CARPATE DIEM je malé rodinné vinárstvo zo Šenkvíc s produkciou 20 – 25 tisíc fliaš ročne. Vzniklo v roku 2012 a vyrába vína z hrozna z vlastných malokarpatských viníc.

 

carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 1

 

Od januára 2021 hospodárime v systéme ekologického poľnohospodárstva. Vstúpili sme do procesu certifikácie ekologickej poľnohospodárskej výroby. Z hľadiska slovenskej legislatívy ide o trojročnú konverziu – prechodnú dobu medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním. Výsledkom zavádzania systému kvality bude označenie, že naše hrozno a vína sú v BIO kvalite, deklarované znakom ekologického poľnohospodárstva Európskej únie.

 

carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 6

 

Z pohľadu filozofie vinárstva hospodárime ekologicky v podstate od začiatku. V rámci ochrany pred chorobami viniča používame prípravky spoločnosti Bioka, ktorá vyvíja ekologické hnojivá bez rezíduí škodlivých pre ľudí, aj životné prostredie. Surovinu, z ktorej vyrábame vína si pripravujeme už vo vinohrade. Po celý rok dohliadame na zdravotný stav hrozna, čím minimalizujeme akékoľvek prídavné látky do vína.

 

 carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 5  carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 2

 

Rodinné vinárstvo zo Šenkvíc ponúka vína nových rozmerov

Zloženie nášho vína ako potraviny, ktorú dodávame na trh je pre nás dôležité. Preto ho pravidelne kontrolujeme a dbáme na to, aby bolo zdravotne vyhovujúce. Jednou zo systematicky preverovaných zložiek je histamín, ktorého väčšie množstvo v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Žiaľ, u ľudí citlivých na prítomnosť histamínu v jedle býva jeho účinok zosilnený požitím alkoholických nápojov. Všetky naše vína prechádzajú procesom testovania v certifikovanom laboratóriu. Obsah histamínu v nich má hodnotu menšiu ako 0,00025 g/l, čo je hladina, ktorú znášajú aj ľudia s histamínovou intoleranciou. Momentálne teda máme v portfóliu 18 druhov bielych, ružových a červených vín, s ktorými si môžu bez obáv pripiť už aj milovníci vína s touto potravinovou intoleranciou. Sme jedným z prvých slovenských vinárstiev, ktoré deklaruje nízku hladinu histamínu aj u červených vín. V ponuke máme dva slovenské novošľachtence - Hron a Nitriu, vysadené vo vlastných vinohradoch v Modre, vhodné aj pre histaminikov.

 

carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 3

 

V podnikaní chceme byť otvorení a transparentní, preto vznikla spolupráca so spoločnosťou Gratitude. Sme prvým slovenským vinárstvom, ktoré pomocou technológie blockchain zaznamenáva celý výrobný proces. Pretože chceme, aby ste vedeli kto, z čoho a ako vyrába vaše obľúbené víno. Pretože chceme, aby naši zákazníci poznali príbeh svojho vinárstva.

 

carpate diem vino histamin kvalita napoj nazdravie chut 4

Vlastné vinohrady, s celkovou rozlohou 6,38 ha, sa nachádzajú v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v modranskom vinohradníckom rajóne v katastri obce Šenkvice a mesta Modra. Pestujeme odrody: Nitria, Hron, Tramín červený, Devín, Pálava, Muškát moravský, Hibernal a Veltlín zelený.

Viac informácií: www.carpatediem.sk
Foto: Peter Ševčík