Vzťah ľudí ku káve sa začína zásadne meniť. Už to nie je len voňavý životabudič s horkou chuťou. Kávičkári v ňom hľadajú nové chute, príbehy, prekvapenia a originalitu.

 

Fine Coffee SK_pražiareň jedinečnej kávy_výberová káva

 

Marián Šudi už dlhé roky neúnavne hľadá v káve jedinečnosť a dokonalú chuť. Propaguje moderné espresso, ktoré okrem dobre známych vlastností prináša aj prekvapujúco bohaté chute a vône.

Keď sa ako nadšený kávičkár chcel pred niekoľkými rokmi dopracovať k dobrému espressu, ponuke bežných obchodoch so „značkovou“ kávou sa radšej vyhol. Ale ani to Mariána neodradilo na jeho ceste za hľadaním originálnej kávy. Nebolo inej možnosti, len si upražiť vlastnú kávu pre svoju spotrebu.

„Začalo to malou 250 gramovou pražičkou, ktorá sa pre mňa stala nástrojom učenia a experimentovania. Praženie ma uchvátilo natoľko, že som začal moju praženú kávu formou osvety ponúkať medzi moju rodinu a známych. Keďže ich reakcie boli pozitívne, vznikla myšlienka otvoriť lokálnu pražiareň kávy v mieste môjho bydliska a rozšíriť túto záľubu aj mimo moju rodinu a známych,“ rozhovoril sa nadšenec praženia a espressa. Na jeseň 2014 si kúpil staršiu trojkilogramovú plynovú pražičku kávy, ktorú začiatkom roka 2017 vymenil za novú pražičku kávy a otvoril lokálnu pražiareň kávy Fine coffee SK.

 

Fine Coffee SK_pražiareň jedinečnej kávy_praženie kávy

 

Od vtedy mal Marián Šudi spracovanie kávového zrna a jeho výsledok vo vlastných rukách. Pražiareň Fine Coffee SK mu otvorila dvere k modernému ponímaniu espressa ako osviežujúceho koncentrovaného extraktu, ktoré hrá chuťami a vôňami.

„Tým nechcem povedať, že z našej kávy sa nedá pripraviť nejaký ten “filter”, ale nie je to naším cieľom a ani praženie „Full City“ nie je to pravé pre tento účel. Pre nás je espresso práve tou plejádou farebných pocitov na jazyku, ktorá na seba bráva rôzne podoby. Citrusy, jabĺčka, višne, marcipán, kakao, mliečna čokoláda, mandle a veľa ďalších chutí. Presne toto je našim cieľom a zameraním, ukázať, že aj v espresso nápojoch sa dá priniesť niečo nové, niečo čo ešte dlho bude doznievať na chuťových pohárikoch. Niečo, čo z kávy robí príjemnú závislosť. Životný štýl. Niečo čo spája ľudí, čo robí deň krajším a večer sladším,“ vyzdvihuje kávu z vlastnej pražiarne.

 

Fine Coffee SK_pražiareň jedinečnej kávy_espresso

 

Fine Coffee SK je malá lokálna pražiareň s individuálnym prístupom ku káve aj zákazníkovi. Ponúka pre kávičkárov jedinečnú a len čerstvo upraženú kávu. „Primárne je pražená na použitie v espresso strojoch. Práve pre tie sa ju snažíme optimalizovať a aj náš cupping je zameriavaný na dosiahnutie rovnováhy medzi prirodzenými ovocnými tónmi kávových čerešní a sladkých čokoládových tónov, plným telom kávy a dlhým dozvukom v ústach. Avšak každá naša káva je iná a podľa druhu, spracovania, pôvodu sa snažíme zachovať jej charakter.“

A tak v ústach sa vám môže rozvinúť napríklad sladkastá kakaová vôňa v spojení s vlašskými orechmi a tónmi tabaku v káve z Kuby, alebo brusnica, čokoláda, vanilka a slivka v káve pestovanej v Kolumbii v nadmorskej výške takmer 2000-tisíc metrov nad morom, alebo káva z rovníkovej africkej Kene, ktorá hrá tónmi kandizovaného ovocia, pomarančovej kôry, bergamotu, vanilky a s obohatením o vôňu ruže.

V eshope www.finecoffee.sk nájdete okrem kávy i kvalitné plne automatické kávovary NIVONA vhodné pre prípravu espressa, ale aj pákové kávovary ECM a ďalšie doplnky.

 

Fine Coffee SK_pražiareň jedinečnej kávy_výberová káva s vôňami a chuťami

  

Text: BK
Foto: Fine Coffee SK
Viac na: www.finecoffee.sk