Stačí niekoľko bobuliek a o dennú dávku vitamínu C máte postarané. Rakytník sa v posledných rokoch pre svoje unikátne vlastnosti stal doslova hitom. Toto znovuobjavované ovocie je kombináciou desiatich vitamínov, pätnástich stopových prvkov i vzácneho oleja.

 

 

Tvrdošovské zlato_rakytník

 

Na pestovanie rastliny budúcnosti, ako sa rakytníku hovorí, stavili aj na Poľnohospodárskom družstve Tvrdošovce. A neostali len pri pestovaní. Rakytník premenili na Tvrdošovské zlato. Oranžové bobule dnes zbierajú nielen na priamu konzumáciu, ale aj na výrobu štiav a pyré. Výlisky a listy z rakytníka sušia do čajov, či müsli a zo semiačok lisujú vzácny rakytníkový olej. Takéto široké využitie má drevina, ktorá sa dá využiť v prospech zdravia takmer celá.

Ovocinárstvo a vinohradníctvo má v regióne Tvrdošoviec dlhoročnú históriu a na družstve aktuálne pracuje už tretia generácia ovocinárov. Ovocie pestujú na takmer sto hektároch v ekologickom biorežime a babyfood režime, ktoré majú prísne stanovené pravidlá kontrolované počas pestovania a po zbere.

V roku 2009 padlo rozhodnutie pestovať v tvrdošovských sadoch na Podunajskej nížine rakytník rešetliakový, ktorý je povestný ako unikátny zdroj vitamínov a mnohých zdraviu prospešných látok. Vzhľadom na tieto vlastnosti rakytníka bolo ekologické pestovanie prirodzenou voľbou.

 

Tvrdošovské zlato_rakytník_I

 

Zber rakytníka je pomerne náročný, keďže plody ľahko pukajú. Navyše na konáriku sú tŕne a tie bolestivo pichajú ruky zberateľa. Napriek tomu sa zber v Tvrdošovciach robí ručne a šetrne. Bio rakytník odrody Leikora síce nepatrí medzi najvýnosnejšie plodiny, svojím vitamínovým obsahom však jednoznačne áno. Odporúčaná denná dávka vitamínu C je obsiahnutá v už 6 až 8 bobuliach.

Riaditeľ špeciálnej výroby Ing. Mikuláš Šranko tvrdí, že ako priekopníci pestovania tejto dreviny na Slovensku sa museli veľa učiť i na vlastných chybách. Vysvetľuje, že vetvičky rakytníka musia po zbere rýchlo zmraziť, následne otriasť z konárikov a až potom je ich možné lisovať na šťavu či pyré.

„Plody sivej, sivozelenej farby sa začínajú objavovať v priebehu mesiaca jún a odroda Leikora začína žltnúť v priebehu mesiaca júl. Jej chuť je výrazne kyslá. Pre dosiahnutie zrelosti, oranžovej farby a vrcholného obsahu vitamínu C je potrebné počkať podľa počasia do konca augusta až polovice septembra. Vtedy je potrebné začať so zberom a zvládnuť ho do 4 až 5 týždňov. Od konca augusta po začiatok októbra zbierame a balíme medzi spotrebiteľmi obľúbené čerstvé rakytníkové vetvičky s bobuľkami, ale aj s listami vhodnými na čaj,“ predstavuje Mikuláš Šranko netradičný produkt – celé vetvičky s plodmi bio rakytníka rešetliakového, ktoré posielajú v balíčku.

zlatý rakytník

Tvrdošovské zlato_rakytník_Multipack

V tvrdošovskom družstve neostávajú len pri pestovaní. Inovatívny prístup sa prejavil v celej škále produktov, ktoré priniesli farmári z okresu Nové Zámky na trh.

Šťavy z Tvrdošoviec pochádzajú z BIO produkcie, neobsahujú žiadne syntetické ani iné prídavné látky. Dužina bobúľ sa zomelie spolu s kôstkami, bohatými na esenciálne nenasýtené mastné kyseliny a vitamín E, ktoré organizmus posilňujú svojimi nadpriemerne pozitívnymi účinkami. Na pulty obchodov prichádzajú buď vo forme 100% BIO rakytníkovej šťavy určenej na priamu spotrebu, neriedené bez konzervačných látok, alebo sa pridávajú k jablkovej šťave či hroznovému muštu. Nekonvenčných spotrebiteľov prekvapí 52% pravý rakytníkový destilát Tvrdošovčanov, deti si môžu pochutnať na obľúbenom džeme či mede s prídavkom rakytníka.

 

Tvrdošovské zlato_rakytník_vetvičky

Tvrdošovské zlato_rakytník_krabica juice Jablko rakytnik

Tvrdošovské zlato_rakytník_rakytníková šťava

 

Text: BK
Foto: zlatý rakytník
Viac na: zlatyrakytnik.sk