Potrpia si na kvalitu výrobkov a zdravie včiel. Všetci členovia rodinnej farmy Happy Bee z južného Slovenska to s včelami vedia a pod ich rukami dostáva tekuté zlato podobu vyhľadávaných včelích produktov. Spolumajiteľka firmy Darina Nagyová tvrdí, že do výroby medu, ale aj sviečok, či darčekových balíčkov vkladajú veľa zanietenia a lásky. No neboja sa aj experimentovať. Ťažko odolať ich čokoládovému, karamelovému, či mätovému medu, ale aj medu s bielym makom alebo chilli.

 

Happy Bee_rodinná včelia farma_zdravý med

 

Aký je príbeh vášho vzťahu s včelami?

Rodinná včelárska farma Happy Bee vznikla ako rodinné včelárstvo založené na 30-ročnej včelárskej skúsenosti jej hlavného včelára, pána Ing. Pétera Nagya. Na úspechu a dosahovaní čo najvyššej kvality produktov a výrobkov sa však podieľa celá rodina Nagyových. Naše podnikanie je v podstate malý podnik so všetkými svojimi produkčnými, logistickými, hygienickými, kvalitatívnymi, normatívnymi, marketingovými, skladovými, baliarenskými, distribučnými a mnohými inými procesmi, za ktoré zodpovedá celá rodina vrátane našich dvoch detí a štyroch starých rodičov.


Kde pôsobíte a aké včelstvo obhospodarujete?

Včelárime s 80 kmeňovými včelstvami na juhu Slovenska v obci Mužla v nadmorskej výške 111 metrov nad morom. Chováme včielky kranské (Apis Mellifera Carnica) prevažne líniu Singer, Vigor, Zimmer ale i vlastnú a sú na pevnom stanovišti, čo znamená, že s nimi nekočujeme. V roku 2021 sme investovali do kompletnej výmeny úľov. Tie nové sú šetrnejšie voči včielkam a v neposlednom rade prispievajú k racionalizácii našej práce a zvýšeniu kvality získavaných produktov. Keďže včelárime v prevažne poľnohospodárskej oblasti, príroda sa tu vďaka teplému podnebiu zobúdza na celom Slovensku medzi prvými a jarný rozvoj včelstiev nastáva o niekoľko týždňov skôr. Čo sa týka znášky, zameriavame sa na úrodu z vysadených plodín a pre tento región charakteristický agát. 


Čo všetko vyrábate a na čo sa zameriavate? 

Naším základným produktom sú druhové medy z kvitnúcich rastlín v okolí včelnice: agát, slnečnica, hloh, repka, facélia a niekedy aj baza. Z týchto a mnoho iných kvetov naše včielky zbierajú aj peľ, ktorý od nich odoberáme vo forme obnôžok. Tiež nám včielky produkujú vosk, propolis, pergu (včelí chlieb), plástočkový med a iné produkty. Hore vymenované produkty tvoria základ nami ponúkaného sortimentu, v ktorom nájdete aj mnoho iných výrobkov ako sú ochutené medy, výrobky z čistého vosku, kozmetické prípravky na báze včelích produktov, liečivých bylín a podobne.

 

Happy Bee_rodinná včelia farma_zdravý med_Druhové medy

 

V čom je produkcia rodinnej včelárskej farmy Happy Bee originálna?

Základná hodnota našej farmy je zdravá včela. Ponúkame len množstvo a kvalitu, ktorú sme sami schopní vyprodukovať a kontrolovať. Naše produkty ponúkame v bio kvalite, ošetrujeme a včelárime len prirodzeným spôsobom. Na kvalitu produktov a zdravie včiel si potrpíme, preto sa aj vyhýbame zamoreným oblastiam kočovaním.

Kde sa inšpirovali pri výrobe ochutených medov?

Ochutené medy boli experiment, ktorý sme zapojili do ponuky pred rokom v čase pandémie. Všetky prebytkové rastliny v našej záhrade ako sú mäta, nechtík, mak, zázvor, ale aj kvalitné suroviny ako peľ, propolis, škorica, holandská čokoláda, karamel, chilli, čučoriedky, granátové jablko sa stali prirodzenou ingredienciou našich kvalitných medov a sú následne pastované v tých správnych pomeroch. Medy sa stali zdravou maškrtou ako u detí, tak aj u dospelých. Okrem toho nájdete v našej ponuke skvelú medovinu, voskové obrúsky, sviečky, mydlá, kozmetické prípravky, darčekové balíčky, ba dokonca aj proticovidový balíček.

 

Happy Bee_rodinná včelia farma_zdravý med_Plástočkový med



Atraktívne sú zdravé darčekové balíčky. Čo všetko viete zabaliť do balíčka?

Veľmi obľúbené sú darčekové balíčky pre firmy a ich obchodných partnerov, no aj sezónne mikulášske, vianočné, či už valentínske balíčky, balíčky ku Dňu učiteľov, pre mamičku, balíčky pre jubilantov a podobne podľa aktuálnej ponuky, ktorú zakaždým dokážeme prispôsobiť individuálnej požiadavke klientov. V každom je riadny kus zdravia, praktického darčeka a najmä našej zanietenosti.

Kde sa dajú výrobky so značkou Happy Bee kúpiť, prípadne objednať?

Prevádzkujeme FB HappyBee, IG happy-bee77, kde môžu záujemcovia sledovať naše príspevky a aktivity zo včelnice. Sortiment ponúkame na www.happy-bee.sk, môžete si objednať e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. ale aj telefonicky: 0902036475. Objednávky zasielame kuriérom. Naše prebytky si môžu záujemcovia vyzdvihnúť aj osobne v Nových Zámkoch v sídle nášho bydliska.

 

Happy Bee_rodinná včelia farma_zdravý med_hexagon balíček

 Happy Bee_rodinná včelia farma_zdravý med_balíček zdravia a krásy

 

Text: BK
Foto: Happy Bee

Viac na: www.happy-bee.sk