História punču siaha až do 17. storočia. Podľa informácií z historických listín ho ako prví začali piť britskí námorníci. Na palubách lodí sa pilo často a veľa. Keď sa lode plavili ďaleko od pobrežia, nemohli si posádky lodí dopĺňať zásoby alkoholu v takých intervaloch, ako by im vyhovovalo. Pivo a víno, ktoré mali na lodi sa často v dôsledku teplého počasia pokazilo.

 

punč vianoce celoročny alko nealko rum vino koreniny trhy 5

 

A tak prišlo na miestne suroviny z krajín Indie aj Indonézie. Nápoj pozostával z piatich základných surovín, odtiaľ aj názov punč, z hindského výrazu pancha - päť. Základom bola voda alebo čaj, cukor, korenie, citrón a samozrejme alkohol. Zarábal sa do veľkých mís a servíroval sa naberačkou.

Britskí námorníci si punč natoľko obľúbili, že ho prirodzene priniesli aj na pevninu svojej krajiny, kde zožal úspech a rozšíril sa aj do ostatných krajín Európy a sveta. Hovorí sa, že do Európy, konkrétne do predvianočného Salzburgu ho priniesol v roku 1764 zo svojej návštevy britských ostrov známy skladateľ W. A. Mozart.

 

punč vianoce nápoj celoročný anglicko nealko alko rum vino koreniny 1

 

V každom prípade sa punč stal vyhľadávaným nápojom, bez ktorého si predvianočnú a vianočnú atmosféru už vieme len ťažko predstaviť. Pitie punču sa však nespája len s obdobím zimy a Vianoc, v mnohých krajinách sa konzumuje počas celého roka, pri špeciálnych príležitostiach a stretnutiach i v domácnostiach.

V našich končinách sa punč vyrába z bieleho alebo červeného vína, čaju, cukru, korenín a rumu. Samozrejmou súčasťou sú rôzne druhy čerstvého alebo sušeného ovocia. Pomer a kombinácia jednotlivých nápojov sa uvádza v mnohých receptúrach, ale keď si pripravujete punč doma, je dobré dochutiť si ho podľa vlastných preferencií a obľuby chutí.

 

punč vianoce celoročny alko nealko rum vino koreniny trhy 4

 

Najčastejšou chybou pri príprave punču je použitie nekvalitných surovín. Kyslé víno, slabý čaj, priveľa cukru alebo nedozreté ovocie sa prejavia v každom dúšku i celkovej chuti nápoja. Ak použijete pri príprave punču čaj (niekto dáva len prevarenú vodu), odporúča sa čierny alebo zelený sypaný čaj, alebo kvalitný bylinkový, napríklad harmančekový. Vyznávači prirodzených chutí punč nedosládzajú cukrom, ale práve vylúhovaným a vymacerovaným sušeným a surovým ovocím. Tradičné koreniny, ktoré punču dodávajú arómu i chuť, sú škorica, klinčeky a badián. Niekto pridáva aj čierne korenie, kardamón, čili alebo aníz. Záverečnú bodku a celkovú arómu podporí kvalitný hnedý rum.

 

punč vianoce celoročny alko nealko rum vino koreniny trhy 2

 

Čo krajina, to iné zvyklosti a iné receptúry punčov. V oblastiach, kde je teplo počas celého roka sa punč pripravuje s vychladeným sektom a kockami ľadu. Pridávajú sa špeciálne príchute, ako kokosová šťava, ananás, kúsky melónu alebo iné tropické ovocie a ako alkohol biely rum alebo tradičná ryžová pálenka arak. Vo Veľkej Británii napríklad pripravujú punč s anglickým sypaným čajom a trochou mlieka. Výnimočné chute punču vzniknú, keď sa namiesto vína použije pivo, ako alkohol rôzne tipy ovocných destilátov, a ako ovocie je menej tradičný zázvor, granátové jablko a menej známe druhy bobuľovín ako acai či goji.

 

punč vianoce nápoj celoročný anglicko nealko alko rum vino koreniny 3

 

Deti alebo abstinenti si môžu vychutnať nealkoholický punč. Namiesto vína sa doň ako základná zložka dávajú ovocné šťavy, na drobno nakrájané ovocie, hrozienka, škoricové drievko, voda alebo ovocný čaj. Každá šťava vytvára inú a unikátnu chuť nealko punču.

Tak ak ste si tento rok ešte nestihli dopriať šálku horúceho punču, je najvyšší čas. Na vianočnú pohodovú atmosféru i na zdravie.

Pripravila: Petra Adamcová