Boris a Martina sa pustili do budovania projektu, akých je v slovenských podmienkach stále málo. Od predaja potravín vo vlastnom obchode sa posunuli k ich donáške. Aby uspeli na trhu, ktorý je doménou nadnárodných reťazcov, musia robiť veci inak. Idú do každej, aj tej najzastrčenejšej dediny na Hornom Považí. Sú v priamom kontakte so svojimi zákazníkmi a počúvajú ich požiadavky. Donášková služba potravinydodomu.sk je tak súčasťou príbehov mnohých ľudí a rodín, ktorých odbremeňuje od niekedy až únavnej povinnosti zabezpečovať si nákup potravín.

 

potravinydodomu.sk_donáška potravín

 

Čo všetko predchádzalo rozhodnutiu spustiť donášku potravín?

Náš príbeh sa začal písať v roku 2017. V tom roku sme otvorili náš prvý a zatiaľ jediný kamenný obchod s potravinami v obci Mestečko v okrese Púchov. Začínali sme jednoducho a skromne. Ako to však býva, začiatky sú vždy najťažšie. Bolo treba zistiť, aký sortiment bude ten správny v tejto lokalite, bolo treba nastaviť všetky základné procesy, ktoré vyžaduje obchod s potravinami. Samozrejme my dvaja sme nestáli bokom a zaujímali sme sa a zapájali do všetkého, čo bolo možné. Snažili sme sa pomôcť so všetkým, s čím sme boli schopní. Museli sme sa veľa naučiť, nebolo to síce jednoduché, ale my sa radi staviame pred hocakú výzvu. Boli lepšie dni, kedy to fungovalo ako hodinky, potom však boli aj dni, kedy sa nedarilo vôbec nič. Situácie typu, že nedostanete tovar, aký ste si objednali, niečo v objednávke chýba, prestane fungovať z večera do rána chladnička, večer vypadne elektrika, čakáte už dve hodiny a stále nič. Plné chladničky a mraziace vitríny tovaru, zažili sme rôzne situácie. No zvládli sme to všetko spoločne. A vývoj? Keď sa nad tým tak zamyslíme, my sme fungovali na spôsob donášky ešte skôr, než sme vytvorili eshop potravinydodomu.sk. Vytvorili sme si určitú skupinu zákazníkov, ktorí nám zatelefonovali, povedali nám, čo potrebujú, my sme to prichystali a doviezli sme to. Toto by sme nazvali tým štartom pre myšlienku donášky. Časom sme začali uvažovať, že by sme túto možnosť chceli ponúknuť aj širšiemu spektru zákazníkov.

Čo urýchlilo vybudovanie a spustenie systému donáškovej služby?

Naším hnacím motorom sa stala celá situácia, ktorá nastala na celom svete. Čo sa týka nášho projektu, uvažovali sme o ňom už dlhší čas. Ale stále sme sa dívali na to spôsobom, že niečo takéto má u nás ešte čas. Samozrejme, na Slovensku funguje množstvo eshopov s rôznou variáciou tovarov a služieb, ale koľko z nich ponúka potraviny? Takýto pohľad sme však mali až do momentu, než sa objavil koronavírus. Ako náhle sme zaregistrovali prvé správy z Číny a následne už aj z Talianska, vedeli sme, že to bude otázka času a koronavírus príde aj na Slovensko. Nevedeli sme síce, čo všetko to so sebou prinesie, no určité tušenia sme mali, na základe správ z krajín, ktoré už ním boli postihnuté. Vtedy sme vzali otázku donášky potravín vážne a začali sme na tom pracovať. Lenže prišli situácie, ktoré si žiadali prednosť pred projektom, a tak sme ho museli na určitý čas odsunúť, aj keď sme vedeli, že online nákupy raketovo porastú. K reálnej práci na celom projekte sme sa dostali až v januári tohto roka.
Začali sme hľadať informácie, ako vlastne sa postaví taký eshop. Ani jeden nie sme extra IT znalci, takže sme potrebovali pomôcť vo veľa veciach. No v konečnom zúčtovaní sme si to odpracovali sami dvaja. Dostali sme rady, návody ako na to ísť, na čo sa zamerať, čo nie je na začiatok až také podstatné a začali sme pracovať. Pomáhali sme si navzájom, každý z nás pracoval na svojej časti a na konci sa nám za tri a pol mesiaca podarilo postaviť, ako tomu my hovoríme, bojaschopný eshop.

 

potravinydodomu.sk_donáška potravín_Mestečko

 

Čo ukázali prvé skúsenosti?

