100-percentné mandarínkové šťavy lisované za studena s kôrou a dužinou, ale aj čerstvý domáci olivový olej, tekvicový olej, ručne ťažená morská soľ, sušené figy, dalmatínsky bobkový list i divokorastúca hvarská levanduľa. Spoločnosť Dalmatínske produkty je rodinná firma sídliaca na východe Slovenska v Košiciach. Z plantáži so stredomorským podnebím dováža jedinečné ekologické produkty a spracováva ich doma na Slovensku.

 

Dalmatínske_mandarínková šťava

 Foto:  L R Media s.r.o.

Spoločnosť Dalmatínske produkty spracováva ovocie, zeleninu i ďalšie zdravé produkty z oblasti Chorvátskej Dalmácie – údolia rieky Neretva, ktorá sa nachádza v blízkosti Bosny a Hercegoviny. Po vyše 15 rokoch podnikania v turistickom a developerskom sektore a vybudovaní rezortu na ostrove Hvar pri malebnej dedinke Sućuraj, sa rozhodli zamerať svoje aktivity aj na poklady miestnej poľnohospodárskej produkcie.

Mandarínky, citróny, granátové jablká, sušené figy, olivový olej, tekvicový olej, ručne ťažená morská soľ, cesnak a med sú z oblastí, kde sa nepoužíva žiadna chémia, pesticídy alebo iné postreky. Ovocie sa zbiera výhradne ručne a následne sa zváža vodnými kanálmi loďkami nazývanými Trupica, typickými pre oblasť Neretva v Dalmácii. Všetky produkty sú pravidelne podrobované analýzam na prítomnosť pesticídov a insekticídov.

 

Dalmatínske_mandarínková šťava_olivový olej_morská soľ

 Foto:  L R Media s.r.o.

Výnimočnosť štiav Dalmatinske je v tom, že ako jediné na trhu pochádzajú z mandaríniek lisovaných vcelku aj s kôrou. Tým uchovávajú v šťave podstatne viac vitamínov, antioxidantov a najmä vlákniny. Citrusy sa spracujú do 48 hodín od zberu. Šťava neobsahuje žiadne pridané látky. Základ šiestich druhov produktov tvorí mandarínková šťava s kôrou s pridaním superpotravín v BIO kvalite ako rakytník, zázvor, kurkuma alebo zelený japonský čaj Matcha.

Na začiatku príbehu spracovania mandaríniek bol Igor Sidor. Na Slovensko priniesol kúsok slnkom zaliatej Chorvátskej Dalmácie s jej nedotknutou prírodou a bohatstvom pre nás exotických plodín. Do tohto kúta Európy zamiloval až tak, že sa rozhodol dožičiť chute tunajších prírodných produktov aj pre Slovákov. Výsledkom sú šťavy, ktoré posilňujú imunitu.

Čo bolo na začiatku vášho očarenia Dalmáciou?

Očarenie chorvátskou Dalmáciou som prvýkrát zažil v roku 2005, keď sme boli na ostrove Hvar na sústredení s košickými futbalistami. Dalmácia je to najkrajšie, čo Chorvátsko má. Vyvážené celoročné počasie plné slnka, kvetov, citrusov, dotyk mora a veľa nedotknutej prírody na zemi a vo vode. Región Dalmácia je výrazne iný, ako Slavónia a Istria, ktorú Slováci poznajú skôr kvôli tomu, že je bližšie k nám. Súčasná dokonalá diaľničná infraštruktúra od Maďarskej hranice až po hranicu Bosny za Splitom zaručujú bezproblémové spojenie až po Dubrovník. Plantáže sa nachádzajú pod pohorím Biokovo, neďaleko ostrova Hvar a hraníc s Bosnou a Hercegovinou. Špecifická mikroklíma tohto územia – pohorie, rieky, more, teplo – dávajú tomuto územiu výnimočnosť a jedinečnosť v rámci celej Európy a sveta. Toto územie za bývalej Juhoslávie bolo hlavným zdrojom ovocia a zeleniny pre celý štát.

Stavili ste na pestovanie ovocia v tomto regióne pre jeho ekologické charakteristiky. V čom je výnimočný?

