Slnko a šum listov viniča uprostred vinohradov. Hrozno, o ktoré sa s úctou a profesionalitou starajú ich pestovatelia od prvého výhonku rastliny až po samotný zber sladkých plodov. Výber tých najkvalitnejších bobúľ, lisovanie hrozna a voňavá šťava sa ako príbeh v dobrej knihe začína meniť na opojný nápoj bohov.

 

uhlar vino hrozno slovensko tradicia kvalita 4

 

Je to rozprávka, ktorá ožíva. Ožíva vo Vinárstve Uhlár, kde denne s láskou pripravuje pre gurmánov milujúcich slovenské víno - jeho majiteľ Juraj Uhlár, pivničný Zdenko Svoboda a somelierka Kamila Havalová. V malokarpatskom regióne, v obci Vištuk vznikajú vína, ktoré si obľúbili tisíce konzumentov.

Akostné odrodové vína s chráneným označením pôvodu Malokarpatskej oblasti majú nezameniteľnú charakteristickú arómu a chuť danej odrody. "Každý ročník úrody je unikátny a vyžaduje si, aby bol pri jeho spracovávaní správne zvolený technologický postup," približuje postup výroby vín Juraj Uhlár. "Pri spracovaní využívame okrem skúseností aj reduktívnu metódu a riadené kvasenie vína. V spolupráci s overenými vinohradníkmi, od ktorých hrozno pravidelne nakupujeme sa snažíme o technologickú zrelosť hrozna. Našou prioritou je docieliť harmonický pomer kyselín a cukrov, vďaka čomu sa nám darí zachovávať sviežosť a odrodovosť jednotlivých vín."

 

uhlar vino hrozno slovensko tradicia kvalita 1

 Na fotke vpravo majiteľ Vinárstva Uhlár - Juraj Uhlár, vľavo vinohradník Gustáv Paták

uhlar vino hrozno slovensko tradicia kvalita 2

Foto: vinohrad Jaroslava Fraňa

 

Práve vykupovaním hrozna od lokálnych pestovateľov vo vinárstve Uhlár podporujú zachovanie výsadieb tunajších vinohradov. Vidia to ako správnu cestu celkovej podpory rozvoja vinohradníctva na Slovensku a zachovanie silnej a úspešnej slovenskej tradície v tejto oblasti.

 

uhlar vino hrozno slovensko tradicia kvalita 3

 

Milujete biele, ružové alebo červené víno? Pod značkou Víno Uhlár si môžete vychutnať všetky z uvedených odrôd. Svieži a šťavnatý Ryzling rýnsky s chuťou lúčnych kvetov, agátu a medového plátu, sladký a aromatický Műller Thurgau s chuťou a vôňou tropického ovocia alebo harmonicky vyvážené Veltlínske zelené s tónmi zeleného jablka a mandlovinkou. Červené víno zastupuje odroda Frankovky modrej s plnou, vyváženou a bohatou ovocnou chuťou s dozvukom tabaku a Svätovavrinecký Klaret s vôňou a chuťou lesných plodov dopĺňa kategóriu ružových vín.

 

uhlar vino hrozno slovensko tradicia kvalita 5

 

Juraj Uhlár svoju lásku k vínu a jeho výrobe chce ďalej rozširovať. "Mojou víziou je priblížiť ľuďom víno. Ako nápoj a kultúru stolovania, ako priateľské rozhovory pri ňom, ako jedlo ku ktorému neodmysliteľne patrí a podáva sa, ako spoločníka v teplých letných večeroch začínajúcich filozofickými úvahami pri každom prípitku s priateľmi a končiac pozorovaním meteoritov. Počas chladných dní pri praskaní dreva v krbe a prianí si pevného zdravia. O víne sa toho už napísalo veľmi veľa, ale jedno je určite pravda, VÍNO MUSÍTE MAŤ S KÝM PIŤ."

Viac informácií: www.uhlarvino.sk