Dlhodobo premýšľa o tom, čo je pre organizmus prospešné a ako ho energeticky nabiť. Gabriela Šedivá svoje predstavy o ideálnych raňajkách zhmotnila do svojej domácej ručne vyrábanej granoly. Neostalo však iba pri tom. Čerstvo upečené a ochutené müsli ponúkla aj ľuďom, ktorí sú podobne nastavení na zdravé a chutné raňajky. Gabby´s granola sa dnes predáva už aj v obchodoch so zdravou výživou, ale aj v kaviarňach a online obchodoch. Je bez umelých farbív, nepotrebuje konzervanty, ani umelé arómy. Tvrdí, že robiť niečo pre zdravie svoje, ale aj iných, je dobrý pocit.

 

Gabby´s granola_jahoda

 

Vstúpiť na trh s potravinárskymi výrobkami, to chce odvahu a presvedčenie o výnimočnosti produktu. Čo bolo na začiatku vášho príbehu s granolou?

Tak ako to mnohokrát býva, prvotný impulz začať s vlastným podnikaním prišiel v čase ukončenia rodičovskej dovolenky. Aj napriek možnosti pokračovať v predchádzajúcom zamestnaní ako geodetka, rozhodla som sa vyskúšať úplne iný profesijný smer a čeliť možnosti nejasného výsledku s viacerými prekážkami. Avšak svoje rozhodnutie vyrábať vlastné produkty zdravých raňajok neľutujem a úspešne rozširujeme zoznam predajcov, u ktorých je možné tieto originálne produkty pod označením Gabby´s granola zakúpiť. Asi tým najťažším bolo urobiť ten povestný prvý krok a povedať si, že toto je presne to, čo chcem robiť a idem sa tomu venovať naplno. S rizikami. Človek tým vykročí do neznámeho sveta, ktorý ovládajú silné potravinárske spoločnosti, s prakticky neobmedzeným rozpočtom na vlastnú propagáciu.
A prečo práve granola? Ovsené vločky ako také, som vďaka ich benefitom veľmi často zaraďovala do svojho jedálnička, či už v slanej alebo sladkej podobe. Zároveň ma v tom čase začalo veľmi zaujímať zloženie rôznych produktov, teda aj raňajkových cereálií. Žiadne mi v bežne dostupných obchodných reťazcoch nevyhovovali. Problém bol v zložení. Začala som si vytvárať vlastnú receptúru doma, podľa svojich nárokov. Vtedy vzišla myšlienka ponúknuť granolu niekomu inému ako rodine a blízkym. Zákazníkom, ktorí by boli rovnako chuťovo naladení ako ja.

V čom je Gabby´s granola jedinečná?

Zakladáme si na ručnej poctivej výrobe a čistom zložení. Rada by som upozornila na nízky obsah tuku a cukru. Tým pádom aj výživové hodnoty v konečnom dôsledku sú viac ako prijateľné a zaujímavé pre priaznivcov zdravého životného štýlu. V zložení nenájdete nič, čo by vás malo rozrušiť prípadne odradiť. Dôležitou vlastnosťou našej receptúry je absencia konzervantov, umelých farbív či dochucovadiel. Každý jeden balík vyrobený u nás nesie v sebe určitý rukopis. Mnohokrát pri príprave našej granoly presne vieme, komu daný balík posielame, čo nás určitým spôsobom spojuje a zaväzuje byť stále poctivým výrobcom. Vznikajú priateľstvá.

 

Gabby´s granola_čučoriedky

 

Pri výrobe premýšľate o každej zložke. Aké ingrediencie musí obsahovať?

Pri všetkých našich receptúrach dbáme na to, aby sme zabezpečili čo najväčší podiel slovenských surovín. Čo sa týka samotného zloženia raňajkových produktov Gabby´s granola, základom sú ovsené vločky. Ponúkame aj variant bezlepkových ovsených vločiek. Ďalej sú to lyofilizované ovocie ako jahody, maliny, banán, ananás, či čučoriedky. Ďalšou veľmi častou zložkou našich produktov sú orechy a semienka. Spomeniem mandle, lieskovce, pistácie, pekanové orechy, kešu orechy, ľanové či chia semienka. Okrem týchto základných surovín pridávame na dochutenie škoricu, kakao, kávu, kokos, rôzne druhy čokolády. Granolu sladíme výhradne kvalitným medom. Je to pre nás prijateľnejšia forma sladenia ako cukor. Dnešná doba prináša mnoho zmien a inovácii v rôznych oblastiach a v stravovaní nevynímajúc. Našu ponuku sme preto na základe dopytu našich zákazníkov rozšírili o vegan príchute, ktoré sú vhodné pre priaznivcov vegan stravovania. Med sme nahradili agáve sirupom. Aj v tomto smere sa plánujeme ďalej rozvíjať. Priestor pre tvorivosť a svoj ,,rukopis“ je obrovský. Avšak v medziach požiadaviek, potrieb a spätnej väzby našich zákazníkov.

Experimentujete s chuťami a ich kombináciami? Ktoré kombinácie podľa vás najviac spolu „hrajú“?

