Uplynul už takmer rok od veľkolepého otvorenia prevádzky The Cuba Libre v Žiline, a my sme sa opäť potešili pozvaniu na ich akciu - Slow Smoking Competition pod záštitou The Cigar Smoking World Championship. Večer sa niesol v signifikantnom duchu pre koncept európskych rozmerov The Cuba Libre.

 

cuba 3

 

Nechýbal rumový a cigarový servis najvyššej kvality, kubánske gitarové rytmy či dym z cigár, ktorý dopĺňalo dizajnové prostredie baru inšpirované Kubou. Doplnkom bola skvelá atmosféra letného augustového večera, ktorá súťažiacim vytvorila príjemný priebeh súťaže. O akcii som sa zhovárala s majiteľom konceptu The Cuba Libre Rum & Cigar House Róbertom Birošom a ambasádorom Robertom Resmerom.

Milovníkom rumu, odbornému gastronomickému publiku, ale ani našim čitateľom váš etablovaný koncept sietí The Cuba Libre Rum & Cigar House dnes už netreba predstavovať. Celoslovenská klasifikácia na majstrovstvá sveta v Slow smokingu bola však niečím, čo mohlo byť pre vašich hostí novinkou. Bola to prvá takáto súťaž v najpomalšom fajčení cigár v The Cuba Libre?

Súťaž v najpomalšom fajčení cigár sme organizovali už aj v minulosti. Konali sa presne dva ročníky - v roku 2019 a v roku 2020.Tohtoročná súťaž v najpomalšom fajčení cigár bola však po prvýkrát na Slovensku pod záštitou CSWC. Súťaž bola zároveň národné kolo, ktoré je kvalifikáciou na finále v najpomalšom fajčení cigár. Finále sa uskutočňuje každý rok v Chorvátskom Splite. Víťaz Slovenského národného kola bude reprezentovať Slovenskú republiku už v septembri na celosvetovom finále.

Dozvedeli sme sa, že klasifikácia bola pod záštitou svetových majstrovstiev CSWC – The Cigar Smoking World Championship, ktoré založil Marco Bilič v roku 2010. Marco Bilič je známy ako najlepší svetový cigarový ambasádor. Ako ste dokázali, že sa akcia svetových rozmerov dostala aj k nám na Slovensko?

Náš rumový a cigarový ambasádor Roberto vedel o tejto súťaži už skôr. Najprv začal sledovaním jednotlivých kvalifikačných kôl vo svete a pomaly začínal komunikovať s Marcom Biličom. Potom sa naskytla možnosť a Roberto sa osobne stretol s Marcom. Predstavil mu náš koncept, objasnil cigarovú situáciu na Slovensku. Slovo dalo slovo a po dvoch rokoch intenzívnej práce, sme mohli historický začať s touto celosvetovou súťažou na Slovensku a priblížiť a spojiť Slovensko s cigarovým svetom.

 

cuba 1

cuba 4

 

Celým večerom nás sprevádzal charizmatický moderátor Roberto Resmer, ktorý je rumovým a cigarovým ambasádorom všetkých vašich podnikov po celom Slovensku. Postaral sa o nezabudnuteľnú atmosféru, ktorú charakterizoval humor, elegancia a štýl. Previedol nás však aj neľahkými pravidlami súťaženia, kedy sme mali čo robiť aby sme udržali krok so skúsenými gentlemanmi. Na Slovensku sa v iných podnikoch s ambasádormi takmer nestretávame. Ako vznikla objavná myšlienka koncipovať vašu sieť v takomto duchu?

S otvorením viacerých prevádzok The Cuba Libre Rum & Cigar House na Slovensku (dnes sú to štyri) sme sa zároveň zaviazali poskytovať našim klientom vždy konštantný a to 100% servis. Či ste v Bratislave alebo v Košiciach, našou úlohou je vždy navodiť správnu atmosféru, dodať excelentný zákaznícky servis a dopriať pozitívny pocit z návštevy našich prevádzok. To vytvára zážitok, ktorý musí byť z našej strany vždy doručený. Samozrejme, aj to nás podnietilo k myšlienke pravidelných interných školení. Roberto Resmer je s nami od založenia našej spoločnosti a vypracoval sa z barmana, ktorý bol veľkým fanúšikom rumu, až po skutočného odborníka a zároveň človeka, ktorý rád svoje znalosti odovzdáva ďalej. Okrem interných školení pre našich barmanov, sme vytvorili aj sériu ochutnávok pod názvom „Ako chutí“. V daný večer sa venujeme vždy určitej značke rumu alebo krajine, ktorej rumové produkty majú naši klienti možnosť ochutnať.

Dnes svoje majstrovstvo obhájil Peter Novysedlák s časom 93 minút a 15 sekúnd. Okrem exkluzívneho cestovného humidoru a akreditácie na celosvetových majstrovstvách v chorvátskom Splite, si so sebou víťaz odnáša čestné prvenstvo. V čom spočíva majstrovstvo slow smokingu a prečo je také dôležité fajčiť cigaru pomaly?