Mandarínkové plantáže sa nachádzajú v Národnom parku delty rieky Neretva chránené UNESCO-m. Pre toto územie je charakteristické čisté životné prostredie, pretože v okruhu niekoľko sto kilometrov nie je žiadny ťažký priemysel, ktorý by svojimi exhalátmi znečisťoval ovzdušie a pôdu. Ramsajská konvencia o ochrane močiarov od roku 1993 zaručuje tomuto územiu z dôvodu výskytu viac ako 300 druhov vtákov prísny zákaz používania akýchkoľvek chemických postrekov. Priemerná ročná teplota v tomto území je približne 15,4°C a počet slnečných dní v roku je 113 dní za rok, z tohto dôvodu ide o mediterárne výnimočné územie.

 

Dalmatínske_mandarínková šťava_Dalmácia

 Foto:  L R Media s.r.o.

Čo všetko posielate z dalmatínskych plantáži na Slovensko?

Dovážané ovocie - mandarínky, citróny, granátové jablká, sušené figy, ale aj olivový olej, tekvicový olej, ručne ťažená morská soľ, cesnak a med sú z oblastí, kde sa nepoužíva žiadna chémia, pesticídy alebo iné postreky. Naše produkty hneď po dovezení na Slovensko /najmä citrusové plody/ sú podrobené analýzam v laboratóriách spoločnosti EUROFINS/BEL/NOVAMANN v Nemecku a Ekolab s.r.o., Košice. Produkciu zameriavame najmä na lisované mandarínky celé s kôrou do podoby prírodných štiav. Citrusy sú dovezené na Slovensko do centrálneho skladu v Moldave nad Bodvou do 48 hodín od zberu. Následne sú podrobené analýzam so zameraním hlavne na prítomnosť pesticídov a insekticídov. Zatiaľ ani jedna analýza nepreukázala prítomnosť týchto látok.

Ako sa spracovávajú ovocné šťavy?

Pred samotnou prípravou šťavy prejdú mandarínky očistou vo vodnom kúpeli. Do 48 hodín od zberu sa čerstvé mandarínky aj kôrou pripravujú na lisovanie, následne sa celé mandarínky aj s kôrou, lisujú a šetrne pasterizujú pri 72 °C, aby si zachovali čo najviac vitamínov, antioxidantov. Do štiav nepridávame žiadne prídavné látky a cukor. Do našich štiav s kôrou pridávame v BIO kvalite ingrediencie z kategórie Super Potraviny /Super Food/.
Všetky naše dovážané produkty spracovávame na Slovensku majú svoj jedinečný príbeh, originalitu a s ňou spojenú kvalitu. V sezóne 2020/2021 sme vyrobili 6 druhov štiav s BIO ingredienciami. – Mandarínková šťava s kôrou, Nápoj z mandarínkovej šťavy s kôrou s BIO Matcha, Nápoj z mandarínkovej šťavy s kôrou a BIO zázvorom, Nápoj z mandarínkovej šťavy s kôrou a BIO kurkumou, Mandarínková šťava s kôrou s BIO rakytníkom, Mandarínková šťava s kôrou a granátovým jablkom. Všetky naše šťavy sú balené v štýlových sklenených fľašiach.

 

Dalmatínske_mandarínková šťava-výroba

 Foto:  L R Media s.r.o.

Aké účinky má mandarínková šťava?

O zdravotných výhodách mandarínok by sme vedeli písať knihy, je to jeden z najsilnejších bojovníkov v boji s prechladnutím, nádchou, rakovinou, stresom, črevnými problémami a virusom. Je to tým, že obsahuje veľké množstvo vitamínov, antioxidantov, bioflanonoidov, minerálov.

Smeruje celá produkcia na Slovensko?

Produkcia štiav zo sezóny 2020/2021 smeruje v súčasnosti hlavne na slovenský a český trh. O naše šťavy prejavili záujme aj v susednom Maďarsku, Rakúsku a Chorvátsku. Naše šťavy je možné zakúpiť napríklad v Košiciach v kamenných predajniach Fajne potraviny alebo Bistro Gourmet, ale hlavne na našom e-shope, www.dalmatinske.com, kde nájdete našu kompletnú ponuku prírodných Dalmatínskych produktov.