Výrobu sme rozbiehali so štandardnými príchuťami ako Horká čokoláda a banán, Jahoda a mandle, Lieskový orech a škorica. Neskôr sme uviedli na trh okrem iných príchutí, príchuť Biela čokoláda a kokos. Dokonalá kombinácia, zákazníci sú z nej stále nadšení. Ďalšia v poradí, ktorá mala veľký úspech je Malina, pistácia a RUBY čokoláda. Je ich naozaj mnoho obľúbených a neodvážim sa označiť len jednu najpopulárnejšiu. Aj keď posledná novinka z radu Gabby's granola Čučoriedka, pekanový orech a škorica má veľký predpoklad stať sa tou ,,NAJ“. A čo sa týka tvorby nových príchutí či experimentovania, zväčša si testujem nové príchute na najbližšej rodine. Veľakrát nepotrebujem slová, stačí jeden pohľad a viem ako ďalej. Ale sú aj výnimky, kedy sa chcete riadiť hlasom svojho srdca a vlastným presvedčením. Nechcete, aby vám niečo stálo v ceste. Tak tomu bolo napríklad pri príchuti Kešu orechy a káva. Trochu sebecky, ale predsa, nestála som o reakcie najbližšieho okolia, ktoré by ma pravdepodobne odradilo svojimi niekedy konzervatívnymi postojmi k samotným chutiam. Je to špecifické a nie veľmi štandardné spojenie prísad. Jednoducho som cítila, že táto kombinácia kešu orechov a kávy musí uzrieť svetlo sveta. A neľutujem. Príchuť si drží svoje stabilné miesto vysoko v rebríčku obľúbenosti. Občasné riskovanie a experimentovanie sa vypláca. Vtedy vytvárate a robíte veci inak, ako ostatní. Keď sa snažíte ponúknuť niečo nové, áno je to veľakrát obtiažne, ale zároveň oslobodzujúce. A ak vám práca spôsobuje radosť, cítia to aj vaši zákazníci a vracajú sa. Zostávajú verní a ja si to nesmierne vážim.

 

Gabby´s granola_balenie

 

Prečo by mali ľudia granolu konzumovať?

Veľmi ťažké je presviedčať niekoho, kto jednoducho neholduje sladkým raňajkám o tom, aby ovsené vločky respektíve našu granolu zaradil pravidelne do svojho jedálnička. Ale pokiaľ je niekto len trochu naladený začať deň na sladko, siahnuť po ovsených vločkách, resp. našej granole, je skvelá vec.

Presvedčiť by mohli zdravotné účinky na organizmus...

Neprichádzame s ničím novým, vaši čitatelia a naši zákazníci veľmi dobre vedia, že už len samotné ovsené vločky sú veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ktorá prečisťuje organizmus, napomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi. Zároveň dokáže zlepšiť hodnoty zlého cholesterolu, znižuje vysoký krvný tlak. Ovsené vločky sú skvelým zdrojom železa, ktoré nás vie dobiť dobrou náladou hneď z rána. Orechy, ktoré pridávame, sú nepochybne zdrojom zdravých tukov a mnohých telu prospešných minerálnych látok. Škorica, ktorá je v mnohých príchutiach, má tiež svoje opodstatnenie, taktiež dokáže regulovať hladinu cukru v krvi. Preto je veľmi vhodná pre ľudí trpiacich cukrovkou. Snažíme sa, aby každá pridávaná surovina mala pre naše telo určitý význam.

 

Gabby´s granola_ovsenné vločky

 

Podľa čoho si majú ľudia vyberať? Podľa toho, čo im chutí, alebo majú do úvahy brať zdravotné účinky?

Už som vo veku, kedy si na zložení a výživových hodnotách potravín zakladám a je pre mňa veľmi dôležité, aby to, čo jem, malo pre moje telo zmysel. A nemám na mysli len raňajkové produkty. Snažím sa to naučiť aj moju rodinu. Preniesť takéto zmýšľanie hlavne na tých najmladších členov rodiny je pre mňa veľmi dôležité. Nie kvantita, ale kvalita je kľúčom. A pokiaľ ide o voľbu, či uprednostniť skôr niečo chutné, alebo niečo zdravé, úprimne si myslím, že naša granola je spojením oboch možností. A všeobecne v dnešnej dobe nemám pocit, že vybrať si chutné a zároveň zdravé jedlo je až také obtiažne. Treba len chcieť. Nesmie to byt záležitosť týždňa. Je to o vnútornom presvedčení, nastavení mysle a o komplexnej zmene životného štýlu. 

Prečo by ju mali poskytovať aj hotely v rámci svojich raňajok?

Samozrejme, väčšina hotelov má záujem zvyšovať štandard poskytovaných služieb pre udržanie klientely. Či už v rámci kvality ubytovania, wellnessu, alebo aktívneho oddychu. A v rámci zvyšovania štandardu týchto služieb je podľa nás vhodné dbať aj na gastronomický zážitok.

 

Gabby´s granola_II

Gabby´s granola_malina

Gabby´s granola_ovocie

 

Text: BK
Foto: Gabby´s granola
Viac na: granola.sk