Máte chuť na coška fajne? Alebo radšej Pao de Queijo? Obidva, pre niekoho neznáme výrazy, však znamenajú to isté. Zdravú a lahodnú pochúťku vhodnú ako prílohu k hlavným jedlám, grilovaným špecialitám, ale aj ako chuťovku k vínu, pivu alebo popoludňajšej káve.
Pao De Queijo je brazílsky názov tamojšej delikatesy. Ide o pečivo, ktorého základom je tapioková múka, produkt neobsahuje lepok, kvások, droždie ani konzervanty. Odporúča sa teda okrem gurmánov aj ľuďom, ktorí trpia potravinovými intoleranciami a alergiami. Je vhodný dokonca aj pre detičky od ukončeného 12. mesiaca veku.
Toto pečivo doteraz nebolo možné zakúpiť si na Slovensku ani v Európe. Zmena nastala po tom, čo pani Baranová z Prešova ochutnala Pao De Queijo v Brazílii. "Pri mojej prvej návšteve tejto krajiny mi po pristáti na letisku v Rio de Janeiro k brazílskej káve naservírovali „paudžikejžu“. Tento maličký „koláčik“ s výraznou syrovou chuťou a jeho lahodnou konzistenciou ma okamžite očaril. Niečo podobné som nikdy nejedla a od tej chvíle som si „paudžikejžu“ pýtala všade, kde som pila vynikajúcu kávu, pivo, víno, alebo som len mala chuť na niečo lahodné a unikátne. „Paudžikejžu“ sa je všade a servíruje ku všetkým nápojom. Je to neodmysliteľná súčasť každých raňajok a desiat. Tento výrobok majú v kaviarňach, cukrárňach, reštauráciách - skrátka všade," hovorí pani Baranová o pečive, ktoré si dnes už môžete zakúpiť a ochutnať aj na Slovensku.
Okrem tapiokovej múky sú ďalšími hlavnými surovinami produktu vajcia (výlučne od lokálnych dodávateľov), maslo a syr. Múka sa dováža z Brazílie a ostatné suroviny vyhľadáva prešovská pekárnička od overených farmárov a chovateľov. Pekáreň Coška fajne totiž na bezgluténové chutné a kvalitné produkty kladie najvyšší dôraz. A preto aj názov pekárne i webu - Coška fajne v šarišskom nárečí znamená "niečo výborné".
Najtypickejšou príchuťou pečiva je klasický syrový koláčik, ale vyrábajú sa aj v mnohých ďalších obmenách. Slaný s bylinkami, sladké s čokoládou alebo džemom. Na Slovensku sa pripravuje aj z viacerých druhov syra, vrátane údeného. Produkt je možné zakúpiť si v pekárni v Prešove čerstvo upečený, ale je možné objednať si ho do zásoby v mrazenej podobe. "Paudzikejžu" sa jednoducho vložia do rúry upečú a pochúťka sa môže okamžite konzumovať. Chutí teplá, ale aj na "studeno", doba spotreby je podobná ako pri klasickom pečive. Zväčša ale samozrejme z tanierov zmizne oveľa skôr ako stihne vychladnúť.
Ak máte problém s konzumáciou a trávením klasického kysnutého pečiva, chleba či koláčikov, "paudzikejžu" je pre vás to pravé. Ako raňajkové menu pre hostí v hoteloch, dezert k vínu alebo káve v každej kaviarni, ale aj ako bežná príloha v domácnosti, keď sa vám už zemiaky a ryža žiadajú vystriedať za niečo nové.
Viac informácií: www.coskafajne.sk