Kávy pre naozajstných labužníkov, baristov a tých, ktorí si vedia vychutnať hodnotný nápoj. Z pražiarne Coffia pochádzajú len jedinečné kávy s prívlastkom SPECIALTY.

 

COFFIA_pražiareň kávy_exkluzívna káva

 

Vyhodnocujú vzorky zelenej kávy z celého sveta a vyberajú len to najlepšie a najčerstvejšie z aktuálnych zberov. Za pražiarňou a kávovým laboratóriom vo Veľkom Grobe stoja manželia Maliarikovci.

Michal je IT architekt. Pracoval na mnohých veľkých IT projektoch, počas ktorých sa vypilo veľa kávy. Časom mu nestačilo to, čo ponúkajú štandardní výrobcovia. Svoju túžbu po lepšej káve dotiahol až k vlastnej pražiarni.

Sám tvrdí, že v káve sa snažil vyhľadávať zážitok, nie kofeín. „Objavoval som chute a hlavne prípravy dovtedy nepoznané. Káva prestala byť len espresso, alebo kotogo (moka). Zistil som, že drvivá väčšina pražiarní praží komoditnú kávu, pri ktorej si môžu účtovať vysoké marže. A chuťové profily, ktoré píšu na obale, necíti nikto, ak tam vôbec nejaké chuťové profily píšu. Existuje ale celkom iná káva, ktorej chuťový profil nájde aj amatér. Ak sa píše, že sú tam marhule, tak tam sú. Ak sa píše, že je tam slivkový lekvár, tak tam naozaj je. A tejto káve sa venujem. Je to len 5 percent zo svetovej úrody. Zvyšných 95% tieto kvality nedosahuje,“ upozorňuje Michal Maliarik s tým, že v kávach od Coffie skutočne zacítite marcipán, mandarínky, ananás, banán, mango, či kokos s tónmi rumu a ďalšie konkrétne chute.

 

COFFIA_pražiareň kávy_exkluzívna káva_LasLajas V60 Fellow Accai

 

Coffia cieli na zrnká kávovníka, za ktorými sú konkrétne príbehy farmárov, ktoré sa pestujú a ručne zbierajú na často maličkých plantážach vo vysokých nadmorských výškach.

„Sme lovci. Ochutnávame obrovské množstvá vzoriek a z nich vyberáme to najúžasnejšie. Niekedy je to nanolot, ktorý má len 30 kilogramov. Chceme si naše kávy vychutnávať a chceme tento zážitok priniesť aj ľuďom, ktorí už vyrástli z guľášovej polievky v sáčiku na internátoch. Chceme ju priniesť ľuďom, ktorí tak ako my, hľadajú to najlepšie z tohto sveta," opisuje svoju motiváciu šíriť tú najlepšiu svetovú kávu pražiar.

Vysvetľuje, že počas celého roka niekde na Zemi dozrieva káva, v niektorých oblastiach aj dvakrát za rok. V Cofii chcú pražiť vždy len čerstvú úrodu a aktuálny zber. „Preto stále ochutnávame nové a nové vzorky ako kávy dozrievajú. Snažíme sa nakúpiť len toľko, aby sa káva vypredala, kým bude ďalšia úroda. Pretože aj zelená káva starne a stráca svoje kvality,“ upozorňuje Michal.

 

COFFIA_pražiareň kávy_exkluzívna káva_ponuka

 

Len asi 5 až 10 percent kávy na svete môže používať označenie SPECIALTY, pričom musí dosiahnuť skóre aspoň 80 bodov podľa Specialty Coffee Association, ktorej je Coffia členom. Majiteľ pražiarne poukazuje na to, že kávičkári si môžu byť istí, že z ich kávového laboratória vychádza len káva s rešpektovanou nálepkou SPECIALTY. „Káva sa hodnotí bodmi od nula do 100 a ak má aspoň 80 bodov, hovoríme o SPECIALTY. Buďte si istí, že ak niekto praží SPECIALTY kávu, tak to má na obale napísane aj s cup score, ktoré káva má. Zaručene to nebude zmes arabiky a robusty. Naše kávy majú zvyčajne 87 - 93 bodov podľa Specialty Coffee Association, niekedy viac,“ poukázal Michal na zacielenie len na unikátne kávy.

Okrem vlastnej kaviarne na Einsteinovej v Bratislave a eshopu s množstvom informácií o každom produkte sa dajú výberové kávy od Coffie ochutnať v niektorých kaviarňach, pre ktoré upražia kávu na mieru. „Naši zákazníci tak môžu mať svoju jedinečnú kávu, ktorú nemá nikto iný. Môže si vybrať z našich káv, alebo pomôžeme s výberom a dopravou presne podľa zadania. Pražíme potom podľa zadania tak, aby káva bola vždy čerstvá. Vieme pomáhať aj s prípravou špecialít ako je Nitro ColdBrew. Robíme aj školenie baristov a nastavovanie procesov v kaviarni, pretože časy, keď na úspech kaviarne stačila prepálená káva, v rohu chladnička Coca Coly a na pulte sa smutne točiaca Marlenka, sú už dávno preč,“ zažartoval Michal Maliarik.

Až do konca augusta 2021 môžete využiť zľavový kód na 10-percentnú zľavu na exkluzívne kávy Coffia. Kód je aktívny a objednávať kávu môžete na TOMTO LINKU

 COFFIA_pražiareň kávy_exkluzívna káva_bombe flat white

COFFIA_pražiareň kávy_exkluzívna káva_Michal Maliarik

 

Text: BK
Foto: Coffia
Viac na: coffia.sk