Neskutočné vzory a farby vtláča do svojich medovníčkov Andrea Hiklová. Ani sa nechce veriť, že do posledného detailu vyšperkované sladké pečivo so vzormi tradičných výšiviek, čipiek, či modrotlače sú voňavé medovníčky, ktoré sa dajú s chuťou zjesť.
Medovnikárka Andrea Hiklová zo Stráňav pri Žiline dokáže z medovníkového cesta a polevy vyčariť akýkoľvek tvar. Spod jej rúk vychádzajú nielen srdiečka, ale aj anjeliky, vtáčiky, cumlíky, no napríklad aj tank, či znak metalovej kapely.
Možnosti tvarovania medovníkov sú nekonečné. Čo im však dáva Andrea navyše, sú dokonalé vzory, pestrosť farieb a umelecká výzdoba.
Medovníky sú sympatickým spojením dnešnej doby s minulosťou. Boli tu dávno pred nami. Voňavý zdobený darček neurazil nikdy v dobách našich prastarých mám a vyhľadávaný je aj dnes.
Andrea Hiklová pripomína, že už dávno neplatí, že medovníky sú výhradným symbolom Vianoc. Vkusne ozdobený medovník je vďačným darčekom pre slávnostné a jedinečné okamihy.
„Medovníky pečiem a zdobím celoročne na rôzne príležitosti ako sú svadby, krstiny, jubileá, sviatok Valentína, Veľká noc, Deň matiek a učiteľov a podobne. Najväčší nápor objednávok zažívam štandardne pred Vianocami, obdobím svadieb a Veľkou nocou. Veľký záujem je aj o medovníky ako firemné prezenty,“ hovorí zručná výrobkyňa medovníkov.
Svoju záľubu experimentovať s medovníkovým cestom a najmä celej snahe dať bodku v podobe nádhernej výzdoby, povýšila na svoju profesiu. A že ju to baví, vidno na každom medovníčku, ktorý je hotovým umeleckým dielom.
„Medovníky som piekla už dávnejšie, ako každá gazdinka na Vianoce. Zdobeniu som sa začala venovať asi pred šiestimi rokmi na materskej dovolenke. Som samouk, učila som sa na vlastných chybách. Rokmi sa moja technika zdokonaľovala a ako sa materská blížila ku koncu, uvažovala som o založení živnosti a venovaní sa tomuto remeslu profesionálne. Keďže som nemala vyučenie v odbore, musela som absolvovať kurzy a overenie odbornej spôsobilosti, vybudovať si priestory schválené na výrobu potravín a veľa iných vecí. Bola to veľmi dlhá a neľahká cesta, plná prekážok,“ vracia sa na začiatok príbehu medovnikárskej dielne Adina jej zakladateľka.
Za ten čas, čo Andrea pečie medovníky, už vyskúšala mnoho receptov. Základom je, ako inak, kvalitný med. „Cesto na medovníky si pripravujem sama podľa už rokmi overeného a mnou upraveného receptu. V ceste nesmie chýbať pravý včelí slovenský med a nešetrím perníkovým korením, ktoré dáva medovníkom krásnu vôňu. Zloženie cesta na rôzne tvary medovníkov nemením, prispôsobujem teplotu a čas pečenia,“ dáva nakuknúť do prípravy sladkého pečiva Andrea Hiklová.
Tvrdí, že každá medovnikárka ma vlastný rukopis zdobenia a podľa neho vie celkom presne identifikovať autorku. „Ja najradšej zdobím medovníky rôznymi ornamentmi, ktoré vychádzajú z prvkov slovenských ľudových ornamentov, ale nechávam sa uniesť vlastnou fantáziou a väčšinou pri výzdobe improvizujem. Najradšej mám kombináciu bieleho zdobenia na tmavom medovníku, pri farebnom zdobení preferujem jemné pastelové farby. Ale pravdaže sa viem prispôsobiť predstavám zákazníka,“ pokračuje Andrea a dodáva, že aktuálne sú „in“ ľudové vzory.
„Takéto medovníky si objednávajú hlavne Slováci žijúci v zahraničí a chcú podarovať niečo typické slovenské. Veľmi obľúbené sú aj medovníky zdobené v retro a vintage štýle.“
Dokonalosť výzdoby je tak fascinujúca, že je škoda takúto krásu zjesť. „Ja vždy hovorím, že medovníčkami sa treba chvíľu pokochať, prípadne si ich odfotiť a určite skonzumovať. Ale mám skúsenosti s tým, že ľudom ich je „škoda“ zjesť. Výnimkou sú asi iba veľké medovníky k výnimočným príležitostiam, medovníkové kazety alebo vianočné svietniky a ozdoby, ktoré si na pamiatku uchovávajú aj niekoľko rokov,“ uzatvára Andrea.
Text: BK
Foto: Medovníky Adina
Viac na: www.adina-medovniky.sk, Facebook: www.facebook.com/adinamedovniky