Pália, ale zároveň sú vitamínovou bombou, majú liečivé účinky, ovplyvňujú metabolizmus a ich konzumentov robia šťastnými. Malé chilli papričky sú dnes bežnou súčasťou jedálnička už aj v našich končinách a s organizmom dokážu robiť divy. Treba len nabrať odvahu, trénovať ich konzumáciu a výsledkom sú pálivé hody s priaznivými účinkami na zdravie. 

 

Chilli manufaktura_chilli omáčka 

 

O chilli papričkách a pálivosti vie hádam všetko. Ladislav Haris je spolu s manželkou Katarínou majiteľom unikátnej Chilli Manufaktury. Rodinná firma pestuje dvadsať druhov papričiek od jemných až po tie najpálivejšie a vyrába z nich zdravé potraviny.

Chilli omáčky, za studena lisované chilli vo forme kvapiek, ako aj sušené chilli koreniny ako doplnky na dochucovanie jedla. Všetko 100% NATURAL bez éčok, konzervantov a zahusťovadiel a namiesto cukru používa vo svojich receptúrach med od lokálnych včelárov.

Ladislav vyštudoval agronómiu a na doktorandskom štúdiu sa špecializoval v odbore technológia potravín, manželka je chemička – farmaceutka. Ideálna kombinácia pre experimentovanie s chuťami, vôňami a konzistenciami.

Ako uviedol v rozhovore, svoje prvé domáce Salsy ponúkali pri posedeniach a grilovačkách. Chilli omáčka s trochou cibule, cesnaku a paradajok s medom išla na dračku. Samozrejme, že bola stopercentne prírodná bez kúska chémie a chutila fantasticky. To bol už len krok k rozhodnutiu vyrábať pálivé produkty aj pre širšiu verejnosť. „Naše omáčky boli obľúbené u našich známych, pri posedeniach a stretnutiach boli chválené, občas si niekto aj vypýtal domov. Neskôr sme ich ponúkli aj lokálnym obchodíkom, a tak sa začal náš malý príbeh,“ vrátil sa na začiatok dobrodružstva s pálivým tovarom.

 

Chilli manufaktura_salsa vypazane kuracie

 

V tom čase už mal jeho jazyk čosi za sebou. Vo svojom predchádzajúcom povolaní manažér a audítor kvality v potravinárstve precestoval mnohé krajiny v Európe. A každú príležitosť využil na ochutnávanie. „Služobne, či na rodinných cestách, sme vyhľadávali pálivé pochutiny, vždy tomu niečo chýbalo – obsahovali rôzne prídavné látky, nezdravé éčka - najmä konzervanty, ale aj zahusťovadlá (xantan, guar či škrob). Ťažko sme na trhu nachádzali „čisté“ chilli omáčky a podobné pikantné produkty.“ Aj tieto skúsenosti nasmerovali rodinnú farmu z Nesvád k tradičnému spracovaniu chilli produktov bez chémie a konzervantov.

Zo začiatku si museli vystačiť s pestovaním v záhradách rodičov. Od minulého roka už papričky rastú na necelom hektári pozemku v ich novovybudovanej prevádzke. „Pestujeme asi 20 odrôd s rôznou farebnou variabilitou - červené, žlté, oranžové, hnedé, od slabšie pálivých, napríklad dobre známe odrody Jalapena, Cayenne a Habanera, tiež pestujeme aj najpálivejšie chilli papričky sveta Trinidad Scorpion Moruga, Jolokia, Naga Morich, Dorset Naga či Carolina Reaper. Čoskoro ponúkneme aj odrodovú novinku – výrobky z momentálne najpálivejšej chilli papričky Dragon Breathe, ktorá v pálivosti predbehla aj už legendárnu odrodu Carolina Reaper,“ naznačuje plány pán majiteľ a dodáva, že pestovanie papričiek je náročnejšie ako pestovanie klasickej papriky, pretože jednotlivé odrody chilli majú v niektorých prípadoch výrazne odlišné požiadavky a citlivosť na agrotechnické požiadavky a podmienky pestovania.

 

Chilli manufaktura_habanero steak ovci syr

 

Rôzne odrody chilli papričiek poskytujú aj rôzne chuťové či kulinárske zážitky. Zelená paprička je mierne horká, dozretá červená je sladšia a bohatšia na arómy.