Základnou myšlienkou je spojiť ľudí oddaných vášňou pre cigary a navodiť cigarovú kultúru. To bola a je základná myšlienka Marca Biliča v roku 2010, keď začal s touto súťažou. Cigara je v podstate umelecké dielo, kde majster roller vytvára svojimi rukami dielo, ktoré potom slúži nám, vyznávačom cigár, pre relax, oddych a zážitok. Z toho dôvodu je celá súťaž postavená na umení fajčiť cigaru a mať s ňou spojenie. Ak tieto vedomosti spojíte do jedného bodu, máte človeka, ktorý rozumie, vychutnáva a v poslednom rade vzdáva hold cigare. To sú aspekty, ktoré charakterizujú tajomstvo pomalého fajčenia cigár.

Na vašich eventoch v The Cuba Libre dostáva hosť nielen exkluzívny rumový a cigarový zážitok, ale každú vašu akciu sprevádza aj informačne nasýtený výklad erudovaného Roberta Resmera. My sme sa na vašej akcii o svetových rekordoch už dozvedeli. Prezradíte o nich niečo aj našim čitateľom?

Ak mám byť úplne presný, tak od roku 2010 do 2020 bola súťažnou cigarou Macanudo Mareva. S touto cigarou vytvoril posledný svetový rekord vo Švédsku Igor Kovačič s časom 232 minút a 55 sekúnd. V tomto roku sa súťažnou cigarou stala Rocky Patel Mareva a zatiaľ najlepší čas je dosiahnutý na kvalifikácii v Nemecku. Jeho hodnota je 198 minút a 30 sekúnd.

 

cuba 5

 

Presne pred rokom ste otvorili svoju piatu najmladšiu prevádzku na Mariánskom námestí v Žiline, no druhá vlna pandémie koronavírusu spôsobila, že ste v nej po uvoľnení opatrení začínali prakticky nanovo. Ako prebiehal reštart v The Cuba Libre v Žiline?

Bola to skutočne zvláštna situácia. Prevádzku v Žiline sme otvárali v prvý septembrový týždeň, no už v polovici októbra sme prevádzkovali len letnú terasu. S otvorením prevádzky súviseli samozrejme aj náklady na marketing, no ten bol v daný moment takmer zbytočný. O to opatrnejšie bolo júnové znovuotvorenie. Napokon, aj počas leta sme boli informovaní o nastupujúcej 3. vlne, a tak sme všetky naše eventové a marketingové aktivity presunuli na jeseň, prípadne na jar 2022.

Celoplošná situácia na Slovensku najmarkantnejšie poznačila práve gastronomický segment. Čo bolo a stále je pre vás kľúčové pre zachovanie štandardu vášho podniku v období koronakrízy?

Otvorený interiér a večerný otvárací čas je pre nás takmer kľúčový. Každá naša prevádzka je do detailu prepracovaná, špeciálne sa venujeme vôni, hudbe a osvetleniu. Tieto pre nás dôležité elementy v prípade zákazu nočného vychádzania, alebo obmedzenia servisu len na letnej terase, nám žiaľ nedovolia priniesť plnohodnotný zážitok a 100 % servis našim hosťom. Know-how ako zachovať štandard pri opatreniach asi ani neexistuje... Snažíme sa maximálne možne dodržiavať spomenuté elementy, ktoré z nás robia The Cuba Libre Rum & Cigar House - miesto zážitkov.

 

cuba 2

 

Ako by ste zhodnotili vašu novú žilinskú klientelu? Je nastavená na pitie kvalitného rumu, či iných alkoholových delikates, ktoré pravidelne pripravujete, alebo ste si ju museli na to takpovediac ,,naučiť”?

Musím sa priznať, že žilinská klientela nás prekvapila. Ľudia v Žiline si vychutnávajú krásne chvíle na terasách po celom námestí. Tak pri jednom stole stretnete dve generácie, ktoré okrem vychutnávania si ponúkaných produktov, komunikujú a vymieňajú si názory a skúsenosti zo života. Je to veľký benefit, ktorý dobrým smerom opisuje Žilinu. Samozrejme, aj k nám zavítajú hostia, ktorí si radi nechajú ponúknuť kvalitný nápoj a dokážu oceniť jeho kvalitu. Samozrejme, rumová kultúra na Slovensku nie je na takej úrovni ako vo svete, ale ako sledujem dianie, je len otázkou času, kedy aj na celom Slovensku a v Žiline sa počet “rumokatolíkov” bude rozrastať.

Na akcii bolo veľmi sympatické, že človek, ktorý stojí za úspešným konceptom podnikov sedel celý čas v úzadí a nasával výnimočnú atmosféru akcie. Ako je možné v mladom veku pretaviť do skutočnosti tak objavnú myšlienku?

Celý život sa snažím obklopiť tými správnymi ľuďmi.

Váš koncept sietí je na Slovensku unikátny organizovaním tematických eventov. Tu na prevádzke v Žiline na Mariánskom námestí máte za sebou tastingovú akciu „Ako chutí Havana“. V rámci vášho fungovania máte pre svojich hostí na výber rôzne tematické akcie. Čo plánujete najbližšie?

Momentálne som v spojení so značkou Matusalem, kde pracujú na jednom koncepte. Podľa jeho slov, už v krátkom čase nás navštívi priamo z Dominikánskej republiky ambasádor tejto značky a spoločne uskutočnia Tastingtour „Ako chutí Matusalem”. Už teraz sa môžete tešiť na kvalitný a chutný rum, samozrejme vyčerpávajúci výklad a prekvapenie v podobe Perfect servu ku každému rumu, ktorý v daný večer budete môcť ochutnať od značky Matusalem.

 

cuba 2

 

Zhovárala sa: Laura Barancová