 

Dalmatínske_mandarínková šťava_produkty

 Foto:  L R Media s.r.o.

V ČOM JE PRIDANÁ HODNOTA OVOCNÝCH ŠTIAV S KÔROU?
- prvé lisovanie za studena ihneď po zbere
- šetrne pasterizovaná neriedená
- 100% prírodná šťava
- ovocie je vypestované v medzinárodnom chránenom území
- kôra plodu nie je chemicky ošetrená

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU

PRIAZNIVÉ ÚČINKY MANDARÍNIEK

Mandarínky obsahujú vitamíny: C, A, B1, B6, kyselinu listovú a minerály: draslík, vápnik, fosfor, horčík, železo, sodík, zinok, meď, selén. Sú veľmi vhodné ako liečba prechladnutia, ochránia Vás pred sezónnymi ochoreniami. Posilňujú imunitný systém, pôsobia protizápalovo, pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi a eliminujú poruchy žalúdka u detí. Mandarínky normalizujú krvný obeh a prispievajú k čisteniu krvi, zmierňujú nervové napätie a stres. Svojim pôsobením na organizmus pomáhajú pri redukcii celulitídy. 500ml mandarínkovej šťavy zodpovedá 10 čerstvým mandarínkam.

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU A MATCHOU

MATCHA JE VYSOKOKVALITNÝ JAPONSKÝ ZELENÝ ČAJ

Rovnako ako zelený čaj, matcha pochádza z rovnakej rastliny čajovníka. Jej pestovanie však v Japonsku dotiahli do dokonalosti a jej nutričná hodnota je neporovnateľne vyššia. Pri jej pestovaní farmári prekryjú na posledných 20–30 dní plantáže a zamedzia tak čajovníku prístup slnka. Matcha je ako všetky kvalitné zelené čaje veľmi bohatá na antioxidanty (detoxikuje telo), vlákninu, minerály a aminokyseliny, prispieva k zrýchleniu metabolizmu, čím pomáha pri spaľovaní tukov, zníženiu hladiny cukru v krvi a k zvýšeniu koncentrácie a celkovej energie vďaka L-theaninu navodzuje pocit pohody a hlbokej relaxácie. Zlepšuje pamäť a koncentráciu, zvyšuje vytrvalosť, posilňuje imunitný systém a zlepšuje hladinu cholesterolu. Je jedným z ázijských čajov dlhovekosti.

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU A ZÁZVOROM

ZÁZVOR

Koreň ďumbiera lekárskeho, teda zázvoru, má protizápalový účinok a pôsobí mierne tlmivo na nervový systém. Preto sa odporúča užívať ho pri bolestiach hlavy, nachladnutí a chrípke. Spomaľuje zrážanie krvi, vďaka čomu môže zmierniť bolesti hlavy, menštruačné bolesti či uľaviť pri bolestiach u pacientov s reumatoidnou artritídou a osteoartrózou. Pomáha tiež pri rozličných tráviacich problémoch. Podporuje chuť do jedla, urýchľuje trávenie a metabolizmus, pomáha zbaviť sa nadmernej plynatosti či zastaviť hnačku, upokojuje podráždený žalúdok a zmierňuje príznaky syndrómu dráždivého čreva. Zázvor tiež zmierňuje pocit nevoľnosti či zvracanie, vďaka čomu ho často užívajú nielen cestovatelia s nevoľnosťami (kinetózou). Najnovšie štúdie ukazujú, že užívanie zázvoru by mohlo pomôcť znížiť hladinu LDL cholesterolu („zlého“ cholesterolu) v krvi, a tak prispieť k zníženiu kardiovaskulárnych ochorení.