Majiteľ Chilli Manufaktury upozorňuje, že s chilli treba v kuchyni pracovať opatrne. „Naše čili omáčky sú univerzálne, vhodné na priamu konzumáciu k jedlu, tiež sú vhodné na ochucovanie pri varení alebo pečení. Omáčky a chilli kvapky sú vhodné na dochucovanie predjedla ako humus, či guacamole, ale aj polievok, mäsitých aj bezmäsitých hlavných jedál. Omáčky sa hodia k rôznym grilovaným a pečeným, vyprážaným jedlám, ako aj šalátom. Môžeme s nimi poblázniť aj rôzne čokoládové pochúťky, alebo len tak do nich namáčať čipsy pri posedení s priateľmi,“ poukazuje na možnosti použitia výrobkov z chilli. Sám obľubuje menej až stredne pálivé, no manželka od detstva zvláda aj najsilnejšie chilli.

„Záujem o čili produkty je vo svete aj v súčasnosti veľký, najmä v krajinách ako India a Mexico so stravovacími návykmi a kuchyňou spojenými s pálivým a pikantne korenitým jedlom. U nás je tento trend miernejší, aj keď ľudia radi experimentujú v kuchyni a skúšajú nové chute a recepty. Často neváhajú vyskúšať aj tie najpálivejšie omáčky. Každopádne odporúčame, aby si každý vybral tú správnu úroveň pálivosti, ktorá je preňho vhodná a zároveň okrem pálivosti a „bolesti„ mal aj kulinársky zážitok z príjemnej chuti chilli.“

 

Chilli manufaktura_fiesta pstruh

 

Chilli Manufaktura pre začiatočníkov odporúča vyskúšať najmenej pálivé Jalapeno a Cayenne, alebo aj ďalšie omáčky označené s jedným prípadne dvoma plamienkami na obale: Chilli Rakytník a Strawberry omáčka jahodová alebo slivková Plum alebo veľmi obľúbená Salsa.

„Vyzdvihol by som omáčku - Chilli Rakytník s medom, ktorá v roku 2019 na celosvetovej súťaži 5th Annual World Hot Sauce Awards v Spojených štátoch bola ocenená 3. miestom v divízii Fruit Hot Sauce Division, ktorá je nabitá zdraviu prospešnými látkami a antioxidantmi,“ pochválil pán Haris významný úspech ich rodinného podnikania.

 

Chilli manufaktura_cabern klobása



Prečo by sme mali chilli konzumovať?

Zdravé čili aj proti rakovine
Ani by sme si nemysleli, aká je jedna malá čili paprička vitamínová bomba s priaznivým vplyvom na naše zdravie. Papričky, aj keď obsahujú priemerne 90% vody, obsahujú výrazne viacej vitamínu C ako citrusové plody, v červenej dozretej papričke je priemerne až 200 mg vitamínu C na 100 g, obsahuje tiež vitamín A a aj pre zdravie dôležité karotenoidy, ktoré nás ochraňujú pred voľnými radikálmi zodpovednými za vznik rakovinových nádorov. Chilli paprička čerstvo nakrájaná, zaváraná alebo spracovaná do omáčok nám poskytne ľahký prístup k spomenutým karotenoidom ako prevencia proti rakovinotvorným procesom.

Chilli papričky nás robia šťastnými
Keď sa kapsaicín dostane do úst, mozog dostane podobný nervový signál, ako v prípade keď máme v ústach horúce jedlo. Organizmus odpovedá uvoľňovaním endorfínu (hormón šťastia), ktorý zodpovedá za pocit pálivej chuti a miernej bolesti. Pre mnoho ľudí je pálivé jedlo doslova pôžitkom, kto nemá "tréning" v tomto smere cíti skôr pálivú bolesť.

S chilli aj chudneme
Chilli papričky nie sú len vitamínovou bombou, ale aj urýchľujú náš metabolizmus. Sú skvelé na chudnutie, majú veľmi nízky obsah kalórií. Ak sa stravujeme primerane a používame k dochucovaniu pálivé chilli a samozrejme doprajeme si aj dostatok pohybu, s istotou kilá pôjdu dole.

 

Chilli manufaktura_habanero gulas

 

Viete, že... ?
Ak konzumujeme príliš pálivé jedlo, na zmiernenie pálivosti je pohár mlieka lepšia voľba ako voda, nakoľko je kapsaicín nerozpustný vo vode (nie ako v tukoch). Áno, a teraz vďačná téma - zmierniť pálivosť môžeme tiež požitím alkoholu, ktorý síce môže uhasiť pálivosť jednu, ale pri nadmernom požití môže spustiť pálivosť (a nie len pálivosť) "iného typu". Pre zaujímavosť, vtáky nie sú citlivé na kapsaicín, napr. papagáje obľubujú chilli papričky a ich semiačka, nepociťujú žiadnu pálivosť.

 

Chiili Manufaktura_chilli omacky nesvady habanero fiesta cabernet carolina reaper cayenne rakytnik salsa cili chili manufaktura slovakia sauce2020 07 02 19 00 31

 

Text: BK
Foto: Chilli Slovakia Manufaktura
Viac na: www.chillislovakia.sk