Samotnú službu sme spustili v júni tohto roka. Zatiaľ sme na trhu krátko, ale skúsenosti, ktoré sme už malí tú možnosť zažiť, je niekoľko. Naskytli sa situácie, ktoré sme očakávali, iné boli však prekvapujúce. Každá jedna nás niečomu učí, dáva nám niečo nové, lebo každá je iná. Jedna nám ukáže, čomu sa musíme vyvarovať, druhá nám ukáže, že sme niečo nastavili správne a funguje. A potom príde ďalšia a tá vám pohľad otočí, a to čo fungovalo, zrazu nefunguje, a to čo ste ani vo sne nečakali je to správne. Situácie v potravinárstve sú veľmi premenlivé. Musíte sa naučiť byť flexibilní a vedieť reagovať na všetko, čo sa postaví do cesty. A práve na tomto pracujeme každým dňom. Aby sme vedeli zvládať každú situáciu, za všetkých okolností, či je to nespokojný zákazník, kolízia na ceste, ktorá spôsobí neskoré doručenie.

Aké je teritórium, ktoré obsluhujete?

Naše teritórium, do ktorého sme schopní donášať nákupy, sa rozprestiera od Trenčína po Žilinu. Od veľkých miest, ako sú samotný Trenčín a Žilina, cez tie menšie ako Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Bytča, až po najmenšie obce. Ani jedno mesto, ani jedna obec v rámci tohto rozpätia nie je taká, že by sme mali problém s doručením. Všetko sme sa snažili nastaviť tak, aby sme to logisticky vedeli zabezpečiť. Jedným z našich cieľov je expanzia. Pre tento moment je to expanzia do kraja. Chceme byť schopní doviesť nákup aj za Trenčín, napr. až do Nového Mesta nad Váhom.

 

potravinydodomu.sk_donáška potravín_Mestečko_II

 

Koľko ľudí v systéme pracuje?

Na projekte pracuje dovedna päť ľudí. Zabezpečujú, aby bezproblémovo fungovala kamenná prevádzka. Každým dňom pracujú, aby sme stále dokázali udržiavať vzťah medzi nami a našimi zákazníkmi. Na kamennej prevádzke fungujeme so zákazníkmi ,,bližším“ vzťahom, než je to napríklad vo veľkých potravinových koncernoch. Počúvame našich zákazníkov, keď nám povedia, či je možné objednať pre nich niečo špeciálne, čo nemáme ako bežný sortiment na predajni. Robíme všetko preto, aby sme im to zvládli zabezpečiť. Aj keď je to niekedy ťažké, udržiavame na prevádzke vždy len pozitívnu atmosféru, ku zákazníkom pristupujeme  vždy ochotne, nech sa u nás cítia čo najpríjemnejšie. A nejedenkrát sa nám to už aj vrátilo
naspäť. Napríklad jedna miestna milá pani, nám jedného dňa doniesla na prevádzku koláče, ktoré piekla cez víkend. Povedala nám ku tomu pár milých slov, ktoré si nosíme stále so sebou. Povedala: ,,Veď predsa sa musíme aj my o vás starať, keď vy sa o nás tiež staráte.“ A tí istí ľudia, ktorí pracujú na predajni, pracujú taktiež aj na projekte. Prijímajú objednávky, telefonické alebo internetové, chystajú ich, rozvážajú ich. Všetci sa učíme všetkému, aby sme dokázali predísť situáciám typu, vypadnú nám traja ľudia z nejakého dôvodu a teraz by sme museli buď predajňu alebo eshop pozastaviť.

Čím dokážete konkurovať veľkým nadnárodným potravinovým koncernom s donáškami?

Naším základným znakom, ktorým sa líšime od ostatných konkurentov je v tom, že sme schopní doviesť nákup prakticky kamkoľvek zákazník práve potrebuje. Nie všetci naši konkurenti dovážajú nákupy napríklad aj do menších obcí, niektorí len do tých väčších, alebo len do okresných miest. My v tomto rozdiely nerobíme. Predsa aj ten starý pár, ktorý žije ďaleko od mesta, niekde takmer pod lesom, potrebuje jesť. A nemusia ani vedieť ovládať internet. Sme schopní prijímať tiež objednávky prostredníctvom telefónu. Snažíme sa zákazníkom vždy vyhovieť v čo najvyššej možnej miere. Tiež pripravujeme rozšírenie donášky potravín pre firmy, ktoré chceme onedlho predstaviť. Tým sa chceme líšiť od všetkých donáškových služieb.

 

potravinydodomu.sk_donáška potravín_II

 

Čo všetko sa dá v eshope potravinydodomu.sk nakúpiť?