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU A KURKUMOU

KURKUMA JE ZABUDNUTÝ LIEK

Silno žlté korenie, ktoré sa pripravuje z podzemnej stonky rastliny sušením a mletím. Práve pre svoju farbu má prezývku „indický šafran“ aj keď so šafranom nemá nič spoločné. Kurkuma má silné antioxidačné a protizápalové účinky – pôsobí podobne ako lieky potláčajúce aktivitu enzýmu COX-2 (napr. aulin) ale bez ich nežiaducich účinkov, znižuje zrážanlivosť krvi, chráni pečeň a podporuje jej regeneráciu, zosilňuje kontrakcie žlčníka a vylučovanie žlče. Je silne antibakteriálna – podobne ako cesnak a brokolica blokuje rast a množenie baktérie Helicobacter pylori v žalúdku, znižuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku = podporuje liečbu vredov žalúdka, dvanástnika a je účinným prostriedkom proti páleniu záhy (denná dávka však v tejto situácií nesmie byť väčšia ako ½ čajovej lyžičky prášku). Pôsobí protiskleroticky, znižuje hladinu cholesterolu, chráni LDL pred oxidáciou a cievny endotel pred poškodením. Jej protirakovinové účinky bránia vzniku mutácií a rastu nových ciev v nádorovom tkanive = spomaľuje jeho rast.

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU A RAKYTNÍKOM

NA ČO VŠETKO JE DOBRÝ RAKYTNÍK

Plody tejto rastliny sú doslova nabité obrovským množstvom vitamínov a biologicky aktívnych látok so širokospektrálnymi účinkami na zdravie človeka. Veľké množstvovitamínov – najmä mimoriadne vysoký podiel vitamínu C – mu dalo prezývku citrónovník severu. Podľa výsledkov klinických výskumov z posledných rokov je známe, že plody a dužina rakytníka, ich extrakt a šťava ovplyvňujú funkciu žalúdka, sleziny, dvanástnika, tvorbu krvi a sú antimikrobiálne aktívne. Rakytník pomáha zvyšovať odolnosť organizmu, dopĺňa nedostatok vitamínov a minerálov v tele, zvlášť na jeseň a v zime. Podľa najnovších výskumov vykazuje kôra rakytníka protinádorovú aktivitu vďaka obsahu serotonínu. Rakytníkový olej je takisto ako šťava bohatý na rôzne biologicky aktívne a prospešné látky. Obsahuje napríklad množstvo nenasýtených mastných kyselín (Omega 3, 6, 9) ktoré sú podobné lipidom ľudskej kože, vďaka čomu ich telo dokáže ľahko prijímať. Rakytníkový olej posilňuje srdcovo-cievny, tráviaci systém a významne podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu aj tým, že pomáha udržiavať zdravý stav kože a slizníc. Slizničná imunita je totiž veľmi dôležitá aj pre celkové fungovanie imunity.

 

100% MANDARÍNKOVÁ ŠŤAVA S KÔROU A GRANÁTOVÝM JABLKOM

GRANÁTOVÉ JABLKO

Semienka granátového jablka obsahujú veľa vody a sodíka, okrem toho draslík, horčík, vápnik, vitamín C a niektoré vitamíny skupiny B. Sú mimoriadne bohaté na polyfenoly, silné antioxidanty. Tie bránia usadzovaniu škodlivých voľných radikálov v tele. Zároveň vyrovnávajú kyslé prostredie v žalúdku pre lepšie trávenie, pomáhajú udržiavať cievy v zdravej kondícii a celkovo regulujú krvný tlak. Pred rokmi sa uskutočnila štúdia, pri ktorej výťažok zo semiačok granátových jabĺk úspešne testovali na myšiach ako prostriedok na liečbu rakoviny prostaty. Vysoký obsah draslíka je výhodný pri artériovej hypertenzii. Taníny svojím sťahujúcim a protizápalovým účinkom pôsobia hojivo na podráždený tráviaci systém. Okrem protirakovinového a antiaterosklerotického pôsobenia sú prospešné aj pri kŕčových žilách alebo hemoroidoch.

 

Dalmatinske_mandarínková šťava_fľaše

 Foto:  L R Media s.r.o.Dalmatinske flase

Foto:  L R Media s.r.o.

Text: BK
Foto:  L R Media s.r.o.
Viac na: www.dalmatinske.com