Horúcim letným dňom definitívne odzvonilo. Ľahké a zdravé šaláty zo surovej zeleniny alebo rýchle polievkové vývary nás už nezasýtia tak, ako by sme si želali. S jesennými chladnejšími dňami prichádza do našich kuchýň i na naše chuťové poháriky túžba po niečom výdatnejšom, teplom i farebnom.

 

jesen jedla inspiracie kacka ovocie zelenina uprava 1

 

Poďme sa teda pozrieť, ako chutí jeseň a čo k tomuto ročnému obdobiu neodmysliteľne patrí.

Pečená kačka alebo hus

Ak aj patríte do skupiny ľudí, ktorí dbajú na zdravú výživu, neuverím, ak si na jeseň aj vy nepochutnáte na kúsku chrumkavej prepečenej kačice, s lahodnou fialovou kapustou a lokšami. Nemusí ísť o megalomanskú porciu, ale táto pochúťka k jeseni skrátka patrí. Najviac vraj chutí priamo v reštauráciách, kde nám ju pripravia profesionálni kuchári, ale domáca príprava pečenej kačice ako súčasť slávnostného menu sa dá za určitých okolností tiež hravo zvládnuť. 12 - 24 hodín vopred treba kačicu dôkladne nasoliť a nechať oddýchnuť v chladničke.

 

jesen jedla inspiracie kacka ovocie zelenina uprava 3

 

Každý z kuchárov má svoj "špeci" recept, avšak často sa hovorí o nepísanom pravidle, že koľko kilogramov kačka váži, rovnaký čas v hodinách sa má piecť, podliata vodou. Už upečená kačka sa pred záverom môže nechať odkrytá na 15 - 20 minút schrumkavieť. V malom prieskume, ktorý som si so záujmu robila medzi gazdinkami, som sa dozvedela, že niekto dáva do vnútra kačky jablko, niekto pomaranče na povrch, iní potierajú kožu mliekom a ja napríklad medom. Za roky prípravy už každý z nás prišiel asi na ten najlepší rodinný recept.

Zelenina na všetky spôsoby

Tak ako hrášok a reďkovka patria k jarným mesiacom, k jeseni patrí cvikla, tekvica hokkaido, koreňová zelenina i zemiaky. Zapekaná zelenina s mäsom alebo syrom, podliata smotanou alebo v light verzii s bylinkami a olivovým olejom svojou chuťou neomrzí. Práve výhodou zeleniny je možnosť širokej škály jej úpravy.

 

jesen jedla inspiracie kacka ovocie zelenina uprava 2

 

Pyré, vývary, dusená zelenina alebo grilovaná ako príloha či krémové polievky a omáčky sa dajú pripraviť vždy na trochu iný spôsob. Skúsili ste napríklad do tekvicovej krémovej polievky pridať nastrúhaný chren? Alebo do mrkvovej zázvor s pomarančom? Možno prídete aj na vlastné vychytávky, kedy vám ktorá zelenina chutí najlepšie. Ja nedám dopustiť na pečenú cviklu s rozmarínom a kozím syrom.

Ovocie - poklad slovenských záhrad

Pri výpočte jesenných dobrôt nemôžeme opomenúť šťavnaté a práve dozreté ovocie, často priamo z našich záhrad. Jablká, hrušky, slivky v kombinácii s vlašskými orechmi, lieskovcami alebo inými semenami sú ako stvorené na zdravé i menej zdravé ale hriešne dobré dezerty.

 

jesen jedla inspiracie kacka ovocie zelenina uprava 5

 

Okrem klasických pečených koláčikov sa dajú tieto ovocia spracovať do podoby vareného kompótu, upečeného ovocia, zaliateho medom, čerstvo vytlačenú šťavu alebo ako ovocné pyré, ktoré si vieme sterilizovaním odložiť na neskoršie obdobie. Sušené plátky hrušiek a jabĺk dokážu prevoňať každý čaj a ako chrumkavé ovocie sú zdravou pochúťkou na čas, keď máte neodolateľnú chuť na niečo sladké, ale aj zdravé zároveň.

Želáme vám krásnu jeseň a užite si čo najviac pochúťok, ktoré k tomuto obdobiu patria.

Pripravila: Petra Adamcová