Sortiment, ktorý ponúkame, by sme prirovnali ku tomu základnému. Zákazník na našom eshope nájde všetko to, čo by ste našli takmer v každej chladničke a špajze. Ponúkame rôzne druhy pečiva, sladké i slané, balené i nebalené. Mliečne výrobky, napríklad ako mlieko, tvaroh, nátierky a rôzne iné. Myslíme však aj na ľudí, ktorí majú intoleranciu na laktózu. To znamená, že u nás nájdete aj množstvo výrobkov, ktoré ju neobsahujú, ako napríklad jogurty, smotany, nápoje, omáčky. Mrazené potraviny vrátane mäsa a rýb a tiež aj hotových jedál. Nápoje alkoholické aj nealkoholické. Ovocie a zelenina, káva, čaj, tiež aj základná drogéria a kozmetika a samozrejme tiež niečo pre domácich miláčikov. A nakoniec asi tá najväčšia kategória, suchý tovar. Sladkosti, slané pochutiny, múka, cestoviny, koreniny. Existuje obrovská variácia tovaru. My sme sa zamerali na to, aby si u nás zákazník dokázal vybrať od každého rožku trošku. Nájdu sa lacnejšie položky, nájdu sa však aj drahšie. Snažíme sa byť cenovo prístupný všetkým.

Na aký tovar by ste upozornili, ktorý je výnimočný a je možné si ho dať doručiť až do domu?

Zákazníkovi sa snažíme ukázať najmä výrobky z domáceho trhu, od slovenských výrobcov. V našej ponuke nájdete výrobky z miestneho družstva PD Mestečko. Taktiež jedinečné omáčky značky Patrick´s, ktoré neobsahujú laktózu a ani lepok. Kvalitné vína značky Virex, od výrobcu z juhu Slovenska. Šťavy, ktoré sú zložené len z čistého ovocia, bez pridaných látok. Myslíme aj na ľudí, ktorí majú určitý druh intolerancie. Preto udržiavame aj množstvo potravín, ktoré neobsahujú lepok ani laktózu. Nemôže chýbať ani tovar so zvýšením obsahom bielkovín, ako sú pudingy, nápoje, proteínové tyčinky. Zdravá výživa, rôzne druhy semienok, orieškov, cereálií a müsli, ovocie sušené mrazom bez pridaného cukru. Rád by som však vyzdvihol ešte aj určité produkty, ktoré máme zo zahraničia. Konkrétne ide o oriešky zo Španielska. Mandle pražené, solené, naturálne, pečené v škrupine, kešu solené aj naturálne, makadámske orechy, mandle v čokoláde s kakaom. Následne za výnimočné produkty by sme
určite označili nektár z kokosových kvetov, alebo jednoduchšie povedané kokosový cukor. Je ako cukor, no je zdravší. Je to 100% výťažok, bez pridania farbív a iných konzervantov. Nájdete ho aj vo variante s pridanou pravou cejlónskou škoricou alebo tahitskou vanilkou. Tieto dve koreniny nájdete aj samostatne. Dodávateľa máme overeného, poznáme celý Proces, aj miesta, odkiaľ suroviny pochádzajú. Všetky produkty od nich sú zaručene 100% prírodné. A poslednou našou špecialitou sú mrazené džúsy. Je to síce tovar, ktorý sa viac hodí na leto, no aj v tomto období sa nájdu ľudia, ktorí sa radi schladia. Princíp tohto džúsu je jednoduchý, obsah vrecka zmiešate s vodou podľa predpisu a máte 100% džús. Každý, kto si prečíta zloženie, hneď vidí, že to nie je žiaden podvod, ale plnohodnotná kvalita. A keď ho človek ochutná, tak sa mu len potvrdí to, čo si prečítal na obale.

Kto má o takúto službu donášky potravín záujem?

Portfólio našich zákazníkov je rôzne. Na prvé priečky by sme určite zaradili ľudí, ktorí sú buď pracovne alebo časovo vyťažení. Väčšinu svojho času strávia v práci a potom už sú unavení ísť ešte nakupovať do kamenného obchodu. Alebo napríklad mamičky s deťmi. Preto si zvolia našu službu a nechajú si nákup doručiť priamo k sebe domov. Ďalšou skupinou ľudí sú tí, ktorí z nejakého dôvodu momentálne nemôžu ísť nakupovať samostatne. Či už sú to ľudia, ktorí musia podstupovať karanténu kvôli korone, alebo ľudia s nejakým iným ochorením, ktoré im znemožní vychádzať z domu a nemajú práve niekoho, kto by im mohol nakúpiť, pre nich sme tu tiež. Máme aj objednávky typu, že deti objednajú pre svojich starších rodičov. Najmä v týchto časoch, keď je potrebné našich seniorov chrániť, je to veľmi využívaná forma, ako im zabezpečiť základné potraviny. A sme tu taktiež aj pre všetkých občanov, ktorí by si radi ponechali troška viac voľného času v tejto uponáhľanej dobe. Nákup potravín vám v dnešnej dobe vie zabrať aj viac ako dve hodiny zo dňa. U nás nestojíte v nekonečnom rade pred pokladňou. U nás to je len o troch jednoduchých krokoch. Vyberiete, čo práve potrebujete, zadáte adresu, kam si želáte nákup doručiť a my ho dovezieme.

 

potravinydodomu.sk_donáška potravín_rozvoz_Považie

 

Text: BK
Foto: potravinydodomu.sk
Viac na: potravinydodomu.sk