Caffè latte, latte macchiatto, cappucino... Za týmito názvami sa skrýva káva s mliekom v rôznych podobách pripravená rôznym spôsobom. V čom je tajomstvo jej neodolateľnej chuti?

 

Kávy Rajo


Mnohí ľudia si dávajú mlieko do kávy najmä preto, aby zjemnili jej intenzívnu a často veľmi horkú chuť. A robia to už od roku 1660. Pritom spojenie kvalitnej čerstvo namletej kávy so správne pripraveným mliekom jej chuť nepotlačí, ale naopak harmonicky rozvinie.

Základom lahodných kávových nápojov je teplé husté napenené mlieko zohriate približne na 55 ° - 70 °C. Ako ho správne pripraviť? Tajomstvom úspechu je profesionálny kávovar, kvalitné plnotučné mlieko, dokonale čistá kanvička a tryska, potrebný tlak a, samozrejme, majstrovstvo baristu získané tréningom a praxou. Prečo je dôležité pri príprave cappucina či latte macchiata mlieko zohriať? Okrem iného aj preto, že studené mlieko kávu rýchlo ochladí a oberá ju tým o jedinečnú arómu, ktorú jednotlivé značky ponúkajú.

Rôzne druhy kávy s mliekom stále patria k najobľúbenejším nápojom, ktoré si hostia v kaviarni vychutnávajú. Pokým klasici si najradšej doprajú tradičné spojenie espressa s mliekom, milovníci nových chutí objavujú kávové nápoje s príchuťou čokolády, vanilky, orieškov či karamelu...
Nejako zaujimavo vyskladať foto jednotlivej kavy a popis:

CAPPUCINO
Klasika, ktorá lahodí najmä dámam. Veľká šálka cappucina v sebe skrýva aj spoločenský akcent – spríjemňuje chvíle pri stretnutí rozhodne dlhšie ako drobné ristretto. Tradičný taliansky kávový nápoj obsahuje 30 ml espressa, teplé spenené mlieko a mliečnu penu – podľa talianskeho receptu vysokú dva cm. Servíruje sa v 150 ml – 180 ml šálke, bez škorice. Mletú škoricu v nádobke možno priložiť k šálke, aby si kávičkár dochutil svoj nápoj sám. Nielen dámy poteší milý obrázok Latte Art, ktorý vyčarí šikovný barista na krémovej mliečnej pene.

CAFFÈ LATTE
Je určené pre tých, ktorí preferujú výraznejšiu mliečnu chuť. Pripravuje sa podobne ako cappucino, rozdiel je len v množstve mlieka. Základ tvorí 20 ml - 30 ml espressa, ktoré korunuje dokonale napenené teplé mlieko a mliečna pena. Podáva sa vo väčšej šálke s objemom 190 ml – 300 ml.

LATTE MACCHIATO
Práve tento nápoj je o kávovo-mliečnej alchýmii, ktorú sme spomínali. Latte, teda napenené mlieko, sa nalieva do vysokého pohára ako prvé. Do mierne odstáteho mlieka barista naleje 20 ml – 30 ml espressa. Ak postupuje správne, mlieko klesne na spodok pohára, espresso tvorí strednú vrstvu a na vrchu zostáva ľahučká pena. Trojvrstvový kávový nápoj sa servíruje vo vysokom pohári z číreho skla (190 ml – 300 ml), aby vynikla jeho dekoratívnosť.

ESPRESSO MACCHIATO
Zákazník si ho niekedy objedná aj ako malé cappuccino. Nápoj podávaný v šálke na espresso je doplnený lyžičkou nadýchanej mliečnej peny.

FLAT WHITE
Mnohí ho nazývajú aj austrálske cappuccino. Vychutnajú si ho milovníci kávy, ktorí majú síce radi cappucino, ale chceli by menej mlieka. Základom pre flat white je dvojité espresso, teda espresso dopio (60 ml). Podáva sa doplnené teplým napeneným mliekom v šálke na cappuccino, prípadne v sklenom pohári 160 ml – 180 ml. Elegantnou bodkou je obrázok Latte Art na mliečnej pene.

Text a foto: Rajo

Viac na: rajo.sk