Panna cotta pripravená podľa tradičnej talianskej receptúry, chrumkavé cannoli plnené vanilkovým krémom, torty lákavé na pohľad i na chuť, alebo najznámejší taliansky dezert tiramisu podávaný v poháriku.

 

zakusky pre sladky zivot dolcetto_pohárik

 

Lahodnú chuť dezertov vyrobených podľa talianskych receptúr a s talianskymi surovinami môžete okúsiť dokonca aj zo svojho domova. Dolcetto je rodinná firma s tirolskými koreňmi, ktorá zákusky, torty i pralinky vyrobí, ale aj privezie až pred prah zákazníka.

Pod sladké dobroty sa podpisuje cukrársky majster Janes pôvodom z Talianska. Pečenie ho okúzlilo už v jeho štrnástich rokoch, keď počas prázdnin vypomáhal v hotelovej kuchyni. Neskôr vyštudoval známu cukrársku školu Emma Hallensteiner v Brixene v Južnom Tirolsku. Keď sa spolu so Slovenkou Janou rozhodli usadiť na Slovensku pri Ilave, padlo rozhodnutie, že svoj cukrársky kumšt zužitkuje aj pod Tatrami a na Slovensko prinesie kúsok poctivej talianskej cukrárenskej tradície.

 

talianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_torty

 

Dezerty Dolcetto sú podľa spolumajiteľky cukrárenskej výrobne Jany Canins ľahké, lahodné a nadýchané. Využívajú mascarpone, ricottu, živočíšnu šľahačku alebo klasický taliansky vanilkový krém „crema pasticcera“. Menej sa používa rum alebo džem. No podstatná je ešte jedna ingrediencia. „Dôležité je piecť s láskou a dávať do koláčikov kúsok seba. Ľudia to potom cítia,“ poznamenala.

Dolcetto sú najmä ovocné a čokoládové torty na kusy a vcelku, dezerty v pohárikoch, ale i menšie koláčiky na tanierik.

„Keďže sme sa chceli prispôsobiť aj slovenskému trhu upravili sme si trošku veterník a teda môžem povedať, že práve ten sa najviac predáva spolu s tiramisu. Naše koláčiky sa hodia na všetky príležitosti rodinné oslavy, svadby, firemné večierky. Pripravujeme rôzne candy bary priamo u zákazníka, kde mu všetko naservírujeme podľa predstáv. Ľudia si samozrejme objednávajú aj torty na rôzne príležitosti. Taktiež pečieme na Vianoce suché pečivo, ktoré si okrem zákazníkov berú najmä firmy ako darček pre svojich obchodných partnerov,“ vysvetľuje Jana Canins.

 

talianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_marcarpone

 

Priznáva, že spočiatku zásobovali najmä kaviarne, hotely a reštaurácie. No pandémia ich prinútila zmeniť stratégiu. V Ilave si otvorili predajňu a pustili sa aj do predaja dezertov cez vlastný eshop. Voňavé zákusky potom privezú až priamo k zákazníkom.

„Keďže máme vlastné chladiarenské auto, ktorým dovážame do predajne, bolo by škoda ho nevyužiť. A taktiež si myslím, že v dnešnej dobe, keď sú ľudia veľmi obmedzení, ich určite poteší, keď im niekto prinesie koláčik priamo pred dvere. Ľudia to využívajú tiež aj ako prekvapenie. Máme zákazníkov zo zahraničia, ktorí nás kontaktujú a chcú potešiť svojich blízkych krabičkou koláčikov pre potešenie. Je to veľmi milé a reakcie obdarovaných stoja za to,“ predstavuje Jana Canins netradičný rozvoz čerstvých cukrárenských výrobkov.

Na zákuskoch od rodinnej firmy Dolcetto si tak môžu pochutnať milovníci sladkého pokušenia od Trenčína, cez Púchov, Považskú Bystricu až po Žilinu a v prípade záujmu i ďalej.

 

talianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_pralinky

Italianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_panna cotta

talianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_darčeky

talianske zakusky pre sladky zivot dolcetto_candy bar

Text: BK
Foto: Dolcetto
Viac na: www.dolcetto.sk