 % a objem 700 ml. Za krátky čas si už získal široké spektrum spokojných konzumentov.

Royal Rhum je predstaviteľom takzvaných poľnohospodárskych "agricole rhumov". Tie sú doménou francúzskych zaoceánskych departmentov ako Martinique, Guadeloupe, Saint Martin, ako aj ostrov Réunion a Maurícius, ktorý bol francúzskou kolóniou celých 100 rokov od roku 1710 do roku 1810. Na rozdiel od melasových rumov sú agricole rhumy vyrábané z čerstvo odšťavenej šťavy z cukrovej trstiny a majú výrazne iné chuťové a kvalitatívne vlastnosti ako melasové rumy. Sú preto vyhľadávané už skúsenými konzumentmi. Jeho výrazná intenzívna vôňa, vyvážená drevitá chuť s tónmi tropického ovocia a korenia, suchý korenistý intenzívny záver, vás naplno vtiahnu do exotiky. Na rozdiel od Vintage of Mauritius, tento rhum nie je blend rumov. Single cask - rhum z jedného suda - jednej várky, ktorý je starený 10 rokov. Obsah alkoholu je 40 % a objem 700 ml. Svoje miesto si nájde u náročných milovníkov rhumu v tej najvyššej kvalite spracovania.

Obidve naše značky sú trikrát destilované v destilačnej kolóne (Column still) a dozrievajú vo francúzskych dubových sudoch. Ku komplexnej kvalite našich rumov prispieva aj to, že sú plnené do hrubosklenných masívnych francúzskych fliaš s kvalitnými talianskymi korkovými uzávermi a štýlovými etiketami. Plnenie a následné etiketovanie prebieha výlučne ručne. Odhaduje sa, že na svete je viac ako 16-tisíc rôznych druhov rumu a sme veľmi radi, že patríme do tejto široko rozvetvenej rodiny. Najkvalitnejšie vstupné suroviny - krištáľovo čistá voda, výberová ručne zbieraná cukrová trstina, kvalitné kvasinky, dubové sudy, tradícia výroby, prémiová kvalita a jedinečnosť tieto dve exotické značky s hrdosťou reprezentujú.

Aký majú Slováci vzťah ku kvalitnému rumu?

Na Slovensku sa za posledných niekoľko rokov rumy tešia výnimočnej popularite. Mali sme tu éru koňakov, whisky, tequily a ďalších, avšak rum je rum. Krásny, pestrý a neuveriteľne bohatý je rumový svet a jeho objavovanie. Je veľmi veľa ľudí, ktorí si rum ako svoj druh alkoholu obľúbili a nedajú na neho dopustiť. Z bežných konzumentov sa stávajú pôžitkári, ktorým vyhovuje práve pestrosť a doslova nekonečný priestor na nové zážitky. Pri degustáciách sa často stretávam so začiatočníkmi, ktorí ešte len začínajú spoznávať rumový svet, ale čoraz častejšie sú to doslova milovníci rumu, ktorí už majú bohatšie skúsenosti. Samozrejme sú aj takí, pre ktorých je rum to, čo sme poznali v našich socialistických časoch. Tak či tak, v dnešnej dobe je možné vybrať si z úžasnej ponuky rumov rôznych druhov, kvality a cenových relácií. Zákazníci sú rôzni, avšak čoraz viac z nich si potrpí na kvalitu a hľadajú to, čo im najviac zachutí. Slováci a Česi radi experimentujú a vyhľadávajú nové rumové zážitky.

 

MORIS trade_rum z ostrova maurícius_Vintage of Mauritius a Royal Rhum

 

Čo ste si počas obdobia predaja rumu na domácom trhu vo vašom vzťahu k tomuto alkoholu uvedomili?

Po uvedení našich rumov na slovenský a český trh je pre nás najdôležitejšia spätná väzba, či už od zákazníkov, ktorí si naše produkty kúpili, alebo pri degustáciách, ktoré robievame. A musím skonštatovať, že sme sa zatiaľ stretli iba s vysokopozitívnym ohlasom, čo nás nesmierne teší a zároveň potvrdzuje správnosť našich rozhodnutí, procesov a kvality ktorú prinášame. Najväčším zážitkom pre mňa je to, že som ako producent prešiel dlhým procesom a osobne som stál pri všetkých fázach zrodu nových značiek rumu priamo v krajine, kde sa vyrábajú. Je to veľmi atraktívna téma ktorú najradšej prezentujem pri osobných stretnutiach s našimi zákazníkmi práve formou degustácií a prezentácií. Veľmi sa teším na prípravu a uvedenie našich ďalších brendov do nášho rumového portfólia.

Aké máte predajné kanály?

MORIS trade má vlastné obchodné zastúpenie pre Slovenskú republiku a Českú republiku prostredníctvom našich obchodných zástupcov. Nebránime sa však aj ďalším distribučným kanálom a novým spoluprácam. Našimi zákazníkmi sú vybrané hotely, reštaurácie, golfové rezorty, bary, ale aj spotrebitelia, ktorí si vedia pohodlne nakúpiť prostredníctvom nášho e-shopu. Veľmi obľúbené sú degustácie, na ktorých rozprávam o výrobe rumu na Mauríciu s ochutnávkou našich rumov, exotických prémiových produktov a ručne vyrábaných cigár z Kuby, Mexika, Dominikánskej republiky, Nikaraguy, Hondurasu, najčastejšie pre hotely a firemných zákazníkov.

 

MORIS trade_rum z ostrova maurícius_Vintage of Mauritius a Royal Rhum_II

 

Text: BK
Foto: MORIS trade
Viac na: www.moristrade.com, FB, Instagram